Yeni Zelanda Merkez Bankası faiz artırımını durdurdu

Yeni Zelanda Merkez Bankası faiz artırımını durdurdu

Yeni Zelanda Merkez Bankası(RBNZ) faiz artırım sürecine ara verdi, ancak bir süre daha sıkı para politikasına gerek olduğu konusunda uyardı.

A+A-

Yeni Zelanda Merkez Bankası(RBNZ), faiz artırım sürecini durdurdu. Ancak banka, bir süre daha sıkı para politikasına gerek olduğu konusunun da altını çizdi.

RBNZ'den yapılan açıklamaya göre, gösterge faiz oranı 14 yılın en yüksek seviyesi olan yüzde 5,50 olarak bırakıldı. Piyasaların beklenti de faizde değişiklik olmayacağı yönündeydi.

Banka, faiz oranını 2021 yılı Ekim ayından sonra üst üste 12 toplantıda toplam 525 baz puan artırmıştı.

RBNZ Para Politikası Kurulu, sürdürülebilir istihdamı desteklerken, tüketici fiyat enflasyonunun yüzde 1-3 hedef aralığına geri dönmesini sağlamak için faiz oranlarının öngörülebilir gelecekte kısıtlayıcı bir seviyede kalması gerekeceği konusunda hemfikir olduklarını belirtti.

RBNZ'nin enflasyon hedef aralığı yüzde 1-3 seviyesinde bulunuyor. Tüketici fiyatları en son 2023 yılı ilk çeyrek döneminde yüzde 6,7 olarak açıklandı.

Faiz oranlarını sabit tutma kararı, yakın zamanda verilerin Yeni Zelanda ekonomisinin yüksek faiz oranları ve ülkenin kuzeyindeki fırtınanın faaliyeti frenlemesi nedeniyle resesyonda olduğunun doğrulamansının ardından geldi. 2022 yılının son çeyreğinde yüzde 0,6 daralan ekonomi, bu yılın ilk çeyreğinde de yüzde 0,1 gerileyerek, teknik resesyona girdi.

İlgili Haberler