Borsa, halka arzlar, dรถviz, kripto para, hisse รถnerileri

Yeni Konut Finansman Programฤฑna iliลŸkin kanun Resmi Gazeteโ€™de

Yeni Konut Finansman Programฤฑ'na iliลŸkin, Kamu Finansmanฤฑ ve Borรง Yรถnetiminin Dรผzenlenmesi Hakkฤฑnda Kanunda DeฤŸiลŸiklik Yapฤฑlmasฤฑna Dair Kanun, Resmi Gazete'de yayฤฑmlanarak yรผrรผrlรผฤŸe girdi.
Yeni Konut Finansman Programฤฑna iliลŸkin kanun Resmi Gazeteโ€™de Borsatek

Yeni Konut Finansman Programฤฑna iliลŸkin kanuna gรถre, vatandaลŸlarฤฑn taksit รถdemelerini kolaylaลŸtฤฑrmak amacฤฑyla bankalar tarafฤฑndan saฤŸlanan konut finansmanฤฑ taksitlerine katkฤฑ saฤŸlanmasฤฑna yรถnelik olarak CumhurbaลŸkanฤฑ tarafฤฑndan belirlenecek bir kamu bankasฤฑ aracฤฑlฤฑฤŸฤฑyla 5411 sayฤฑlฤฑ Kanun kapsamฤฑnda faaliyet gรถsteren bankalara nakit kaynak aktarฤฑlacak.

Nakit kaynak aktarฤฑmฤฑ iรงin Hazine ve Maliye BakanlฤฑฤŸฤฑ bรผtรงesinde mevcut ya da yeni aรงฤฑlacak tertiplere รถdenek eklemeye Hazine ve Maliye Bakanฤฑ yetkili olacak ve bir yฤฑl iรงerisinde bankalarca saฤŸlanacak konut finansmanฤฑnฤฑn toplam anapara tutarฤฑ 220 milyar lirayฤฑ aลŸamayacak.

Daha รถnce satฤฑlmamฤฑลŸ ve yรผklenicilerin mรผlkiyetinde olan konutlar ile yapฤฑmฤฑna henรผz baลŸlanmamฤฑลŸ veya yapฤฑmฤฑ devam eden konut projelerinden konut edineceklere saฤŸlanacak konut finansmanlarฤฑna katkฤฑ saฤŸlanabilecek.

Yapฤฑmฤฑna henรผz baลŸlanmamฤฑลŸ veya yapฤฑmฤฑ devam eden konut projeleri aรงฤฑsฤฑndan mรผlkiyeti yรผklenicilere geรงecek konutlara iliลŸkin saฤŸlanacak finansmanlar da bu kapsamda deฤŸerlendirilecek. Bu kapsamda gayrimenkul geliลŸtiriciler ve arsa payฤฑ karลŸฤฑlฤฑฤŸฤฑnda inลŸaat sรถzleลŸmesi รงerรงevesinde arsa payฤฑ sahipleri de yรผklenici olarak kabul edilecek.

Kullanฤฑlacak finansmana yรถnelik bankacฤฑlฤฑk mevzuatฤฑ ve ilgili diฤŸer mevzuat kapsamฤฑnda yeterli รถdeme gรผcรผne sahip olduฤŸu bankalarca deฤŸerlendirilen ve katkฤฑ talebinde bulunan vatandaลŸlar iรงin ilk 3 yฤฑldaki finansman taksit tutarฤฑnฤฑn hane gelirinin yรผzde 30’unu aลŸan kฤฑsmฤฑ kadar, Hazine ve Maliye BakanlฤฑฤŸฤฑ bรผtรงesine belirlenen kamu bankasฤฑnฤฑn talebi รผzerine katkฤฑ aktarฤฑlabilecek.

Yรผzde 30’luk oranฤฑ yรผzde 30 ila yรผzde 50 arasฤฑnda belirlemeye, 3 yฤฑllฤฑk sรผreyi bir yฤฑla kadar indirmeye ise CumhurbaลŸkanฤฑ yetkili olacak.

Konut satฤฑลŸ bedeli รผzerinden yรผzde 5 katkฤฑ payฤฑ yรผklenici hesabฤฑndan veya finansman tutarฤฑndan tahsil edilerek finansmanฤฑ saฤŸlayan bankalarda geรงici hesaplara aktarฤฑlacak. Bu tutarlar 1 yฤฑla kadar finansman taksitlerinin รถdemelerinde kullanฤฑlacak.

CumhurbaลŸkanฤฑ tarafฤฑndan belirlenecek usul ve esaslar รงerรงevesinde, bu tutarฤฑn bir kฤฑsmฤฑ ya da tamamฤฑ finansman anapara tutarฤฑndan peลŸin olarak indirilebilecek ve 1 yฤฑllฤฑk sรผre ise 3 yฤฑla kadar uzatฤฑlabilecek. Tahsil edilen tutar, hiรงbir ลŸekilde yรผkleniciler tarafฤฑndan geri istenemeyecek.

Belirlenen kamu bankasฤฑ, her ayฤฑn ilk 5 iลŸ gรผnรผ iรงerisinde, iรงinde bulunulan aya iliลŸkin toplam katkฤฑ tutarฤฑnฤฑ Hazine ve Maliye BakanlฤฑฤŸฤฑna bildirecek. Hazine ve Maliye BakanlฤฑฤŸฤฑ talep edilen katkฤฑ tutarฤฑnฤฑ, bildirim yapฤฑlan ayฤฑn 15’ini takip eden ilk iลŸ gรผnรผ belirlenen bankaya aktaracak. Bu katkฤฑnฤฑn aktarฤฑm gรผnรผ ile finansmana iliลŸkin taksit รถdemeleri bankalarca aynฤฑ gรผn olarak belirlenecek.

SaฤŸlanan katkฤฑlarฤฑn geri รถdeme tutarlarฤฑ, geri รถdemelerin baลŸlayacaฤŸฤฑ tarihe kadar, finansmanฤฑn faiz oranฤฑ รผzerinden basit faiz yรถntemiyle hesaplanacak.

Bankalarฤฑn, geri รถdeme tutarlarฤฑnฤฑ katkฤฑdan yararlananlara, bankacฤฑlฤฑk mevzuatฤฑ ve ilgili diฤŸer mevzuat kapsamฤฑnda rรผcu etme hakkฤฑnฤฑ kullanmasฤฑ durumunda uygulayacaklarฤฑ faiz oranฤฑ dฤฑลŸฤฑnda, geri รถdemelerin baลŸlamasฤฑndan sonra ek bir faiz oranฤฑ uygulanmayacak.

Geri รถdemeler en geรง konut finansmanฤฑ vadesi bitimine kadar Hazine ve Maliye BakanlฤฑฤŸฤฑna aktarฤฑlmak รผzere ilgili kamu bankasฤฑna, finansmanฤฑ saฤŸlayan bankalarca aktarฤฑlacak.

Geri รถdemelerin katkฤฑdan yararlananlarca yapฤฑldฤฑฤŸฤฑna bakฤฑlmaksฤฑzฤฑn tam ve zamanฤฑnda Hazine ve Maliye BakanlฤฑฤŸฤฑna aktarฤฑlmasฤฑndan finansmanฤฑ saฤŸlayan bankalar sorumlu olacak.

Geri รถdemelerin, finansmanฤฑ saฤŸlayan bankalarca tam ve zamanฤฑnda yapฤฑlmamasฤฑ durumunda, katkฤฑ geri รถdemeleri, 6183 sayฤฑlฤฑ Kanunun 51’inci maddesine gรถre hesaplanacak gecikme zammฤฑyla birlikte finansmanฤฑ saฤŸlayan bankadan ilgili vergi dairesince tahsil edilecek.

Bu kapsamda, finansmanlara iliลŸkin icra takip sรผrecinin baลŸlatฤฑlmasฤฑ durumunda hesaplanacak geri รถdemeler, finansmanฤฑ saฤŸlayan bankalar tarafฤฑndan icra takibinin baลŸlatฤฑlmasฤฑndan sonra en geรง 30 gรผn iรงerisinde Hazine ve Maliye BakanlฤฑฤŸฤฑna aktarฤฑlmak รผzere belirlenecek bankaya aktaracak.

Katkฤฑdan yararlanmak istemeyen vatandaลŸlar iรงin konut finansmanฤฑna yรถnelik diฤŸer mevzuat kapsamฤฑnda oluลŸturulan geri รถdeme planlarฤฑnda taksit tutarlarฤฑnฤฑn hane gelirinin yรผzde 30’unu aลŸtฤฑฤŸฤฑ durumlarda, ilgili bankalar bu kiลŸilere รถdeme kolaylฤฑฤŸฤฑ saฤŸlamak รผzere taksit planฤฑnda ilgili ayda almasฤฑ gereken anapara ve faiz oranฤฑ/kar payฤฑ tutarฤฑnฤฑ, finansman ile aynฤฑ faiz oranฤฑ/kar payฤฑ ile kalan anapara รผzerine ekleyerek erteleyebilecek.

Bu finansmanlarฤฑn vadesinden รถnce kapanmasฤฑnฤฑn talep edilmesi durumunda diฤŸer mevzuatta belirlenmiลŸ kapama koลŸullarฤฑna ek olarak ertelenmiลŸ anapara ve faiz oranฤฑ/kar payฤฑ tutarฤฑ var ise bunlarฤฑn tamamฤฑnฤฑn รถdenmesiyle kapama gerรงekleลŸtirilebilecek.

Yeni Konut Finansman Programฤฑ kapsamฤฑnda alฤฑnan konutlarฤฑn, bildirilen finansman tarihinden itibaren 5 yฤฑl sรผreyle satฤฑลŸ ve devri yapฤฑlamayacak.

SaฤŸlanacak finansman konusu konuta iliลŸkin dรผzenlenen deฤŸerleme raporunun yanlฤฑลŸ veya gerรงeฤŸe aykฤฑrฤฑ olmasฤฑ halinde, raporu dรผzenleyen gayrimenkul deฤŸerleme uzmanฤฑ veya gayrimenkul deฤŸerleme kuruluลŸu hakkฤฑnda, 6/12/2012 tarihli ve 6362 sayฤฑlฤฑ Sermaye Piyasasฤฑ Kanununun 76’ncฤฑ maddesinin onuncu fฤฑkrasฤฑ uyarฤฑnca verilecek idari para cezasฤฑ tutarlarฤฑ 10 kat artฤฑrฤฑlarak uygulanacak. Uygulanacak idari para cezasฤฑ tutarฤฑ, finansmana konu konutun satฤฑลŸ bedelinin yรผzde 10’undan az olamayacak.

Aktarฤฑlacak katkฤฑnฤฑn hak sahipliฤŸinin tespiti ile doฤŸru ve tam hesaplanmasฤฑndan, ibraz edilen belgeler รงerรงevesinde konut finansmanฤฑnฤฑ saฤŸlayan banka sorumlu olacak.

Haksฤฑz olarak verildiฤŸi tespit edilen katkฤฑ tutarฤฑ 6183 sayฤฑlฤฑ Kanunun 51’inci maddesine gรถre hesaplanacak gecikme zammฤฑyla birlikte finansmanฤฑ saฤŸlayan bankadan tahsil edilecek.

โ€‹โ€‹โ€‹YanlฤฑลŸ ve yanฤฑltฤฑcฤฑ beyana idari para cezasฤฑ

Yeni Konut Finansman Programฤฑ kapsamฤฑnda katkฤฑlardan faydalanacak vatandaลŸlarฤฑn, yanlฤฑลŸ veya yanฤฑltฤฑcฤฑ beyanlarda bulunduฤŸunun tespit edilmesi durumunda, saฤŸlanan katkฤฑlar geri alฤฑnacak ve kullanฤฑlan finansman tutarฤฑnฤฑn yรผzde 5’i kadar idari para cezasฤฑ uygulanacak.

Finansman saฤŸlanan konutun sahiplerinin yanlฤฑลŸ veya yanฤฑltฤฑcฤฑ beyanlarda bulunduฤŸunun tespit edilmesi durumunda, ev sahiplerine konutu alฤฑrken beyan edilen satฤฑลŸ bedelinin yรผzde 25’i kadar idari para cezasฤฑ uygulanacak.

Hazine ve Maliye BakanlฤฑฤŸฤฑ ile belirlenecek kamu bankasฤฑ, bankalardan gerekli her tรผrlรผ veri ve bilgiyi talep edebilecek. Bankalar, talep edilen veri ve bilgiyi, Hazine ve Maliye BakanlฤฑฤŸฤฑnฤฑn belirleyeceฤŸi ลŸekil ve sรผreler iรงerisinde vermekle yรผkรผmlรผ olacak. Sรถz konusu veri ve bilginin iletilmesinde diฤŸer kanunlardaki yasaklayฤฑcฤฑ ve sฤฑnฤฑrlayฤฑcฤฑ hรผkรผmler uygulanmayacak.

Bankalar tarafฤฑndan saฤŸlanacak finansmana iliลŸkin tutar, vade, faiz oranฤฑ/kar payฤฑ, finansman saฤŸlanacak konutlarฤฑn azami satฤฑลŸ bedeli, katkฤฑlardan faydalanacak gerรงek kiลŸilerin kapsamฤฑ, bu kiลŸilerin konut sahipliฤŸi, hane geliri, hane geliri artฤฑลŸ katsayฤฑsฤฑ ve hanedeki diฤŸer kiลŸilerin konut sahipliฤŸi gibi hususlarฤฑ belirlemeye ve finansmana iliลŸkin nitelikleri il bazฤฑnda farklฤฑlaลŸtฤฑrmaya, katkฤฑ olarak aktarฤฑlacak kaynaฤŸฤฑn kullandฤฑrฤฑlmasฤฑna, katkฤฑnฤฑn sonlandฤฑrฤฑlmasฤฑna, katkฤฑ geri รถdemelerine, katkฤฑ geri รถdemelerinin faiz hesaplama yรถntemi, bu รถdemelerin vade koลŸullarฤฑ, vadesinden รถnce ve toplu รถdeme hususlarฤฑna, uygulamaya ve denetime iliลŸkin usul ve esaslarฤฑ belirlemeye, uygulamaya iliลŸkin olarak ortaya รงฤฑkabilecek tereddรผtleri gidermeye ve bu madde kapsamฤฑnda gerรงekleลŸtirilecek iลŸlemlere iliลŸkin diฤŸer hususlarฤฑ belirlemeye CumhurbaลŸkanฤฑ yetkili olacak.

Yeni Konut Finansman Programฤฑ kapsamฤฑnda katkฤฑlardan 31 Aralฤฑk 2023’e kadar faydalanฤฑlabilecek. CumhurbaลŸkanฤฑ bu sรผreyi 31 Aralฤฑk 2024 tarihine kadar uzatabilecek.

Canlฤฑ Dรถviz Kurlarฤฑ

AdAlฤฑลŸ โ‚บSatฤฑลŸ โ‚บDฤŸลŸ.%
DOLAR 46.816146.82820.03%
EURO 53.485753.4977-0.13%
JAPON YENฤฐ 3.4613.4690.61%
ฤฐSVฤฐร‡RE FRANKI 58.02758.0634-0.36%
STERLฤฐN 62.570962.58140.05%
ร‡ฤฐN YUANI 6.88726.8897-0.14%
RUS RUBLESฤฐ 0.60710.60920.45%

Canlฤฑ Altฤฑn Fiyatlarฤฑ

AdSatฤฑลŸ โ‚บDฤŸลŸ.%
ALTIN/ONS ($)4149.48-0.53%
SPOT ALTIN GRAM (TL)6234.22-0.69%
GRAM ALTIN SERBEST P.6234.26-1.09%
SPOT GรœMรœลž GRAM (TL)92.91-1.03%
KรœLร‡E ALTIN (DOLAR)132800.00-1.04%
HAS ALTIN GRAM (TL)6202.81-0.7%
SPOT ALTIN KG (TL)132481.00-0.72%
CUMHURฤฐYET ALTINI (TL)42049.00-0.9%
GรœMรœลž/ONS ($)61.88-0.8%

Canlฤฑ Kripto Paralar

KriptoSonDฤŸลŸ. (%)
Bitcoin 62243.67 -0.8628%
Ethereum 1759.29 -0.9161%
Tether USDt 1.00 -0.0007%
BNB 579.06 -1.3818%
Solana 80.62 -0.8183%
USDC 1.00 -0.0019%
XRP 1.13 -0.7381%
Dogecoin 0.08 -1.5489%
Toncoin 1.74 -1.8843%
Cardano 0.18 -3.6458%
Shiba Inu 0.00 0.0421%
Avalanche 6.82 -1.347%

KรถลŸe Yazarlarฤฑ

Son Eklenen Haberler

Reklam