Dรผnya gazetesinden ลebnem Turhan’ฤฑn haberine gรถre yabancฤฑ yatฤฑrฤฑmcฤฑlar Borsada nisan ayฤฑnda 247 milyon dolarlฤฑk net satฤฑล gerรงekleลtirdi. Bรถylece nisan sonu itibariyle yabancฤฑ yatฤฑrฤฑmcฤฑ 2022 yฤฑlฤฑnda kรผmรผlatif olarak 1 milyar 238 milyon dolarlฤฑk net satฤฑล yapmฤฑล oldu. Merkez Bankasฤฑ haftalฤฑk verilerine gรถre ise de 6 Mayฤฑs haftasฤฑndaki sadece iki iล gรผnรผnde yabancฤฑ yatฤฑrฤฑmcฤฑ hisse senedi piyasasฤฑnda net 243.9 milyon dolar รงฤฑkฤฑล yaptฤฑ.
Danฤฑลman Yunus Kaya, 2021 Mayฤฑs-Aralฤฑk arasฤฑnda 212.5 milyon dolarlฤฑk net alฤฑm gerรงekleลtiren yabancฤฑlarฤฑn, 2022 Ocak-Nisan dรถneminde 1.24 milyar dolarlฤฑk daha hisse sattฤฑฤฤฑnฤฑ vurguladฤฑ. Bu hesaba gรถre son 1 yฤฑlda 1.02 milyar dolar net satฤฑm yapฤฑldฤฑฤฤฑna dikkat รงeken Kaya, bu rakama talep toplama usulรผ halka arzlara giriลler ve bedelli sermaye artฤฑrฤฑmlarฤฑna katฤฑlฤฑmlarฤฑn hariรง olduฤunu da ekledi.
Kaya, MKK verilerine gรถre Nisan 2021 sonunda 292 milyar TL ile toplam piyasa deฤerinin yรผzde 42,0โฤฑnฤฑ oluลturan yabancฤฑlarฤฑn payฤฑnฤฑn 2022 Nisan sonunda toplam deฤerleri 404.8 milyar TL’ye รงฤฑkmasฤฑna karลฤฑn yรผzde 36,3’e gerilediฤini belirterek tersinden bakฤฑldฤฑฤฤฑnda ise yerlinin payฤฑnฤฑn yรผzde 58,0’dan yรผzde 63,7’ye yรผkseldiฤini dile getirdi.
Borsanฤฑn en deฤerli ลirketi konumunda olan QNB Finansbankโฤฑn, fiili dolaลฤฑmฤฑnฤฑn yรผzde 1โin bile altฤฑna olmasฤฑna karลฤฑn MKK’ya kayฤฑtlฤฑ hisseleri nedeniyle yabancฤฑlarฤฑn sahip olduฤu rakamฤฑ da yukarฤฑ รงektiฤine iลaret eden Kaya, ลรถyle devam etti: โ2021 Nisan’da fiili dolaลฤฑmda olmayan 76.7 milyar TL’yi 2022 Nisan’da yine fiili dolaลฤฑmda olmayan 57.1 milyar TL’yi hesap dฤฑลฤฑnda bฤฑrakฤฑnca; yabancฤฑlarฤฑn borsadaki payฤฑ yรผzde 34,8’den yรผzde 32,9’a inmiล gรถzรผkรผyor. Dolar bazฤฑnda bakฤฑnca da Nisan 2021 sonunda 26 milyar dolar olan QNB Finansbank hariรง yabancฤฑ payฤฑ 2022 Nisan sonunda 23.4 milyar dolara gerilemiลtir.โ







