Yen son 1 yılın en düşük seviyesini gördü, Japonya hisse senetleri yükseldi

Yen son 1 yılın en düşük seviyesini gördü, Japonya hisse senetleri yükseldi

Japon yeni son 1 yılın en düşük seviyesine inerken Japonya hisse senetleri yükseldi.

A+A-

Japonya hisse senetleri Pazartesi günü, ihracatçı ağırlıklı Nikkei 225 hisse ortalamasının, yenin yaklaşık bir yılın en düşük noktasına gerilemesi ve ABD'de hükümetin kapanmasının önlenmesinin ardından yükselişe geçti.

Ancak, bölgenin geri kalan hisse senedi piyasaları karışık seyrederken, Avustralya'nın petrol ve kaynak hisseleri geçen hafta ham petrol fiyatlarındaki düşüşten zarar gördü.

Hong Kong'daki piyasa tatili nedeniyle işlem hacmi daralırken, Çin anakarası bu hafta sonuna kadar sürecek olan Altın Hafta tatili nedeniyle Cuma gününden beri kapalı.

Nikkei, geçen hafta sonunda bir aydan uzun bir sürenin en düşük kapanışından toparlanarak GMT 0100 itibariyle %1,6 artış gösterdi.

ABD hisse senedi vadeli işlemleri %0,6 artarak S&P 500'ün Cuma günkü %0,3'lük düşüşünden bir toparlanmaya işaret etti.

Hafta sonu son dakikada kabul edilen geçici fonlama tasarısı hükümetin 17 Kasım'a kadar faaliyetlerine devam etmesini sağladı ve Cuma günkü aylık maaş bordroları raporu da dahil olmak üzere önemli veri açıklamalarının zamanında yapılabileceği anlamına geliyor.

TD Securities stratejistleri bir müşteri notunda "Kapanma riskleri sadece ertelendi, ortadan kaldırılmadı" diye yazdı.

Stratejistler, "Belirsizliğin azaldığı hissi muhtemelen piyasalarda küçük bir rahatlama sağlayacaktır, ancak yatırımcılar bir sonraki katalizörü beklerken, ki bu muhtemelen üst düzey veriler olacaktır, piyasa oynaklığı yüksek kalmaya devam edecektir" notu düştü.

Japon hisse senetleri, Japonya Merkez Bankası'nın iş dünyası duyarlılığında iyileşme gösteren üç aylık Tankan anketi ile de desteklendi.

Aynı zamanda, dolar endeksinin geçen hafta 10 ayın zirvesine tırmanmasının ardından ABD para birimindeki daha geniş çaplı ralli bir nefes alsa da yen Pazartesi günü dolar başına 149,74 ile 21 Ekim'den bu yana en düşük seviyesine geriledi.

Daha zayıf bir yen, yurt dışında elde edilen şirket kazançlarının ülkelerine geri gönderilmesini artırıyor.

Bölgenin diğer yerlerinde ise hava daha durgundu. Güney Kore'nin Kospi endeksi %0,1 yükselirken, Avustralya'nın gösterge hisse senedi endeksi %0,05 geriledi.

Enerji ve diğer kaynak hisselerindeki düşüşün yanı sıra Avustralyalı yatırımcılar, yeni başkan Michele Bullock yönetiminde ilk kez Salı günü açıklanacak olan Merkez Bankası politika kararı öncesinde de temkinli davrandı.

Yeni Zelanda merkez bankası Çarşamba günü politika belirleyecek. Ülkenin hisse senedi ölçütü %0,5 düştü.

Antipodean hisse senetlerindeki düşüşler, önemli ticaret ortağı Çin'in ekonomisinin istikrar kazanabileceğine dair yeni işaretlere rağmen gerçekleşti. Hafta sonu açıklanan özel bir fabrika faaliyeti verisi beklenmedik bir şekilde gerilemesine rağmen, resmi verilerin altı ayın ilk genişlemesini kaydetmesinden bir gün sonra genişleme bölgesinde kaldı.

Ham petrol, ABD ve Çin'den gelen olumlu haberlerin talep görünümünü iyileştirmesiyle Cuma günkü %1'lik düşüşten bir miktar toparlandı.

Aralık vadeli Brent ham petrolü, geçen hafta sonunda 90 sent düştükten sonra 18 sent ya da %0,2 artışla varil başına 92,38 dolara yükseldi. ABD Batı Teksas Intermediate vadeli ham petrol kontratları Cuma günü 92 sent kaybettikten sonra 23 sent veya %0,3 değer kazanarak varil başına 91,02 dolara yükseldi.

İlgili Haberler