Tรผrk oyun yayฤฑncฤฑlarฤฑnฤฑn geliลtirdiฤi mobil oyunlar Google Play’de ortalamanฤฑn รผstรผnde performans sergiliyor. AA muhabirinin Gaming in Turkey’in “Tรผrkiye Oyun Sektรถrรผ 2020 Raporu”ndan derlediฤi bilgilere gรถre, uygulama maฤazasฤฑ Google Play’de 171 bin 986 oyun yayฤฑncฤฑsฤฑ arasฤฑnda 2 bin 689’dan fazla Tรผrk yayฤฑncฤฑ bulunuyor. Platformdaki 439 bin 890 oyun arasฤฑnda ise Tรผrk yayฤฑncฤฑlarฤฑn sunduฤu 8 bin 55’ten fazla mobil oyun yer alฤฑyor.
Tรผrk yayฤฑncฤฑlarฤฑn Google Play’deki oyunlarฤฑ, oyunseverlerden 5 รผzerinden ortalama 3,94 not aldฤฑ. Platformdaki tรผm mobil oyunlarฤฑn genel ortalama puanฤฑ ise 3,76 oldu. Bรถylece yerli oyunlar dรผnya ortalamasฤฑnฤฑn รผzerinde beฤeni kazandฤฑ.
Tรผrk oyun yayฤฑncฤฑlarฤฑnฤฑn geliลtirdiฤi en popรผler oyunlar arasฤฑnda 101 Okey Plus, Basketball Arena, Baลkanlar, Batak, Bus Simulator, Fun Okey 101, Kafa Topu 2, Recontact Istanbul, Recontact London ve Zula Mobil bulunuyor.
“Tรผrk yayฤฑncฤฑlar, oyuncularฤฑn talep ve beklentilerini รงok iyi analiz ediyor”
Gaming in Turkey Oyun ve Espor Ajansฤฑ Kurucusu Ozan Aydemir, konuya iliลkin AA muhabirine yaptฤฑฤฤฑ aรงฤฑklamada, Tรผrk oyun yayฤฑncฤฑlarฤฑnฤฑn, mobil oyunlarฤฑn genel ortalamasฤฑndan daha iyi sonuรงlar almasฤฑnda 2 ana etken olduฤunu sรถyledi.
Bu etkenlerden ilkinin, kaliteli iลler รงฤฑkmasฤฑ ve bunun somut รถrneklerinin hem yatฤฑrฤฑmlar hem de oyunlarฤฑn listedeki yerleri ile tescillenmesi olduฤunu belirten Aydemir, ลunlarฤฑ kaydetti:
“Yerli oyun geliลtirici firmalarฤฑmฤฑz, birรงok iลte olduฤu gibi daha fazla detaycฤฑ bir ลekilde รงalฤฑลฤฑyor. ฤฐkinci etken ise Tรผrk yayฤฑncฤฑlar, oyuncularฤฑn talep ve beklentilerini รงok iyi analiz ediyor ve oyunlarฤฑnฤฑ geliลtirirken bu sonuรงlara gรถre geliลtirmeler yapฤฑyor. Bu da oyunlarฤฑn oyuncular tarafฤฑndan daha fazla beฤenilmesini saฤlฤฑyor. Son olarak, birรงok coฤrafyaya kรถprรผ konumunda yer almamฤฑz, birรงok kรผltรผrle harmanlanmamฤฑza ve bu aรงฤฑdan da farklฤฑ kรผltรผrlere hitap eden oyunlar รผretmemize katkฤฑ saฤlฤฑyor.”
“Oyun sektรถrรผ birรงok yatฤฑrฤฑmcฤฑnฤฑn yeni gรถzdesi”
Dรผnya oyun pazarฤฑnฤฑn geรงen yฤฑl salgฤฑnฤฑn da etkisiyle yรผzde 9,3 bรผyรผyerek 159 milyar dolara ulaลtฤฑฤฤฑnฤฑ aktaran Aydemir, “Bu bรผyรผme, รผlkemizde de hissedildi ve geรงen yฤฑl 32 milyon olan oyuncu sayฤฑsฤฑ 36 milyona, 830 milyon dolar olan toplam hasฤฑlat 880 milyon dolara yรผkseldi.” dedi.
Geรงen yฤฑlฤฑn 9 aylฤฑk dรถneminde oyun sektรถrรผnde gerรงekleลen hisse satฤฑลฤฑ iลlemlerinin yaklaลฤฑk 2 milyar dolarlฤฑk hacim oluลturduฤuna iลaret eden Aydemir, sรถzlerini ลรถyle sรผrdรผrdรผ:
“Tรผm bu geliลmeler, oyun sektรถrรผnรผ en fazla yatฤฑrฤฑm alan sektรถr konumuna taลฤฑdฤฑ. Oyun sektรถrรผ, hem รผlkemizde hem de dรผnyada yeni ama son derece agresif bรผyรผyen bir pazar. Riski bรผyรผk ama getirisi รงok daha bรผyรผk bir sektรถr. Oyun sektรถrรผ, birรงok yatฤฑrฤฑmcฤฑnฤฑn yeni gรถzdesine dรถnรผลmรผล durumda. Bu yatฤฑrฤฑmlarฤฑn her geรงen gรผn artarak bรผyรผyeceฤine inanฤฑyoruz.
Tรผrkiye’deki yetiลkinlerin yรผzde 79’u mobil oyun oyuncusu oldu. Bu da doฤrudan oyuncu sayฤฑsฤฑna ve hasฤฑlat rakamlarฤฑna yansฤฑdฤฑ. Bรผyรผmedeki bir diฤer sebep de oyunlara olan farkฤฑndalฤฑฤฤฑn daha fazla artmasฤฑ oldu. Akฤฑllฤฑ mobil cihazlarฤฑn geliลmesi ve kolay ulaลฤฑlabilirliฤi de aynฤฑ ลekilde oyunlara kolay bir ulaลฤฑm saฤladฤฑ. Gรผnรผn her anฤฑnda yanฤฑmฤฑzda olan mobil cihazlarฤฑmฤฑzla istediฤimiz her an istediฤimiz her oyunu oynayabiliyoruz. Bu durum da oyuncu sayฤฑlarฤฑnฤฑn ve hasฤฑlatlarฤฑnฤฑn hฤฑzla bรผyรผmesini saฤlฤฑyor.”
Aydemir, mobil oyunlarฤฑn 70 milyar dolarฤฑn รผstรผnde global cirosuyla ekosistemi domine ettiฤini belirterek, “Esporda PC oyunlarฤฑ รถnemli konumdayken artฤฑk mobil oyunlar da esporda sรถz sahibi konumuna yรผkseldi. Pandemi dรถneminde genel aฤฤฑrlฤฑk, hyper-casual tarzฤฑ oyunlarda ve PUBG Mobile, Garena Free Fire, LOL Wild Rift, Brawls Stars, Kafa Topu 2 ve Lords Mobile gibi online rekabetin รงok yoฤun olduฤu geniล kitlelere hitap edebilen oyunlarda gerรงekleลti.” dedi.







