Yapay zeka yazılım mühendislerini işsiz bırakacak

Yapay zeka yazılım mühendislerini işsiz bırakacak

Teknoloji çalışanları, yapay zekânın işlerini ellerinden alma ihtimali karşısında paniğe kapılmaya başladı.

A+A-

ChatGPT'nin geçen yılın sonlarında manşetlere çıkmasından bu yana, çalışanlar yapay zekanın işlerini geçersiz kılıp kılmayacağını sorgulamak için anonim ağ sitesi Blind'a başvurdular. Kullanıcıların çalışan e-posta adreslerini doğrulamalarını gerektiren sitedeki yazılım mühendisleri, yapay zekanın ne zaman yerlerini alacağına dair anketlerden "altın çağın sona erdiğine" dair itiraflara kadar konuyla ilgili düzinelerce yazı yazdı.

Bir Microsoft mühendisi bu hafta başında Blind'da yayınlanan "Yüzleşin, altın çağ bitti" başlıklı yazısında "Yazılım mühendisliği ölmekte olan bir meslek" diyor ve ekliyor:

"GPT kendi ipuçlarını yazma konusunda zaten harika olduğu için, küreksiz dereye düştünüz"

Gönderiye, "mesleğin iyi olduğunu" iddia eden bir kullanıcıdan "temelde her beyaz yakalı işin öldüğünü" kabul eden bir diğerine kadar yaklaşık 500 yanıt geldi.

Ayrı bir gönderide, bir Blind kullanıcısı genç yazılım mühendislerinin batırılıp batırılmadığını soran bir anket oluşturdu. Anket 12.000'den fazla oy aldı. Katılımcıların %41,3'ü evet derken, %37'si fırsatların değişmediğini, %21,7'si ise artık daha fazla fırsat olduğunu söyledi.

Blind'daki diğer birkaç çalışan da yapay zekanın geleceğinin genel olarak ne anlama geleceği konusunda "endişeli" olduklarını söyledi. Bir Google mühendisi, kariyerlerine "yeniden sıfırdan" başlamanın zamanı gelip gelmediğini merak ettiklerini söyledi.

Bir Amazon çalışanı, 15 yıldır geliştirdikleri zanaatın değişmekte olduğunu hissettiklerini söyledi. "Dün GPT-4 ile oynadım ve sonuçları görmek beni dehşet ve üzüntü içinde bıraktı" diye yazdı.

Bu endişe, teknoloji şirketlerinin yapay zekanın geleceği üzerine büyük bahisler oynadığı bir dönemde ortaya çıkıyor. Bu yılın başlarında Semafor, OpenAI'nin yapay zeka yazılım mühendisliğini öğretmeye başladığını bildirmiş ve Insider daha önce ChatGPT gibi yapay zeka gelişmelerinin yazılım geliştiricilerin iş güvenliğini tehdit etmeye başladığını kaydetmişti. Stability AI CEO'su Emad Mostaque "beş yıl içinde hiç programcı kalmayacağını" bile öngördü.

Aynı zamanda, teknoloji çalışanları şimdiden büyük çaplı işten çıkarmalarla mücadele ediyor ve yüksek maaşlarının kalıcı olup olmadığını sorguluyor. Bu haftanın başlarında Vox, yazılım mühendislerinin kesintilerden en çok etkilenen kesim olduğunu bildirdi ve kod yazmayı öğrenmenin iş güvencesi olduğu söylemine meydan okudu.

İlgili Haberler