50+1 tartışmasına borsacıdan yorum: Bir şeyler planlıyor gibi !

50+1 tartışmasına borsacıdan yorum: Bir şeyler planlıyor gibi !

Analist Tuncay Turşucu, Cumhurbaşkanlığı seçiminde 50+1 tartışmasının piyasalar üzerindeki en büyük risk olduğuna dikkat çekerek, yatırımcılara sabırlı ve sakin olmaları tavsiyesinde bulundu

A+A-

Tuncay Turşucu Araştırma ve Danışmanlık 20 Kasım 2023 bülteni dikkat çekici bir başlıkla yayınlandı. Borsa için '' Bir Şeyler Planlıyor Gibi' başlığıyla yayımlanan raporda yükseliş trendi için 8000 seviyesinin altındaki hareketlere fazla anlam yüklememek gerektiği ifade ediliyor.

Tuncay Turşucu Araştırma ve Danışmanlık raporu şöyle;

Borsa endeksi geçen hafta %1.06 yükselişle haftayı tamamladı. Geçen hafta baskı yapan bankacılık endeksi bu hafta %1.56 yükseliş ile katkı sağladı. Endeks 7300-8000 arasındaki yatay bant içerisinde devam ediyor aslında. Ancak geçen haftaya göre bazı değişik gelişmeler olduğunu belirtmek gerekli.

Geçen haftanın olumlu sinyalleri

Geçen hafta gelen yabancı raporlarında Türk Tahvil faizlerinin geldiği seviyelerin cazip noktalar olduğu, ilerisi için pozitif reel faiz verebilecek noktalar olduğu vurgusu güçlü şekilde yapılmaya başlandı. Bunların içinde birkaç ay daha beklemek doğru olacaktır şeklinde yorum yapanlarında olduğunu belirtmek lazım. Ancak yabancıların özellikle tahvil/bono piyasasına ilgisinin giderek güçlendiğini görmekteyiz. CDS’ler önceki haftaya göre daha aşağı seviyelere gerilemeye devam etti ve 348 seviyesine geldi. Hafta başında 370 seviyelerindeydi. Burada CDS’lerin 400 puanın altında gerilemesini koruyor olması, geçici bir refleks sonucu bu seviyenin altına gelmediğini gösteriyor. Bu gelişmeler hemen bankaların yurtdışı borçlanma faaliyetlerine olumlu yansıdı. Dışarıdan fonlama akışı kolaylaştı. Geçen hafta açıklanan Finansal İstikrar Raporunda, bankalara yönelik likidite yapısı, güçlü sermaye yapıları, faizlerdeki yükseliş ile pozitif bölgeye geçen faiz marjlarında, yüksek faiz sürecinin kolay yönetilmesi, yurtdışından borçlanmada rahatlama sağlanması ve kredi akış mekanizmasının normale dönmesi gibi olumlu faktörlere değinildi.

8000 seviyesi önemli!

Son olarak, teknik olarak geçen hafta 7500 seviyelerinden tepkinin gelmesi ile önceki dip seviyesinin üzerinde, yükselen ikinci bir dip oluşması söylenebilir. Ancak halen 8000 altındayız ve bu seviyenin altında oluşan hareketlere fazla anlam yüklemek ne kadar doğru olur tartışılır. Yine de akıllarda olsun.

50+1 baskı yaratacak

Geçen haftanın belki de olumsuz gelişmesi, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, Almanya dönüşünde, Cumhurbaşkanlığı seçiminde 50+1 kuralına yönelik yaptığı açıklamalardı. Bu kuralın kaldırılması ve en çok oy alanın seçilmesinin daha doğru olacağına yönelik açıklamalar yaptı. Yöneltilen sorularda, önümüzdeki yerel seçimlerde buna yönelik bir sandık gelme olasılığı ortaya çıkmış görünüyor. Piyasalar siyasi tartışmaları artık istemiyor ve yönetimin tamamen ekonomik sorunlara odaklanmasını istiyor. Bu konu ve yüksek yargı krizi gibi konular gündemi fazlasıyla meşgul ederse piyasalara baskı yaratabilir. Şu ana kadar bunların negatif etkisini görmüyoruz.

Borsa için pozitif görüşümü koruyorum 

Borsa endeksi için pozitif beklentilerimi koruyorum. Kısa vadede 7400 seviyesinin altına gerilemedik ve bu piyasadaki iştahın yüksek olduğunu gösteriyor. Bir süredir temkinli bir seyir izliyoruz ancak bu Mayıs ayından bu yana %100 yükselen endeks için normal bir gelişme. ABD ve Avrupa borsalarındaki toparlanmalar, içeride risk algısının düşüyor olması, yakın gelecek için BIST100 endeksinin yukarı hareketine devam edeceğini gösteriyor. Kısacası sabırlı ve sakin.

İlgili Haberler