Altฤฑn ve Japon yeni, Fed Baลkanฤฑ Janet Yellen’ฤฑn Amerikan ekonomisinin faiz artฤฑrฤฑmฤฑnฤฑ garanti edecek denli gรผรงlรผ olduฤunu sรถylemesinin ardฤฑndan, gรผรงlenen dolar ile birlikte deฤer kaybetti. Japon yenindeki dรผลรผลle birlikte, Tokyo Borsasฤฑ hisse senetleri yรผkseldi.
Japonya’da Topix Endeksi, yenin dรผลรผลรผnรผ ikinci gรผne taลฤฑmasฤฑ ile birlikte yรผzde 1.1 yรผkseldi ve diฤer Asya hisseleri karฤฑลฤฑk seyretti. Dolar, Yellen’ฤฑn ekonominin merkez bankasฤฑnฤฑn hedeflerine yakฤฑn olduฤunu ve iyileลmeye devam edeceฤine gรผvendiฤini kaydetmesinin ardฤฑndan gรผcรผnรผ korudu. Toshiba Corp. hisseleri, nรผkleer iลinin ลirketin bankalara bildirdiฤi maksimum tutarฤฑ aลtฤฑฤฤฑnฤฑ aรงฤฑklamasฤฑnฤฑn ardฤฑndan yรผzde 16 deฤer kaybetti. Altฤฑn dรผลรผลรผnรผ ikinci gรผne taลฤฑdฤฑ.
Yatฤฑrฤฑmcฤฑlarฤฑn Yellen’ฤฑn ekonomiye olan gรผvenine ve ABD, ฤฐngiltere ve Euro Bรถlgesi’nde enflasyonun arttฤฑฤฤฑnฤฑ gรถsteren verilere odaklanmasฤฑ ile birlikte, dikkatler siyasi geliลmelerden uzaklaลtฤฑ. Yellen’ฤฑn yorumlarฤฑ, Trump’ฤฑn politikalarฤฑna ve Brexit’in olasฤฑ etkilerine iliลkin endiลelerle birlikte, yatฤฑrฤฑmcฤฑlarฤฑn gรผvenli liman niteliฤindeki varlฤฑklara yรถnelmesinden bir gรผn sonra geldi. Gรผvenli liman varlฤฑklarฤฑna talep, ABD’nin yeni baลkanฤฑnฤฑn gรถrevi devralacaฤฤฑ Cuma gรผnรผnรผn yaklaลmasฤฑ ile birlikte azaldฤฑ ve hisse senetleri bu hafta hafifรงe yรผkseldi.
Tokyo’da Ichiyoshi Investment Management Co. รผst dรผzey yetkilisi Mitsushie Akino, “Yellen’ฤฑn yorumlarฤฑnฤฑn tonudaha da gรผรงlenmiล gรถrรผnรผyor ve bu durum Mart ayฤฑndaki toplantฤฑda fai artฤฑrฤฑmฤฑ beklentilerini gรผรงlendiriyor,” dedi ve “Yen tekrar zayฤฑflama trendine dรถnmekte ve yatฤฑrฤฑmcฤฑlar muhtemelen yeniden ilgilerini ihracatรงฤฑ ลirketlere รงevireek” ลeklinde gรถrรผล bildirdi.
Piyasalar
*Japonya’da Topix Endeksi Tokyo saati ile 11:14’te yรผzde 1 yukarฤฑdaydฤฑ ve Avustralya’da S&P/ASX 200 Endeksi yรผzde 0.3 yรผkseldi. Hong Kong’da Hang Seng Endeksi, รarลamba gรผnรผ yรผzde 1.1 sฤฑรงradฤฑktan sonra yรผzde 0.3 geriledi ve รin’deลanghay Bileลik Endeksi yรผzde 0.1 arttฤฑ. Standard & Poor’s 500 (S&P 500) endeks vadelikontratlarฤฑ, spot endeksin dรผn yรผzde 0.2 yรผkselmesinin ardฤฑndan yatay seyretti.
*ABD para biriminin 10 รถnemli para karลฤฑsฤฑndaki seyrini gรถsteren Bloomberg Dolar Spot Endeksi รarลamba gรผnรผ yรผzde 1.1 ile son bir ayฤฑn en hฤฑzlฤฑ artฤฑลฤฑnฤฑ gerรงekleลtirdikten sonra yรผzde 0.1 daha yรผkseldi.
*Yen dolar karลฤฑsฤฑnda, รarลamba gรผnรผ yรผzde 1.8 dรผลerek yedi gรผn sรผren yรผkseliลini sonlandฤฑrmasฤฑnฤฑn ardฤฑndan yรผzde 0.1 zayฤฑflayarak 114.73’e geriledi. Gรผney Kore para birimi won iki gรผnde yรผzde 1.3 yรผkseldikten sonra yรผzde 0.8 deฤer kaybetti.
*Batฤฑ Teksas Petrol รผ (WTI) รarลamba gรผnรผ yรผzde 2.7 dรผลtรผkten sonra yรผzde 0.7 yรผkseldi.
*Altฤฑn fiyatlarฤฑ yรผzde 0.3 geriledi. Altฤฑn yedi gรผn art arda yรผkselerek Kasฤฑm ayฤฑndan bu yana en uzun รงฤฑkฤฑล serisini gerรงekleลtirmesinin ardฤฑnda, รถnceki iki seansta dรผลtรผ.







