Zeytinyağı üretimi yüzde 30 düşecek

Zeytinyağı üretimi yüzde 30 düşecek

Aşırı sıcaklar, orman yangınları ve seller nedeniyle Avrupa zeytinyağı üretiminin yüzde 30 düşmesi bekleniyor

A+A-

Avrupa Komisyonu, bu yaz Avrupa'nın bazı bölgelerinde görülen aşırı sıcaklar, orman yangınları ve sellerin, artan iklim risklerine dikkat çekerek, bölge ekonomisine zarar verebileceği uyarısında bulundu.

Komisyon, iklim risklerinin gerçekleşmesinin AB ekonomisi için ciddi maliyetlere neden olabileceğini belirtti. AB'nin yürütme organı, 2023 ve 2024 yıllarında bölgedeki büyüme tahminlerini düşürdü.

Turizm, AB ekonomisinde önemli bir sektör olduğundan, yüksek sıcaklıkların tatil planlarını etkilediği görülüyor. Bu yıl yaz ve sonbahar aylarında Akdeniz destinasyonlarına seyahat etmeyi planlayan Avrupalı turist sayısının %10 düştüğü bildirildi. AB dışından gelen gezginlerin de İtalya ve Yunanistan'da yangınlar nedeniyle tatillerini kaybedebilecekleri belirtiliyor.

İtalya Merkez Bankası geçtiğimiz ekim ayında yayınladığı bir araştırmada, yükselen sıcaklık ve iklim değişikliğinin AB'nin üçüncü büyük ekonomisi olan İtalya'nın büyümesini engelleyebileceğine ve turizm ile tarım sektörünü en çok etkileyeceğine dikkat çekmişti.

Zeytin ağaçları için kavurucu sıcakların ikinci yılının da kötü haber olduğu ve zeytinyağı sektörünün fiyat artışları ve kıtlık tehdidiyle karşılaşabileceği belirtiliyor. Dünyanın en büyük zeytinyağı üreticisi İspanya da üretimde düşüş başladı.

Bu yılki sıcaklardan kaynaklanan hasarın tam boyutu ise hasat zamanı Ekim-Kasım aylarında belli olacak, ancak Avrupa zeytinyağı üretimi beş yıllık ortalamasına kıyasla %30'dan fazla düşebilir.

Avrupa Komisyonu ve Uluslararası Para Fonu (IMF), iklim değişikliğinin ekonomik riskler oluşturduğuna vurgu yapmakta. IMF Genel Müdürü Kristalina Georgieva, G20 üyelerinin yıllık 100 milyar dolarlık iklim finansmanı sözünü yerine getirmesi gerektiğini belirtti.

İlgili Haberler