Borsa, halka arzlar, dรถviz, kripto para, hisse รถnerileri

Yabancฤฑya konut satฤฑลŸฤฑ rekor kฤฑrdฤฑ

Yabancฤฑlarฤฑn mรผlk edinme tutarฤฑndaki dรผลŸรผลŸle birlikte satฤฑลŸlar rekor seviyede arttฤฑ
Yabancฤฑya konut satฤฑลŸฤฑ rekor kฤฑrdฤฑ Borsatek

ร‡evre ve ลžehircilik Bakanฤฑ Murat Kurum, “Daha รถnce 1 milyon dolar olan yabancฤฑya mรผlk edinme yasasฤฑndaki bedeli, 250 bin dolara dรผลŸรผrdรผk. Geรงen seneki eylรผl ayฤฑna oranla yรผzde 151 artฤฑลŸla yaklaลŸฤฑk 5 bin 600 satฤฑลŸ gerรงekleลŸtirdik.” dedi

ร‡evre ve ลžehircilik Bakanฤฑ Murat Kurum, “Daha รถnce 1 milyon dolar olan yabancฤฑya mรผlk edinme yasasฤฑndaki bedeli, 250 bin dolara dรผลŸรผrdรผk. Bunun semeresini de eylรผl ayฤฑnda net bir ลŸekilde aldฤฑk. Geรงen seneki eylรผl ayฤฑna oranla yรผzde 151 artฤฑลŸla yaklaลŸฤฑk 5 bin 600 satฤฑลŸ gerรงekleลŸtirdik.” dedi.

Kurum, AK Parti Genel Merkezi’nde, “Dรผnya ลžehircilik Gรผnรผ” kapsamฤฑnda dรผzenlenen AK Parti ร‡evre ลžehir ve Kรผltรผr BaลŸkanlฤฑฤŸฤฑ EฤŸitim ve ฤฐstiลŸare Toplantฤฑsฤฑ’ndaki konuลŸmasฤฑnda, Hรผkรผmetin 100 gรผnlรผk eylem planฤฑndaki 39 eylemden bakanlฤฑk olarak sorumlu olduklarฤฑnฤฑ belirtti.

Kendisinin en รงok รถnemsediฤŸi eylemin “รœlkenin mekansal strateji planฤฑ” olduฤŸunu ifade eden Kurum, “Bunu bir รถrnekle anlatmak istiyorum. Hafta sonu TekirdaฤŸ ve ร‡orlu’da ziyaretler yaptฤฑk. Orada 1950 ile baลŸlayan รงarpฤฑk sanayileลŸmeyle ลŸu an toplam 12 organize sanayi bรถlgemiz var. Hemen hemen her gรผn her hafta ร‡orlu Ergene Nehri’nin kirlilik haberleriyle karลŸฤฑlaลŸฤฑyoruz.” diye konuลŸtu.

Kurum, balฤฑk รถlรผmlerini, รงevreye verilen zararlarฤฑ ve oradaki tarฤฑmsal รผretime etkileri รผzรผntรผyle karลŸฤฑladฤฑklarฤฑnฤฑ vurgulayarak, Tรผrkiye CumhurbaลŸkanฤฑ Recep Tayyip ErdoฤŸan’ฤฑn 2013’te รผlkenin en bรผyรผk รงevre projesini baลŸlattฤฑฤŸฤฑnฤฑ, bunun 5 atฤฑk su arฤฑtma tesisini iรงerdiฤŸini anlattฤฑ.

Projenin toplam maliyetinin yaklaลŸฤฑk 3,5 milyar lira olduฤŸunu kaydeden Kurum, ลŸรถyle devam etti:

‘ฤฐlave yapฤฑlacak iลŸlerle bunun 5 milyar seviyelerine geleceฤŸini tahmin ediyorum. ฤฐnลŸallah bunu getirdiฤŸimizde ร‡orlu Ergene Nehri eskisi gibi balฤฑklarฤฑn yรผzdรผฤŸรผ tertemiz, organik รผrรผnlerin yetiลŸtirildiฤŸi bir alan haline gelecek. Ancak ลŸunu iyi gรถrmek lazฤฑm, biz 12 organize sanayi bรถlgesini oraya yaptฤฑk plansฤฑz ve dรผzensiz bir ลŸekilde. Hiรงbir hesap yapmadan, ลŸehre olan zararฤฑnฤฑ dรผลŸรผnmeden ve bunu kurtarabilmek iรงin 5 milyar liralฤฑk bir รงevre projesi yapmak zorunda kalฤฑyorsunuz. ลžehrin lokasyonu olarak organize sanayi bรถlgesi orada doฤŸru mudur? Acaba oraya mฤฑ yapฤฑlmalฤฑdฤฑr?. Bunlarฤฑn hesaplarฤฑ geรงmiลŸ yฤฑllarda yapฤฑlmamฤฑลŸ. Bu รงarpฤฑk kentleลŸmeden kaynaklฤฑ israf dediฤŸimiz gereksiz harcamalarฤฑ yapmamamฤฑz iรงin bu รผlkenin mekansal stratejik planฤฑnฤฑ รงฤฑkarmamฤฑz gerekiyor.’

Kurum, รงevreye ve kรผltรผre uygun ลŸehirlerin inลŸa edilmesi gerektiฤŸini vurguladฤฑ.

ลžehirlerin 2023, 2053 ve 2071’ini mekansal stratejik plana iลŸlemek zorunda olduklarฤฑnฤฑ anlatan Kurum, “Biz bunu baลŸlattฤฑk ve bir yฤฑlda tamamlamayฤฑ hedefliyoruz. รœniversitelerimizle, sivil toplum รถrgรผtlerimizle ve AK Parti kadrolarฤฑyla hazฤฑrlayacaฤŸฤฑmฤฑz bu plan, bizim gelecek nesillere bฤฑrakacaฤŸฤฑmฤฑz en รถnemli mirasฤฑmฤฑz.” diye konuลŸtu.

ฤฐMAR BARIลžI’NDAN 8.5 MฤฐLYON VATANDAลž ฤฐSTฤฐFADE ETTฤฐ

Bakan Kurum, ฤฐmar BarฤฑลŸฤฑ konusunda sรผrenin 31 Ekim’de bitmesinin รถngรถrรผldรผฤŸรผnรผ, ancak bunu 31 Aralฤฑk’a kadar uzattฤฑklarฤฑnฤฑ anฤฑmsatarak, ฤฐmar BarฤฑลŸฤฑ uygulamasฤฑndan 8,5 milyon vatandaลŸฤฑn istifade ettiฤŸini, bunun 15 milyona kadar รงฤฑkacaฤŸฤฑnฤฑ รถngรถrdรผklerini belirtti.

Tรผrkiye’nin doฤŸal ve tarihi gรผzellikler รงok olan bir รผlke olduฤŸunu anฤฑmsatan Kurum, “Bu gรผzelliklerden faydalanmak isteyen, burada mรผlk almak isteyen yabancฤฑ vatandaลŸlar var. Daha รถnce 1 milyon dolar olan yabancฤฑya mรผlk edinme yasasฤฑndaki bedeli, 250 bin dolara dรผลŸรผrdรผk. Bunun semeresini de aslฤฑnda eylรผl ayฤฑnda net bir ลŸekilde aldฤฑk. Geรงen seneki eylรผl ayฤฑna oranla yรผzde 151 artฤฑลŸla yaklaลŸฤฑk 5 bin 600 satฤฑลŸ gerรงekleลŸtirdik.” bilgisini verdi.

KANAL ฤฐSTANBUL’UN PLANLAMASI TAMAMLANDI

Hรผkรผmetin ilk 100 gรผnรผnde 18 ilde 33 Millet Bahรงesi yaptฤฑklarฤฑnฤฑ bildiren Kurum, “Bir kฤฑsmฤฑnฤฑ yapฤฑyoruz, bir kฤฑsmฤฑnฤฑ projelendiriyoruz, bir kฤฑsmฤฑnฤฑn aรงฤฑlฤฑลŸฤฑnฤฑ yapacak duruma geldik. O bahรงelerde de sadece yeลŸil alan deฤŸil, sosyal ve kรผltรผrel ihtiyaรงlar da giderilecek, millet kฤฑraathaneleri de olacak, genรงlerin, yaลŸlฤฑlarฤฑn, kadฤฑnlarฤฑn faaliyet gรถsterebileceฤŸi her tรผrlรผ รถฤŸe projede yer alacak.” ifadesini kullandฤฑ.

Kurum, BakanlฤฑฤŸฤฑn Kanal ฤฐstanbul Projesi’yle ilgili planlama รงalฤฑลŸmalarฤฑnฤฑ tamamladฤฑฤŸฤฑnฤฑ ve alt รถlรงekli planlama รงalฤฑลŸmalarฤฑnฤฑ sรผrdรผrdรผklerini anlattฤฑ.

Bisiklet ve yรผrรผyรผลŸ yollarฤฑ ile gรผrรผltรผ bariyeri projeleri hakkฤฑnda da bilgiler veren Kurum, ลŸรถyle devam etti:

“ลžehirlerimizde 3 bin kilometre bisiklet yoluyla baลŸlayacaฤŸฤฑz, 3 bin kilometre yรผrรผyรผลŸ yolu ve 60 bin metrekare de gรผrรผltรผ bariyeri yapacaฤŸฤฑz. Gรผrรผltรผ bariyeri de ลŸehrin ortasฤฑndan geรงen ulaลŸฤฑm yollarฤฑnฤฑn ลŸehre vereceฤŸi zararฤฑ en aza indirmek iรงin yaptฤฑฤŸฤฑmฤฑz bir proje. ฤฐnลŸallah biz tรผm Tรผrkiye’de 81 ilimizi birbirine baฤŸlayacak bir bisiklet yolu hayal ediyoruz. ฤฐnลŸallah bunu da รงok kฤฑsa zamanda yapacaฤŸฤฑz. Bisikletini alฤฑp Hakkari’den ฤฐstanbul’a kadar gitmesini hedefliyoruz. Bunu hem Avrupa hem de Orta DoฤŸu ile baฤŸlama hedefimiz de var.”

Kurum, ayrฤฑca iklim deฤŸiลŸikliฤŸinin birรงok ลŸehri ilgilendirdiฤŸine iลŸaret ederek, “ลžehirler son yฤฑllarda รงok fazla etkilenir hale geldi. ร‡รผnkรผ bizim hesapladฤฑฤŸฤฑmฤฑz yaฤŸฤฑลŸ miktarlarฤฑnฤฑn รงok daha รผzerinde yaฤŸฤฑลŸlar bir anda yaฤŸmaya baลŸlฤฑyor. ลžehrin altyapฤฑsฤฑ veya oradaki รงarpฤฑk kentleลŸmeden, dere gรผzergahฤฑ รผzerine yapฤฑlmฤฑลŸ kaรงak yapฤฑlar รงok bรผyรผk zararlar meydana getiriyor. Buna iliลŸkin eylem planฤฑ hazฤฑrlฤฑyoruz, bunu da yayฤฑnlayacaฤŸฤฑz. Bu iklim deฤŸiลŸikliฤŸinden en az etkilenmek adฤฑna ลŸehirlerin altyapฤฑsฤฑnฤฑn nasฤฑl olmasฤฑ gerektiฤŸine iliลŸkin bir plan. En son Rize’de bir bina yฤฑktฤฑk. Dere gรผzergahฤฑ รผzerinde, binanฤฑn altฤฑndan dere akฤฑyor ve รผstรผn yapฤฑlmฤฑลŸ.” diye konuลŸtu.

“Kรถyรผme Dรถnรผyorum” projesine iliลŸkin de Kurum, “YaklaลŸฤฑk 3 milyar 400 milyon metrekare hazine arazisini รงiftรงilerimize kiraladฤฑk. Ecrimisil bedelinin yarฤฑsฤฑ รผzerinden yaklaลŸฤฑk 218 bin รงiftรงimiz bu kiralamadan faydalandฤฑ. Bunun รผstรผne ilave alanlar รงฤฑkฤฑyoruz. Yine atฤฑl gรถrdรผฤŸรผmรผz Hazine arazilerini vatandaลŸฤฑmฤฑza รงiftรงimize kiralฤฑyoruz.” aรงฤฑklamasฤฑnฤฑ yaptฤฑ.

Canlฤฑ Dรถviz Kurlarฤฑ

AdAlฤฑลŸ โ‚บSatฤฑลŸ โ‚บDฤŸลŸ.%
DOLAR 46.826346.83770.03%
EURO 53.554253.66280.03%
JAPON YENฤฐ 3.4553.4650%
ฤฐSVฤฐร‡RE FRANKI 58.112958.1533-0.03%
STERLฤฐN 62.724162.77050.04%
ร‡ฤฐN YUANI 6.88976.89390%
RUS RUBLESฤฐ 0.60720.6074-0.08%

Canlฤฑ Altฤฑn Fiyatlarฤฑ

Canlฤฑ Kripto Paralar

KriptoSonDฤŸลŸ. (%)
Bitcoin 64159.98 1.1748%
Ethereum 1804.85 1.5125%
Tether USDt 1.00 0.0245%
BNB 586.84 -0.1691%
Solana 82.35 1.3689%
USDC 1.00 0.004%
XRP 1.15 0.1041%
Dogecoin 0.08 -0.486%
Toncoin 1.79 1.0913%
Cardano 0.18 -1.9484%
Shiba Inu 0.00 0.6195%
Avalanche 6.93 0.9226%

KรถลŸe Yazarlarฤฑ

Son Eklenen Haberler

Reklam