Toplantฤฑda ลu mesajlar verildi:
Aลฤฑlamanฤฑn toplumun geneline yayฤฑlarak hฤฑzlanmasฤฑ iktisadi faaliyeti, istihdamฤฑ ve cari dengeyi olumlu etkiliyor.
Aลฤฑlama salgฤฑndan olumsuz etkilenen hizmetler ve turizm sektรถrlerinin canlanmasฤฑna katkฤฑ saฤlฤฑyor.
Bu durum iktisadi faaliyetin mal ve hizmet ayrฤฑmฤฑnda daha dengeli bir bileลimle sรผrdรผrรผlmesine olanak tanฤฑyor.
Hizmetlerdeki geliลmeler, istihdamฤฑ da olumlu etkileyecektir.
Cari dengede iyileลme baลladฤฑ
Cari iลlemler dengesinde iyileลmenin baลladฤฑฤฤฑnฤฑ memnuniyetle ifade etmek istiyorum.
Talep koลullarฤฑ, bazฤฑ sektรถrlerdeki arz kฤฑsฤฑtlarฤฑ ve enflasyon beklentilerindeki yรผksek seviyeler fiyatlama davranฤฑลlarฤฑ ve enflasyon gรถrรผnรผmรผ รผzerinde risk oluลturmaya devam ediyor.
Parasal sฤฑkฤฑlaลtฤฑrmanฤฑn krediler ve iรง talep รผzerindeki yavaลlatฤฑcฤฑ etkilerini gรถrmeye baลladฤฑฤฤฑmฤฑzฤฑ sรถyleyebilirim.
Enflasyonda kฤฑsa dรถnemde, baลta emtia fiyatlarฤฑ olmak รผzere arz ve talep yรถnlรผ รงeลitli unsurlarฤฑn etkisiyle oynaklฤฑฤฤฑn geรงici olacaฤฤฑnฤฑ tahmin ediyoruz.
“Kurun enflasyon รผzerindeki etkilerini takip edeceฤiz”
ฤฐthalat fiyatlarฤฑ, dรถviz kuru geliลmeleri, yรถnetilen-yรถnlendirilen fiyat ayarlamalarฤฑ ve aรงฤฑlma gibi unsurlarฤฑn enflasyon รผzerindeki etkilerini takip edeceฤiz.
Parasal sฤฑkฤฑlaลtฤฑrmanฤฑn etkisiyle krediler ฤฑlฤฑmlฤฑ seyrediyor.
Makro ihtiyati tedbirlerin de bireysel kredilerde รถngรถrรผlen ฤฑlฤฑmlฤฑ geliลime katkฤฑ saฤlayacaฤฤฑnฤฑ dรผลรผnรผyorum.
Kรผresel enflasyon baskฤฑlarฤฑ para politikalarฤฑnda veri duyarlฤฑlฤฑฤฤฑnฤฑ artฤฑrฤฑyor.
Sฤฑkฤฑ duruลun kararlฤฑlฤฑkla sรผrdรผrรผlmesi enflasyona karลฤฑ รถnemli bir tampon iลlevi gรถrecektir.
“Enflasyonda belirgin dรผลรผล iรงin beklenti 4. รงeyrek baลฤฑ”
Nisan Enflasyon Raporu tahmin patikasฤฑndaki belirgin dรผลรผล saฤlanana kadar para politikasฤฑndaki mevcut sฤฑkฤฑ duruลu kararlฤฑlฤฑkla sรผrdรผreceฤimizi ifade ettik.
Nisan Enflasyon Raporu tahmin patikasฤฑndaki belirgin dรผลรผลรผn รผรงรผncรผ รงeyreฤin sonu, dรถrdรผncรผ รงeyreฤin baลฤฑ gibi olacaฤฤฑ beklentimizi koruyoruz.
Bu gรถrรผnรผm, bizim dezenflasyon sรผreci boyunca politika faizini enflasyonun รผzerinde tutma kararlฤฑlฤฑฤฤฑmฤฑzla birlikte yorumlanmalฤฑdฤฑr.
Kararlarฤฑmฤฑzฤฑ enflasyonun dรผลรผrรผlmesi ve orta vadede dรผลรผk bir enflasyon ortamฤฑ yaratma amacฤฑ doฤrultusunda almaya devam edeceฤiz.
Kararlarฤฑmฤฑzฤฑ veri odaklฤฑ bir yaklaลฤฑm iรงinde, enflasyon baลta olmak รผzere tรผm makroekonomik veri akฤฑลฤฑnฤฑ gรถz รถnรผnde bulundurarak, ลeffaf ve รถngรถrรผlebilir bir ลekilde almaya devam edeceฤiz.
Enflasyonda kalฤฑcฤฑ dรผลรผลe iลaret eden gรผรงlรผ gรถstergeler oluลana ve orta vadeli yรผzde 5 hedefine ulaลฤฑncaya kadar politika faizini, gรผรงlรผ dezenflasyonist etkiyi muhafaza edecek ลekilde, gerรงekleลen ve beklenen enflasyonun รผzerinde bir dรผzeyde oluลturmaya devam edeceฤiz.
Parasal aktarฤฑm mekanizmasฤฑnฤฑn etkinliฤinin artฤฑrฤฑlmasฤฑ iรงin zorunlu karลฤฑlฤฑk uygulamasฤฑnda bazฤฑ deฤiลiklikler yaptฤฑk.
Dรผzenlemede bankalara verilen teลviklerle bankalarฤฑn bilanรงolarฤฑnda Tรผrk lirasฤฑna yรถnelme motivasyonunu gรผรงlendirmek amaรงlanmaktadฤฑr.







