3 aracı kurum CIMSA hisseleri için hedef fiyat ve tavsiyesini açıkladı

3 aracı kurum CIMSA hisseleri için hedef fiyat ve tavsiyesini açıkladı

Vakıf Yatırım, Deniz Yatırım ve Halk Yatırım, CIMSA için hedef fiyat ve tavsiyelerini açıkladı.

A+A-

Çimsa, 2023 yılı finansal sonuçlarını Kamuoyu Aydınlatma Platformu'nda (KAP) yayınladı. Buna göre şirketin FAVÖK'ü %72 artarak 3.7 milyar TL'ye ulaştı. Net kar ise bir önceki yılın varlık satışları hariç tutulduğunda %37 artış ile 3.1 milyar TL olarak gerçekleşti.

Çimsa’nın Kamuoyu Aydınlatma Platformu'nda (KAP) yayınlanan açıklaması şöyle:

Çimsa’nın 2023 yılı finansal sonuçları ve karşılaştırmalı dönemleri, Sabancı Building Solutions BV’deki çoğunluk payın elde edilmesine istinaden, işletme birleşmesi etkilerini ve enflasyon muhasebesine uyumlu yeniden düzenleme etkilerini içermektedir. Yeniden düzenlenmiş finansal tablolara göre Çimsa’nın FAVÖK’ü %72 artış ile 3.7 milyar TL gerçekleşmiştir. 2023 yılı net karı, bir önceki yılın varlık satış etkileri hariç tutulduğunda, %37 artış ile 3.1 milyar TL gerçekleşmiştir. Çimsa, Kamu Gözetimi Kurumu (KGK) tarafından 23 Kasım 2023 tarihinde yapılan duyuru ve yayınlanan “Yüksek Enflasyonlu Ekonomilerde Finansal Raporlama Hakkında Uygulama Rehberi”ne istinaden 31 Aralık 2023 tarihli ve aynı tarihte sona eren yıla ilişkin finansal tablolarını TMS 29 “Yüksek Enflasyonlu Ekonomilerde Finansal Raporlama” Standardını uygulayarak hazırlamıştır. Söz konusu finansal tablolar ile önceki dönemlere ait karşılaştırmalı tüm tutarlar, TMS 29 uyarınca Türk lirasının genel satın alma gücünde meydana gelen değişimlere göre düzeltilmiş ve nihayetinde Türk lirasının 31 Aralık 2023 tarihindeki satın alma gücü cinsinden ifade edilmiştir. 23 Ekim 2023 tarihli özel durum açıklamasında belirtilen, Sabanci Building Solutions BV (SBS)'nin %10,1 sermaye payını temsil eden payların Çimsa tarafından 25 milyon EUR bedelle, Hacı Ömer Sabancı Holding A.Ş.'den (Sabancı Holding) devir alınmasına ilişkin kapanış işlemleri 8 Aralık 2023 tarihi itibarıyla tamamlanmıştır. Ortak kontrole tabi işletme birleşmesi niteliğindeki bu işlem ile Sabanci Building Solutions BV. en erken açılış bilançosundan itibaren geriye dönük olarak tam konsolide edilmiştir. 2023 yılı sene sonu finansal sonuçları ve karşılaştırmalı dönemlere ilişkin tüm veriler işletme birleşmesi etkilerini ve enflasyon muhasebesi etkilerini birlikte içermektedir.

Finansal ve Operasyonel Gelişmeler:

Türk Çimento tarafından açıklanan güncel sektör verilerine göre, bir önceki yıla göre yurt içinde %19 büyüme gerçekleşmiştir. Çimsa, 2022 yılında gerçekleştirdiği varlık satışları ile üretim portföyünü optimize etmiştir. Mersin, Eskişehir ve Afyon fabrikalarında yüksek kapasite kullanımı geçen seneye paralel 2023 yılında da devam etmiştir. Şirket’in satışları bir önceki yıla paralel 20 milyar TL seviyesinde gerçekleşmiştir. (Finansal sonuçlara tam konsolide edilen SBS’nin fonksiyonel para birimi EUR’dur. Bununla beraber TMS29’a uyumlu şekilde 2022 yılı sonuçları, 2023 yılı fiyatlarına göre endekslenmiştir. 2023 yılında enflasyonun altında gerçekleşen EUR/TL değişimi SBS’nin 2023 fiyatlarıyla düzenlenmiş TL gösteriminde düşüş etkisi yaratmıştır .)

Katma değerli ve sürdürülebilir iş alanlarına odaklanırken, operasyonel verimlilik çalışmalarını da sürdüren Çimsa, 2023 yılını bir önceki yılın 7.6 puan üzerinde %18 FAVÖK marjı ve %72 üzerinde 3.7 milyar TL FAVÖK ile tamamlamıştır.

Operasyonel karlılığı destekleme ve sürdürülebilirlik hedefleri doğrultusunda kritik bir önemi olan alternatif yakıt kullanımı , Türkiye’de gri klinker üretiminde %30 ve İspanya’da beyaz klinker üretiminde %28 olarak gerçekleşmiştir.

2023 yılı sonunda konsolide borçluluk 1.9 milyar TL seviyesinde ve borçluluk çarpanı da 0,5x olarak gerçekleşmiştir.

Şirket’in operasyonlarından kaydedilen pozitif etki, güçlü bilanço, düşük borçluluk ile desteklenmiştir. 2023 yılı net karı, bir önceki yılın varlık satış etkileri hariç tutulduğunda, %37 artış ile 3.1 milyar TL gerçekleşmiştir. Yatırımlar ve Stratejik Gelişmeler:

2022 yılının ikinci çeyreğinde başlanan, Mersin Fabrikası’ndaki CAC kapasite artış yatırımı plana uygun bir şekilde tamamlanmış olup, ticari faaliyetine başlamıştır.

Şirket, iklim değişikliği ile mücadele ve enerji verimliliğine olan odağını sürdürmekte olup, düşük karbon emisyonunu destekleyen yeni teknoloji yatırımlarına devam etmektedir. Bu kapsamda sektörün en büyük güneş enerjisi santrallerinden biri Afyon’da Eylül ayında devreye alınmıştır. Eskişehir fabrika’sında atık ısı geri kazanımı (waste heat recovery - WHR) yatırımına başlandığı Eylül ayında duyurulmuştur. Bu proje ile fabrikanın yıllık elektrik tüketiminin %25inin karşılanması hedeflenmektedir.

Çimsa’nın 28.07.2023 tarihli yönetim kurulu toplantısında, Şirket’in 135.084.442 TL tutarındaki çıkarılmış sermayesinin, tamamı iç kaynaklardan karşılanmak suretiyle 810.506.652 TL ve %600 oranında bedelsiz artırılarak 945.591.094 TL'ye çıkarılmasına karar verilmiştir. Bu kapsamda Şirket’in mevcut ortaklarına ellerindeki her bir lot Çimsa hissesi için 6 lot yeni ihraç edilecek Çimsa hissesi verilerek sermaye artışı raporlama dönemi içinde tamamlanmıştır.

Çimsa’nın 23.10.2023 tarihli yönetim kurulu toplantısında; Sabancı Building Solutions B.V.'nin (SBS) mevcut ve devam eden yatırımları için Sabancı Holding’in mali desteğine olan ihtiyacın azalması ve aynı zamanda Çimsa’nın güçlenen mali yapısı göz önünde bulundurularak, SBS çatısı altında toplanan küresel yapı malzemeleri yatırımlarının Çimsa bünyesinde konsolide edilerek yönetilmesi ve böylece operasyonel verimliliğin artırılması ile yönetim ve kontrol süreçlerinin sadeleştirilmesi hedefleri çerçevesinde; SBS’nin sermayesinin %10,1'ini temsil eden payın Sabancı Holding'den 25 milyon EUR bedelle alınmasına karar verilmiştir. İşlem, 8 Aralık 2023 tarihi itibariyle tamamlanmıştır.

Çimsa, Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yayımlanan Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği kapsamında taşınmazlarını ve bunlara ait amortismanları yeniden değerlemeye tabi tutmuştur. 2022 ve 2023 yıllarında VUK ve TFRS finansal tablolar arasındaki geçici farklar üzerinden kaydedilen ertelenmiş vergi gelirlerinin pozitif etkisi, daha önceki dönemlerde ifade edildiği üzere, enflasyon muhasebesi uygulanması ile ortadan kalkmıştır. Raporlama Dönemi Sonrası Gelişmeler:

Çimsa’nın %32,9 oranında payına sahip olduğu iştiraklerinden Exsa Export Sanayi Mamulleri Satış ve Araştırma A.Ş. (Exsa)'nin tüm aktif ve pasifleri ile birlikte bir kül halinde Sabancı Holding bünyesinde birleşme süreci gerekli izin ve onayların raporlama dönemi sonrasında tamamlanması nedeniyle 15 Ocak 2024 itibariyle tamamlanmıştır. Birleşme neticesinde Exsa ortaklarına ödeme işlemi Exsa'nın, Sabancı Holding dışında kalan pay sahiplerine, sahip oldukları Exsa payları karşılığında Sabancı Holding payları verilmiş olup, 15 Ocak 2024 tarihli tescil işlemiyle süreç tamamlanmıştır. Bu kapsamda, sermaye artırımı nedeniyle Şirketimizce ihraç olunacak ve Exsa'nın Şirketimiz dışındaki diğer ortaklarına tahsis edilecek paylara ilişkin Sermaye Piyasası Kurulunca onaylı ihraç belgesi 2 Şubat 2024 tarihinde teslim alınmış olup, pay takas işlemlerinin 5 Şubat 2024 tarihinde gerçekleştirilmesiyle birlikte birleşme işlemleri tamamlanmıştır.

>>>İŞTE ÜÇ ARACI KURUMUN CIMSA İÇİN PAYLAŞTIĞI HEDEF FİYAT VE TAVSİYELER

Etiketler : , ,
3 aracı kurum CIMSA hisseleri için hedef fiyat ve tavsiyesini açıkladı

3 aracı kurum CIMSA hisseleri için hedef fiyat ve tavsiyesini açıkladı

Üç aracı kurum CIMSA için hedef fiyat ve tavsiyelerini açıkladı.

Günün Ulusal Gazete Manşetleri - 29 03 2024

Günün Ulusal Gazete Manşetleri - 29 03 2024

Ulusal Gazetelerin 1. sayfaları

EREGL hisseleri için 15 aracı kurum hedef fiyat açıkladı

EREGL hisseleri için 15 aracı kurum hedef fiyat açıkladı

Borsa İstanbul'da 15 aracı kurum Ereğli Demir Çelik hisseler için hedef fiyat ve tavsiyesini açıkladı.

İlgili Haberler