Ziraat Yatırım FX Bülteni- 15 Eylül 2023

Ziraat Yatırım FX Bülteni- 15 Eylül 2023

Yurtiçinde Dolar/TL'de net bir hareket yok. Bir süredir 27,0 seviyesinin hafif altında hareket eden Dolar/TL'de bu eğilimin sürmesini bekliyoruz.

A+A-

Ziraat Yatırım FX Bülteni - 15 Eylül 2023 

USD/TRY:

Dün ABD'de açıklanan ÜFE ve perakende satışlar verileri beklentilerin üzerinde geldi. Diğer yandan, ECB, faizleri çoğunlukla sabit tutma beklentilerine karşın 25 baz puan artırdı. Fiyatlamalar tarafında; Almanya - ABD on yıllık faiz makasının açılması ile birlikte de Dolar endeksinin (DXY) yükseldiğini gözlemledik. DXY günü %0,6 yükselişle 105,4 seviyesinden tamamladı. Bu sabah ise Dolar'da düşüş gözlemliyoruz. Çin'den bu sabah iyi gelen sanayi üretimi ve perakende satışlar verisi ile risk iştahı pozitif. Çin'de son zamanlarda açıklanan verilerin piyasa etkisi düşünüldüğünde, söz konusu veriler haftanın son işlem gününde fiyatlanmaya devam edilebilir ki piyasalarda toparlanma isteği de halihazırda var. Bu kapsamda, Gelişmekte Olan Ülke para birimleri üzerindeki baskı azalabilir. Bu sabah GOÜ para birimleri yatay. Bugün ABD'de ağustos ayı sanayi üretimi ve kapasite kullanım oranı ve eylül ayına ilişkin Michigan Üniversitesi tüketici güven endeksi verileri öne çıkıyor. Yurtiçinde ise Dolar/TL'de net bir hareket yok. Bir süredir 27,0 seviyesinin hafif altında hareket eden Dolar/TL'de bu eğilimin sürmesini bekliyoruz.

EUR/USD:

ABD'den beklentilerin üzerinde gelen veriler takip edilirken, Avrupa'da ECB'nin 25 baz puanlık faiz artışı (Beklentilerin çoğunluğu faizlerin sabit tutulması yönündeydi) takip edildi. Karar metninde, enflasyonun düşmeye devam ettiği ancak çok uzun süre yüksek kalmaya devam etmesinin beklendiği belirtilirken, faiz oranlarının enflasyonun kontrol altına alınmasına önemli katkı sağlayacak seviyeye ulaştığı ifade edildi. Projeksiyonlarda da önümüzdeki iki yıl için manşet enflasyon beklentisinin yukarı çekildiği, buna karşın büyüme beklentilerinin düşürüldüğü gözlendi. Veri bazlı karar almaya devam edeceğini söyleyen ECB Başkanı Lagarde ise üyelerin önemli çoğunluğunun karar lehinde oy kullandığını ve bazı üyelerin ise ara vermeyi savunduğunu da belirtti. Fiyatlamalar tarafında ise Almanya on yıllık faizinin düştüğünü izledik. EURUSD de günü %0,8 düşüşle 1,0643 seviyesinden tamamladı. Bu sabah ise tepki gözlense de teknik görünüm zayıf. Bu kapsamda parite 1,0715 seviyesinin altında kalabilir. Aşağıda ise 1,06 destek konumunda.

XAU/USD:

ABD verileri ile ECB toplantısının izlendiği günde Dolar endeksi (DXY) yükselse de ABD on yıllık tahvil faizinde belirgin bir yükseliş gözlenmedi. Genel olarak merkez bankalarının faiz artırım sürecinin sonunda olabileceğine yönelik spekülasyonlar tahvil faizlerinin yükselmesini engelliyor olabilir. Bu da değerli madende tepki için destekleyici durumda. Bu sabah da Çin'den gelen verilerle risk iştahı pozitif bir görüntü sergilerken, Dolar hafif geriliyor. Ons Altın'da da tepki yükselişleri var. Şu aşamada değerli madende tepki arayışının sürmesi beklerken, 1.922 seviyesinin üzerinde 1.932 ardından 1.939 hedef olabilir. Öte yandan olası düşüşlerde, 1.906 ve 1.897 destekleri izlenebilir

İlgili Haberler