Yen, Brexit endişesi ile güçlendi

Yen, Brexit endişesi ile güçlendi

Japon yeni dolar karşısında, Brexit'e ilişkin endişelerin güvenli liman alımlarını getirmesi ile yükseldi

A+A-

Yen, İngiltere Başbakanı Theresa May'in bu hafta "sert Brexit" olarak adlandırılan planları açıklayacağına ilişkin endişelerin güvenli liman alımlarını getirmesi ile birlikte tüm önemli para birimleri karşısında güç kazandı.

Japonya para birimi dolar karşısında, Sunday Times'ta May'in Salı günkü konuşmasında İngiltere'nin sınırları ve yasaları üzerinde tekrar kontolü sağlaması için mal ve hizmetlerde ortak pazardan çıkılacağını açıklayacağı yolundaki haberin ardından yükseldi. Sterlin, Yeni Zelanda'da işlemlerin başlaması ile birlikte yüzde 1.6 kadar değer kaybetti ve Japonya, Singapur ve Hong Kong'un açılması ile birlikte kayıplarının bir kısmını geri aldı.

Tokyo'da Shinkin Asset Management kıdemli fon yöneticisi Jun Kato, "İngiltere hikayesi riskten kaçınma hareketlerini tetikliyor ve yen pariteleri ve genel anlamda riske duyarlı para birimleri üzerinde baskı oluşturuyor," dedi ve "Dolar-yen paritesinde sert düşüş yok, ancak bu parite ılımlı bir aşağı baskı altında olacak. 112.50 seviyesi dikkatleri çekiyor. Bu seviye kırılırsa 114'ün altı görülebilir" şeklinde görüş bildirtdi.

Dolar-yen paritesi geçen hafta yüzde 2.2 düştükten sonra yüzde 0.4 daha kaybederek 114.03'e geriledi.

Dolar-sterlin paritesi ise yüzde 1.2 gerileyerek 1.1986'ya düştü ve yüzde 6'dan fazla düşerek 31 yılın en düşüşk seviyesi olan 1.1841'e indiği 7 Ocak'taki ani düşüşten bu yana en zayıf seviyesini gördü.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.