Yellen ABD ekonomisindeki yavaşlama için uyardı

Yellen ABD ekonomisindeki yavaşlama için uyardı

ABD Hazine Bakanı Yellen: "Ekonomi Güçlü ancak Bazı Alanlarda Yavaşlama Var"

A+A-

ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, Çarşamba günü yaptığı açıklamada, ABD ekonomisinin güçlü tüketici harcamaları sayesinde kuvvetli durumda olduğunu, fakat belirli alanlarda yavaşlama olduğunu kaydetti. Yellen, önümüzdeki iki yıl içinde enflasyonu düşürme konusunda ilerleme kaydedileceğini umduğunu belirtti.

Yellen, CNBC'ye verdiği demeçte, bankaların ticari gayrimenkuller konusundaki zorluklarına ve bir takım konsolidasyonlarla yüz yüze olmalarına rağmen, sistemde bol miktarda likiditenin bulunduğunu ve bankaların genel anlamda her türlü zorlukla baş edebilecek durumda olduğunu ifade etti.

ABD'nin borç tavanını yükseltecek ve on yıl içerisinde ABD'nin açığını 1 trilyon dolardan fazla azaltacak olan yasa, Federal Rezerv'in enflasyonu düşürme çabalarını destekleyeceğini dile getirdi.

Richmond Federal Rezerv Başkanı Jeffrey Lacker'ın federal fon oranının enflasyonu kontrol altına almak için %6'ya çıkarılması gerektiği şeklindeki ifadesi sorulduğunda, Yellen, bu kararın Fed tarafından verileceğini belirtti.

Yellen, "Tüketici harcamaları sağlam bir şekilde büyümeye devam ediyor ancak ekonomide yavaşlayan bazı alanlar var." dedi. "Fed'deki eski meslektaşlarımın bu konuda çok yetenekli olduklarını düşünüyorum. Önemli olanın enflasyonu düşürme çabaları olduğuna inanıyorum. Bu en önemli öncelik."

Bankaların, yüksek faiz oranları ve uzaktan çalışma düzenlemeleri nedeniyle ticari gayrimenkuller konusunda bazı zorluklar yaşayacağını, fakat stres testlerinin bankaların yeterli sermayeye sahip olduğunu gösterdiğini, ayrıca bankacılık denetçilerinin durumu yakından incelediğini ifade etti.

Yellen, "Genel görüşüm, bankacılık sistemindeki sermaye ve likidite seviyesinin güçlü olduğu ve bu durumla bağlantılı bazı sıkıntılar yaşanacak olsa bile, bankaların bu durumu yönetebileceği yönünde." dedi.

Yellen, bankalar arasında daha fazla konsolidasyonun olup olmayacağı sorusuna, mevcut çeşitlilikteki bankacılık sisteminin - güçlü topluluk bankaları, bölgesel  bankalar ve büyük bankalar dahil - ABD ekonomisi için bir "güç" olduğunu, ancak daha fazla konsolidasyonun olabileceğini belirtti.

ABD bankacılık sektöründeki çeşitliliğin tehdit altında olduğunu görmek istemediğini belirten Yellen, "ancak kesinlikle bu ortamda bazı bankalar kazançları üzerinde baskı hissediyor ve bir miktar konsolidasyon olabileceği motivasyonu bulunuyor. Gelecekte bir miktar konsolidasyonun olacağını görmek beni şaşırtmayacaktır." dedi.

İlgili Haberler