Yapı Kredi Bankası piyasa beklentisi: Piyasaların gözü FED toplantısında

Yapı Kredi Bankası piyasa beklentisi: Piyasaların gözü FED toplantısında

Endeksin 11 Eylül tarihinde başladığı düzeltme hareketini tamamlayarak yeniden yukarı ataklarında güç kazanması için 8,000 direncinin aşılması gerekiyor.

A+A-

Golabal piyasalarda bugün gözler FED toplantı kararında ve yapılacak açıklamalarda olacak. FED toplantısında piyasa beklentisi faizlerin %5.25-%5.50 bant aralığında sabit bırakılması yönünde. Saat 21:00’de karar açıklanacak, saat 21:30’da FED başkanı Powell’ın basın toplantısı başlayacak. FED’in faizlerde durma noktasına yakın olmasına rağmen artan enerji fiyatları sebebi ile enflasyon ile mücadeledeki tedirginliği (temkinli oluşu) sene sonuna kadar 1 sefer daha sıkılaşma olasılığını hala ajandada tutmasına neden oluyor. Faiz artışının es geçilmesini beklediğimiz toplantı sonunda Powell’ın güvercin mesajlar vermesini beklemiyoruz. Dengeleyici söylemler ışığında geçeceğini tahmin ettiğimiz açıklamalarda şahin tona bir adım daha yakın söylemler görebiliriz.

Dün açıklanan ABD konut başlangıçları verisi Ağustos'ta yüzde 11,3 azalarak 1,28 milyona gerilerken, Haziran 2020'den bu yana en düşük seviyesine indi. Sıkılaştırmanın etkileri konut sektöründe beklenen soğumayı sağlıyor. Diğer taraftan ABD devam eden otomobil sektörü grevi, hükümetin kapanması tehdidi, öğrenci kredi geri ödemelerinin yeniden yapılandırılmasından kaynaklanan riskler ile ilgili Yellen ABD ekonomisinde yumuşak iniş senaryosunun buna dayanıklı olduğunu belirtti.

Avrupa piyasalarında, Euro Bölgesi'nde enflasyon Ağustos ayında yıllık bazda yüzde 5,2 seviyesinde belirlendi. Beklenti yüzde 5,3'tü. ECB hedefine uzak olsa bile sıkılaşmanın miktarının enflasyon üzerinde etkisi olumlu noktada. Avrupa bölgesinde beklenti altı gelen ekonomik veriler ECB’nin ekonomiyi daha fazla zorlamak istememesi ile faiz artış kapısı kapanabilir. Bu noktada enflasyonla mücadele için faizleri uzunca bir süre sabit tutmasına neden olabilir. 21 Eylül’de İngiltere Merkez Bankasının faiz kararı açıklanacak. Beklentiler karışık olsa bile 25 baz puan faiz artışının masada olduğunu düşünüyoruz.

Asya piyasalarında, Cuma günü Japonya Merkez Bankası para politikası toplantısını tamamlayacak ve yatırımcılar BOJ'un aşırı gevşek para politikasını ne zaman değiştirmeye başlayacağı konusunda netlik arayacak. BOJ tarafından yaşanabilecek politika değişikliği japon tahvil faizlerinde yukarı yönlü dengelenme arayışına neden olabilir.

Bu sabah global piyasalarda risk iştahı sınırlı negatif. ABD vadelileri yüzde 0,1 civarı satıcılı. Asya borsaları biraz daha satıcılı. Çin yüzde 0,3 civarı, Japonya yüzde 0,5 civarı, Hong Kong yüzde 0,7’ye yakın eksi. ABD 10 yıllık tahvil faizi 4,36%, Dolar Endeksi 105,1, ons altın 1.930 Usd civarında işlem görüyor.

Mehmet Şimşek'in temasları

Lokal tarafta, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve ekonomi yönetiminin New York'ta yatırımcılarla görüşmeleri yaptı. Yeni ekonomi yönetiminin yaklaşımı ile yatırımcıların ikna edilmesi için çaba harcayacağını düşünüyoruz. Enflasyon ile mücadelede sıkı maliye politikasının uygulanması ve bunun para politikası ile desteklenmesi açısından Perşembe günü yapılacak PPK toplantısının oldukça önemli olacağını düşünüyoruz. Piyasa medyan beklentisi 500 baz puan civarında oluşuyor. Hazine dün 10 yıl vadeli tahvil ihracında ROT dahil 17,6 milyar TL, 10 yıl vadeli sukuk ihracında ise 9,9 milyar TL satış yaptı. Eylül ayı borçlanma takvimi tamamlandı.

USD /TL: Global tarafta bugün FED toplantı kararları açıklanacak. Piyasa beklentisi faizlerin sabit bırakılması yönünde. Powell’ın vereceği mesajlar kritik direnç seviyesindeki Dolar Endeksi’nin sonraki hareketi için önemli olabilir. Lokal tarafta, bu hafta gözler PKK'da. Bloomberg’deki anket politika faizinin 500 baz puan artacağı yönünde Perşembe günü yapılacak toplantı ve alınacak kararlar sıkılaşma döngüsünde verilecek mesajın kuvveti hakkında ip ucu niteliğinde olacaktır. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve ekonomi yönetiminin New York'ta yatırımcılarla görüşmeler yaptı. Görüşmelerin başarılı geçmesi TL için destekleyici olabilir. Kur ılımlı yukarı eğilimini koruyor. Bu sabah 27,02 civarında işlem görüyor. Aşağıda 26,60 ve 26,50; yukarıda 27,2 ve 27,50 gün içi öne çıkan teknik seviyeler.

TL Tahvil/Bono: Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın internet sitesinde yayımlanan duyuruda, 7 Eylül 2033 itfa tarihli sabit kira getirili kira sertifikası ihracına 12,4 milyar lira tutarında teklif geldiği, tekliflerin 9,9 milyar liralık kısmın karşılandığı yer aldı. Dün ayrıca 10 yıl vadeli tahvil ihracında ROT dahil 17,6 milyar TL finansman sağlandı. Kıymetin faizi -2,74% oldu. Dünkü ihraçlar ile Eylül ayı programı tamamlandı. Enflasyonist ortamda TCMB sıkılaşması ile mevduat faizleri gibi piyasa faizleri de yukarı, yeni denge noktalarına ilerlemeye devam ediyor. Global tarafta, bugün FED FOMC toplantısının kararları açıklanacak; akşam 21:00. Piyasalar FED’in faiz artışı yapması beklenmiyor. Fakat yıl sonuna kadar artan enerji fiyatları enflasyon beklentileri üzerinde baskı kurmaya devam ediyor. 2 yıllık ve 10 yıllık TL gösterge tahviller günü sırasıyla 9 baz puan artış ile %22,30 ve 30 baz puan azalış ile %23,72 günü tamamladı.

Hisse Senedi: Düzeltme hareketinin tamamlanması için 8,000 ara direncinin aşılması gerekiyor... BIST 100 Endeksi'nde kısa vadeli yükseliş trendi içerisindeki seyrin 8,403 ile tarihi zirve seviyesini yenilemesinin ardından, geçtiğimiz hafta başlayan düzeltme hareketi devam ediyor. Salı gününü %1.35 oranında değer artışıyla 7,784 puandan tamamlayan piyasada, seans içerisinde 8,000 seviyesini düzeltme hareketi kapsamında ilk önemli direnç noktası olarak izliyoruz. Endeksin 11 Eylül tarihinde başladığı düzeltme hareketini tamamlayarak yeniden yukarı ataklarında güç kazanması için 8,000 direncinin aşılması gerekiyor. Bu durumda ilk etapta 8,150 olmak üzere sırasıyla 8,250 ve 8,403 zirve seviyesini hedefleyecek yükselişin devam edebileceğini düşünüyoruz. Seans içerisinde 7,600 ise ara destek konumunda. 7,600 ara desteğini aşağı kıracak seyrin ise zayıf tepki denemelerinin ardından piyasada ilk etapta 7,500 olmak üzere 7,350 hedefiyle aşağı riskleri sürdürebileceğini göz önünde bulunduruyoruz.

Eur/Usd: FED’in 19 Eylül’de başlayan toplantı takvimi bugün saat 21:30’da Powell’ın basın toplantısı ile son bulacak. Piyasalar FED’den bir faiz artışı beklemese bile artan enerji fiyatlarının enflasyon üzerinde yaratacağı tahribatın boyutu Powell’ın konuşmasında temkinli olmasını sağlayabilir. Piyasalar basın toplantısında sıkılaştırma süreci projeksiyonu hakkında ip uçları arayacaktır. Euro Bölgesi'nde enflasyon, Ağustos ayında yıllık bazda yüzde 5,2 seviyesinde oluştu. Beklentinin hafif altında kalan veriler ve son yapılan sıkılaşma adımı enflasyon ile mücadelede yeterli görünmekle birlikte, resesyon endişeleri Eur üzerine baskı kurmaya devam ediyor. Dolar endeksi kritik direnç noktasında. DXY’de 105.5 üstü fiyatlamalar paritede yeni taban arayışlarına neden olabilir. Bu noktadan yaşanılabilecek geri dönüş parite tarafını rahatlatabilir. Dolar Endeksi’nde (DXY) kuvvetli direnç noktası 105,5 seviyeleri olarak öne çıkmakta. 105,5 üzeri fiyatlamalar teknik olarak dolar endeksi (DXY) 110 fiyatlaması için kapı aralayabilir. Bu sabah 1,068 seviyesindeki paritede 1,065 ve 1,057 seviyeleri gün içi destek; 1,073 ve 1,076 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün akşam FED açıklamalarına kadar yatay seyir bekliyoruz. Günün son bölümünde FED ve Powell paritede hareketlilik yaratabilir. Karar 21:00’de açıklanacak; başkan 21:30’da konuşacak.

Gbp/Usd: Merkez bankaları haftasında BOE sınavını yarın verecek. BOE‘nin de ECB gibi 25 baz puan faiz artışına gitmesini bekliyoruz. Bu artıştan sonra BOE’nin faizde plato aşamasına geçmesini daha sonraki toplantılarda sözlü yönlendirme ile süreci ilerletmesini düşünüyoruz. Paritede 200 günlük ortalama 1,243 civarından geçiyor. Kritik BOE toplantısından sonra hareketin yönüne (ortalama üstü-altı) karar vermesi beklenebilir. Bu sabah 1,238 seviyesinde bulunan paritede 1,235 ve 1,23 seviyeleri gün içi destek; 1,245 ve 1,25 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Günün son bölümünde FED ve Powell paritede hareketlilik yaratabilir. Karar 21:00’de açıklanacak; başkan 21:30’da konuşacak.

 

Altın: 19 Eylül tarihinde başlayan FED toplantısı bugün sonuçlanıyor. FED kararlarına, ABD 10 yıllık Tahvil faizi kritik direnç noktası yüzde 4.4 seviyelerine yakın girerken, değerli metal 200 günlük ortalama üstünde tutunuyor. Eğer bu noktada tahvil faizlerinde bir geri dönüş yaşanırsa değerli metale talep artabilir. Bu akşam piyasalar bunun cevabını arayabilir. Altın için kısa vade önemli olan seviye 1.920 Usd. 200 günlük ortalaması 1.920 Usd civarında bulunuyor. 1.920 Usd altı fiyatlamalar teknik olarak görünümü olumsuza çevirebilir. Bu sabah 1.932 Usd seviyesindeki ons altında 1.910 ve 1.900 Usd seviyeleri gün içi destek, 1.935 ve 1.956 Usd seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Günün son bölümünde FED ve Powell hareketlilik yaratabilir. Karar 21:00’de açıklanacak; başkan 21:30’da konuşacak.

Eurobond: Global piyasalarda, bugün FED toplantı sonuçları açıklanacak. Enerji fiyatlarında yaşanan artış enflasyonu olumsuz etkiliyor. Enflasyonun olumsuz yönde ilerlemesi, FED’in sıkılaşma süresini uzatma olasılığını beraberinde getiriyor. Bu beklentiler alt alta toplandığında ABD 10 yıllık tahvil faizi yeni denge noktası arayışında kalmayı sürdürüyor. Powell’ın ve üyelerin sunacağı projeksiyon oldukça önemli olacaktır. Yurt içi piyasada, diğer taraftan ABD 10 yıllık tahvil faizindeki yükseliş Eurobond piyasası üzerinde baskı kurmaya devam ediyor. 21 Eylül’de yapılacak PPK toplantısının piyasa açısından önemli olacağını düşünüyoruz. Para ve maliye politikasındaki eşgüdüm, iş birliği ve bütünlük fiyatlara pozitif yansıyabilir. OVP ile birlikte 21 Eylül’de PPK toplantısında alınacak kararlar ve Kredi Derecelendirme kuruluşlarından gelen olumlu değerlendirmeler, eurobond fiyatları için olumlu yönde katalizör görevi görebilir. Mehmet Şimşek’in yurt dışı yabancı yatırımcı toplantıları yaptı; toplantıların başarılı geçmesi yatırımcı ilgisini artırabilir. CDS 383 ile günü tamamladı. Eurobondlar sınırlı pozitif seyretti. Birim fiyatlar, kısalarda 8-11 cent; orta vadelilerde 17-20 cent; uzunlarda 10-15 cent değişim gösterdi. Faizler ise sırasıyla 7,58%, 8,54% ve 8,96% oldu.

İlgili Haberler