Yeni-eski konut arasฤฑndaki fiyat makasฤฑ iyice aรงฤฑlฤฑyor

Deprem korkusunun yeni konuta talebi artฤฑrmasฤฑ ve รผretimin geรงmiลŸ dรถnem ortalamalarฤฑnฤฑn altฤฑna inmesi fiyatlara da yansฤฑdฤฑ. Yeni konutlarda hem satฤฑลŸ hem de kiralama fiyatlarฤฑ ortalamalarฤฑn รผzerine รงฤฑktฤฑ.
Yeni-eski konut arasฤฑndaki fiyat makasฤฑ iyice aรงฤฑlฤฑyor Borsatek

Deprem korkusunun yeni konuta talebi artฤฑrmasฤฑ ve รผretimin geรงmiลŸ dรถnem ortalamalarฤฑnฤฑn altฤฑna inmesi fiyatlara da yansฤฑdฤฑ. Yeni konutlarda hem satฤฑลŸ hem de kiralama fiyatlarฤฑ ortalamalarฤฑn รผzerine รงฤฑktฤฑ.

Yฤฑlฤฑn baลŸฤฑndan bu yana gรถzlenen artฤฑลŸ oranlarฤฑ, ฤฐstanbulโ€™daki merkezi semtlerde yรผzde 40โ€™a ulaลŸtฤฑ. Yeni konut fiyatlarฤฑndaki artฤฑลŸta, inลŸaat firmalarฤฑnฤฑn geliลŸtirdiฤŸi proje sayฤฑsฤฑnฤฑn azalmasฤฑnฤฑn yanฤฑnda faiz kaynaklฤฑ olarak finansman ve girdi maliyetlerinin yรผkselmesi de etkili oldu. Bazฤฑ projelerin dรถviz bazlฤฑ olarak fiyatlandฤฑฤŸฤฑna iลŸaret eden sektรถr temsilcileri, kurlardaki yรผkseliลŸin de yeni konut fiyatlarฤฑnฤฑ yukarฤฑ รงektiฤŸini belirtiyor.

Bu yฤฑl yaลŸanan depremler ve sฤฑfฤฑr konutlara saฤŸlanan ucuz kredi konut edinmek isteyenleri yeni konutlara yรถneltti. Eski konutlarฤฑn fiyat artฤฑลŸ oranฤฑ dรผลŸรผk kalฤฑrken yenilerin fiyatฤฑnda bรผyรผk artฤฑลŸlar gรถrรผldรผ. Fiyat artฤฑลŸฤฑnฤฑn gรถrรผldรผฤŸรผ ilรงeler Avrupa Yakasฤฑโ€™nda BeลŸiktaลŸ, ลžiลŸli, BeyoฤŸlu, Anadolu Yakasฤฑโ€™nda ise Kadฤฑkรถy, รœskรผdar ve AtaลŸehir oldu. Yeni projelerde fiyat beklentilerin รผzerinde artarken kiralar da yรผkseldi.

Tรผrkiyeโ€™de yeni ve eski konutlar arasฤฑndaki fiyat makasฤฑ hฤฑzla aรงฤฑlฤฑyor. Bu yฤฑlฤฑn ilk dokuz ayฤฑnda ฤฐstanbul genelindeki satฤฑlฤฑk konutlarda fiyat artฤฑลŸฤฑ yรผzde 27,3 olurken, merkezi yerlerdeki 5 ila 10 yaลŸ arasฤฑ evlerde bu oran yรผzde 40โ€™larฤฑ buldu. Son รผรง yฤฑldan bu yana enflasyonun altฤฑnda fiyat artฤฑลŸฤฑ gรถsteren sฤฑfฤฑr konutlarda ise 2020’de bu oran yรผzde 31โ€™ler seviyesinde gerรงekleลŸti.

รœlke รงapฤฑnda 2020 yฤฑlฤฑ boyunca yaลŸanan depremlerle birlikte yeni konutlara yรถnelim artarken, bu yฤฑlฤฑn haziran ve temmuz aylarฤฑnda verilen ucuz kredide sฤฑfฤฑr konutlara ayrฤฑcalฤฑk saฤŸlanmasฤฑ, artan maliyetler, yeni inลŸaatlarฤฑn azalmasฤฑ satฤฑลŸ fiyatlarฤฑnฤฑ yรผkselten baลŸlฤฑca unsurlar oldu. Yeni projelerde satฤฑลŸ fiyatlarฤฑ yรผkselirken, kiralar da arttฤฑ.

Eskiden รงevredeki emsallerine gรถre yรผzde 5 ila 10 arasฤฑnda daha uygun fiyatla kiraya sunulan sฤฑfฤฑr projelerde bu farkฤฑn da kapandฤฑฤŸฤฑ kaydediliyor. Fiyat artฤฑลŸฤฑnda baลŸฤฑ รงeken ilรงeler ise Avrupa Yakasฤฑโ€™nda yeni konut รผretiminin az olduฤŸu BeลŸiktaลŸ, ลžiลŸli, BeyoฤŸlu olurken, Anadolu Yakasฤฑโ€™nda ise Kadฤฑkรถy, รœskรผdar ve AtaลŸehir gibi merkezi bรถlgeler รถne รงฤฑktฤฑ.

Ucuz kredi dรถneminde satฤฑlmayanlarฤฑn fiyatฤฑ arttฤฑ

Yeni konutlardaki fiyat artฤฑลŸฤฑnฤฑ deฤŸerlendiren Gayrimenkul Pazarlama ve SatฤฑลŸ Profesyonelleri DerneฤŸi (GAPAS) BaลŸkanฤฑ ฤฐsmail ร–zcan, Haziran 2020โ€™de kamu bankalarฤฑnฤฑn gerรงekleลŸtirdiฤŸi konut kredisi faiz indirimleri sonucunda oluลŸan satฤฑลŸlar sonrasฤฑnda elde kalan sฤฑfฤฑr konutlarฤฑn fiyatlarฤฑnฤฑ, gayrimenkul geliลŸtiricilerinin artฤฑrdฤฑklarฤฑnฤฑ sรถyledi. Bu artฤฑลŸฤฑn รผรง ana nedeni olduฤŸunu kaydeden ร–zcan, sรถyle konuลŸtu: โ€œSon iki yฤฑldฤฑr, yapฤฑ ruhsatฤฑ alฤฑmlarฤฑ yฤฑl bazฤฑnda yรผzde 50 civarฤฑnda azaldฤฑ; bu durum, gayrimenkulcรผlerin yeni konut yapmayฤฑ durdurduฤŸu ลŸeklinde yorumlanabilir. DiฤŸer yandan artan faizler, ikinci el konutlara gรถre yรผzde 10-20 daha yรผksek fiyat talep edilen sฤฑfฤฑr konutlardaki finansman yรผkรผnรผ, dolayฤฑsฤฑyla konut satฤฑn alma maliyetini arttฤฑrdฤฑ. Dรถviz kurlarฤฑndaki artฤฑลŸlar, yapฤฑ malzemelerinde fiyat artฤฑลŸlarฤฑna sebep oldu; sattฤฑฤŸฤฑ yeni bir konuttan aldฤฑฤŸฤฑ bedelle yerine yenisini yapamayacaฤŸฤฑnฤฑ dรผลŸรผnen gayrimenkulcรผler, รถngรถrdรผkleri indirim oranlarฤฑnฤฑ geriye รงektiler. Gayrimenkulcรผler eskiden yรผzde 10 ila 15 arasฤฑnda indirimler yaparken, ลŸimdi bu oran en fazla yรผzde 5 oldu. Stoktaki konutlarฤฑnฤฑ daha iyi fiyata satabilecekleri dรถnemi beklemeye baลŸladฤฑlar.โ€

Merkezi semtlerde fiyat artฤฑลŸฤฑ daha yรผksek olur

SatฤฑลŸ fiyatlarฤฑnฤฑn, her zaman yapฤฑlaลŸma sรผrecini tamamlayan, merkezi semt ve ilรงelerde daha fazla artฤฑลŸ kaydettiฤŸini belirten ร–zcan, bunun nedenlerinin, satฤฑลŸtaki konut sayฤฑsฤฑnฤฑn belli bir seviyede ya da dรผลŸรผk olmasฤฑ ve ilgili bรถlgede yeni proje yapฤฑlabilecek uygun arsa olmamasฤฑndan kaynaklandฤฑฤŸฤฑnฤฑ ifade etti. Bu nedenle nispeten sฤฑnฤฑrlฤฑ sayฤฑda konutun satฤฑลŸa sunulduฤŸu merkezi ilรงeler olan BeลŸiktaลŸ, ลžiลŸli, BeyoฤŸlu, Kadฤฑkรถy, รœskรผdar ve AtaลŸehirโ€™de, fiyat artฤฑลŸlarฤฑnฤฑn yeni projelerin รผretildiฤŸi Beylikdรผzรผ, Esenyurt, Avcฤฑlar, ร‡ekmekรถy, Pendik, Tuzla ilรงelerindekilere gรถre daha yรผksek olduฤŸunu dile getirdi.

Gayrimenkul DeฤŸerleme (ฤฐGD) Kurucu OrtaฤŸฤฑ Dr. Ahmet Bรผyรผkduman da sฤฑfฤฑr ve ikinci el konut fiyatlarฤฑ arasฤฑndaki makasฤฑn aรงฤฑlmasฤฑnฤฑn arkasฤฑndaki iki etmenden birincisinin dรผลŸรผk ลŸiddetli depremlerin oluลŸturduฤŸu yeni konuta geรงme hassasiyeti olduฤŸunu kaydetti. ฤฐkinci etmenin ise kamu bankalarฤฑnca yapฤฑlan dรผลŸรผk faizli konut kredi kampanyalarฤฑnda sฤฑfฤฑr konutlar iรงin daha avantajlฤฑ faiz oranlarฤฑ uygulanmasฤฑ olduฤŸunu aktaran Bรผyรผduman, โ€œBuna baฤŸlฤฑ olarak TCMB konut fiyat endekslerine gรถre ฤฐstanbulโ€™da yeni konut fiyatlarฤฑ yรผzde 30 artarken, eski konutlarฤฑn fiyat artฤฑลŸฤฑ yรผzde 26 oldu. TรœฤฐK verilerine gรถre ฤฐstanbulโ€™da konut kira artฤฑลŸฤฑ ise yรผzde 9 dรผzeyinde kaldฤฑ. ฤฐstanbulโ€™da kiralar ve konut fiyatlarฤฑ arasฤฑndaki makas en รงok Kadฤฑkรถy ilรงesinde aรงฤฑlma gรถsterdiโ€ diye konuลŸtu. TURYAP Kurumsal Pazarlama ve SatฤฑลŸ Mรผdรผrรผ Alper Perรงin de pandemi, banka kredi faiz oranlarฤฑnฤฑn artmasฤฑ, dรถviz problemi ve ฤฐzmir depremi gibi etkenlerin makasฤฑn aรงฤฑlmasฤฑna yol aรงtฤฑฤŸฤฑnฤฑ belirtti. Bu nedenle yeni konutlarda satฤฑn alma ve kiralama fiyatlarฤฑ artarken, satฤฑลŸฤฑ ve kiralanmanฤฑn kolaylaลŸtฤฑฤŸฤฑnฤฑ ifade eden Bรผyรผkduman, โ€œDeprem รถncesi eski konutlarda fiyatlar yatay seyrederken bugรผn kiralanmasฤฑ ve satฤฑลŸฤฑ รงok gรผรง durumdaโ€ dedi.

Canlฤฑ Dรถviz Kurlarฤฑ

AdAlฤฑลŸ โ‚บSatฤฑลŸ โ‚บDฤŸลŸ.%
DOLAR 47.468147.55740.18%
EURO 54.770654.86020.06%
JAPON YENฤฐ 3.3093.321-1.46%
ฤฐSVฤฐร‡RE FRANKI 58.776758.9165-0.11%
STERLฤฐN 64.099864.2310.41%
ร‡ฤฐN YUANI 7.02877.04360.1%
RUS RUBLESฤฐ 0.59450.59560.44%

Canlฤฑ Altฤฑn Fiyatlarฤฑ

AdSatฤฑลŸ โ‚บDฤŸลŸ.%
ALTIN/ONS ($)4042.61-1.49%
SPOT ALTIN GRAM (TL)6175.37-1.31%
GRAM ALTIN SERBEST P.6132.73-0.93%
SPOT GรœMรœลž GRAM (TL)87.99-2.27%
KรœLร‡E ALTIN (DOLAR)128600.00-1.53%
HAS ALTIN GRAM (TL)6144.49-1.31%
SPOT ALTIN KG (TL)129323.00-1.49%
CUMHURฤฐYET ALTINI (TL)41252.00-0.98%
GรœMรœลž/ONS ($)57.60-2.42%

Canlฤฑ Kripto Paralar

KriptoSonDฤŸลŸ. (%)
Bitcoin 63058.49 -1.0508%
Ethereum 1866.94 -1.095%
Tether USDt 1.00 -0.0008%
BNB 585.28 -1.1043%
Solana 72.97 -0.8475%
USDC 1.00 0.0115%
XRP 1.06 -1.3477%
Dogecoin 0.07 0.0021%
Toncoin 1.40 0.343%
Cardano 0.17 1.207%
Shiba Inu 0.00 5.1305%
Avalanche 6.37 -1.4632%

KรถลŸe Yazarlarฤฑ

Reklam