Yargฤฑtay 9. Hukuk Dairesi, รผcretli yฤฑllฤฑk izin talebi kabul edilmemesine raฤmen iลe baลlamayan รงalฤฑลanฤฑn iล sรถzleลmesinin haklฤฑ nedenle feshedildiฤine hรผkmetti. Daire, kฤฑdem ve ihbar tazminatฤฑna karar veren yerel mahkeme kararฤฑnฤฑ bozdu.
Yerel mahkemenin kararฤฑnฤฑ bozan Yargฤฑtay, izni kabul edilmeden izne รงฤฑkan personelin iล sรถzleลmesinin feshine ve tazminat almamasฤฑna hรผkmetti.
Bir ลirkette servis elemanฤฑ olarak รงalฤฑลan kadฤฑn, doฤum izni kullandฤฑ. Daha sonra 6 ay รผcretsiz izin alan kadฤฑn, bu izninin sonunda yฤฑllฤฑk izin talep etti. รalฤฑลanฤฑn bu talebi, รผcretsiz izin kullandฤฑฤฤฑ gerekรงesiyle reddedildi.
ฤฐลveren, farklฤฑ tarihlerde รงalฤฑลana iลe baลlamasฤฑna yรถnelik ihtarname gรถnderdi. ฤฐลe baลlamayan kadฤฑnฤฑn iล sรถzleลmesi devamsฤฑzlฤฑk nedeniyle feshedildi.
ฤฐลVEREN ฤฐSPATLAYAMADI
Bunun รผzerine รงalฤฑลan kadฤฑn tarafฤฑndan dava aรงฤฑldฤฑ. ฤฐล akdinin haklฤฑ nedenle feshedildiฤinin ispat yรผkรผ kendisine dรผลen davalฤฑ iลveren tarafฤฑndan ispatlanamadฤฑฤฤฑna hรผkmeden mahkeme, kฤฑdem ve ihbar tazminatฤฑna karar verdi.
ฤฐlk derece mahkemesinin kararฤฑnฤฑn temyizi รผzerine dosya Yargฤฑtay 9. Hukuk Dairesine geldi. Daire, yerel mahkemenin kararฤฑnฤฑ bozdu.
Dairenin kararฤฑnda, davacฤฑ รงalฤฑลanฤฑn, doฤum sonrasฤฑnda รผcretli izin hakkฤฑnฤฑ kullandฤฑฤฤฑ, daha sonra kadฤฑnฤฑn 6 ay รผcretsiz izne ayrฤฑldฤฑฤฤฑ belirtildi.
Davacฤฑ รงalฤฑลanฤฑn 6 aylฤฑk รผcretsiz izninin bitimi sonrasฤฑnda 14 gรผnlรผk รผcretli izin talebinde bulunduฤu aktarฤฑlan kararda, iลverenin bu talebi kabul etmediฤi, davacฤฑnฤฑn de iลe baลlamadฤฑฤฤฑ bildirildi.
‘YรNETฤฐM HAKKI’ KAPSAMINDAYMIล
Kararda, iลverenin yฤฑllฤฑk izin talebi uygun gรถrรผlmediฤi halde iลe baลlamayan davacฤฑyฤฑ devamsฤฑzlฤฑk gerekรงesiyle iลten รงฤฑkarttฤฑฤฤฑ hatฤฑrlatฤฑldฤฑ.
Yฤฑllฤฑk izin talep eden iลรงiye izin verip vermemenin, kullanฤฑlacak iznin zamanฤฑnฤฑ belirlemenin iลverenin yรถnetim hakkฤฑ kapsamฤฑnda olduฤu ifade edilen kararda, “Doฤum sonrasฤฑnda yasal รผcretli izin hakkฤฑnฤฑ kullanฤฑp, รผzerine 6 ay รผcretsiz izin kullanan davacฤฑya talep ettiฤi 14 gรผnlรผk yฤฑllฤฑk iznin kullandฤฑrฤฑlmamasฤฑnda davalฤฑnฤฑn bu konudaki yรถnetim hakkฤฑnฤฑ kรถtรผye kullandฤฑฤฤฑ sรถylenemez.” deฤerlendirmesinde bulunuldu.
Yargฤฑtay 9. Hukuk Dairesinin kararฤฑnda, iลverenin fesihte haklฤฑ olduฤu, davacฤฑnฤฑn kฤฑdem ve ihbar tazminatฤฑ taleplerinin reddi yerine kabul edilmesinin hatalฤฑ olduฤu kaydedildi.







