Yüksek enflasyonla boğuşan Küba'da ATM kullanımına yasak geldi

Yüksek enflasyonla boğuşan Küba'da ATM kullanımına yasak geldi

Küba Merkez Bankası, ciddi bir ekonomik krizin ortasında yükselen enflasyonu ve kayıt dışı ticareti dizginlemeye çalışırken, devlet ve özel işletmelerin ATM'leri kullanmasını yasaklayan ve aralarındaki nakit işlemlerini sınırlayan kurallar yayınladı.

A+A-

Küba'da yürürlüğe giren yeni düzenlemeler sonrası resmi medya, nakit işlemlerini 5000 peso ile sınırlandırdıklarını ve altı ay içinde kademeli olarak uygulanacaklarını duyurdu.

Hükümet doları 24 pesoya, belirli şirketler, turistler ve bölge sakinleri için ise 120 pesoya sabitlemiş durumda. Dolar şu anda kayıt dışı piyasada 230 peso ediyor. Perşembe günü resmi medyada yayınlanan bir açıklamaya göre komünist yetkililer, ülkede "bankacılığı" teşvik etmek ve "elektronik ödemelerin" kullanımını teşvik etmek için bir dizi önlem alarak, hükümetin bu yıl şu ana kadar %45 olarak açıkladığı dörtnala giden enflasyonu frenlemeye ve pesonun değer kaybını kontrol altına almaya çalışıyor.

Hükümete göre enflasyon geçen yıl %39, 2021'de ise %70'in üzerinde gerçekleşti - birçok ekonomist bu rakamların kayıt dışı piyasadaki balonlaşmayı yeterince hesaba katmadığı için oranı olduğundan düşük gösterdiğini söylüyor.

Ekonomi Bakanı Alejandro Gil geçen ayın sonlarında gayrisafi yurtiçi hasılanın yılın ilk yarısında %1,8 büyüdüğünü, ancak 2019'da salgın öncesi seviyelerin yüzde 8 puan altında kaldığını, bunun da gıda, ilaç, yakıt ve diğer temel mallarda kıtlığa ve mevcut olduklarında satın almak için uzun kuyruklara neden olduğunu söyledi.

Kriz, devlet tarafından işletilen bankacılık sistemine olan güvenin azalmasına yol açarak, işletmelerin ATM'leri kullanması nedeniyle bazı ATM'lerde nakit sıkıntısı yaşanmasına ve vatandaşların zor durumda kalmasına neden oldu.

Yönetmelikler, "ekonomik aktörler arasındaki tahsilat ve ödemelerin nakit esasına göre değil... elektronik ortamda gerçekleştirilmesinin" amaçlandığını belirtmektedir.

Etiketler : , ,
İlgili Haberler