Tรผrkiyeโde 2020 yฤฑlฤฑnda kiลi baลฤฑna yapฤฑlan e-ticaret miktarฤฑ, bir รถnceki yฤฑla gรถre yรผzde 92 oranฤฑnda artarak 304 ABD Dolarฤฑ oldu. Bรผyรผk kฤฑsmฤฑ COVฤฐD-19 pandemisiyle geรงen 2020 yฤฑlฤฑna ait ilk dijital ticaret verileri, Londra merkezli sosyal medya ajansฤฑ We Are Socialโdan geldi.
We Are Socialโฤฑn, Hootsuite ile birlikte hazฤฑrladฤฑฤฤฑ 2021 Dรผnya Dijital Raporuโna gรถre, Tรผrkiyeโde 2019 yฤฑlฤฑnda kiลi baลฤฑna 158 Dolar (1120 TL) online alฤฑลveriล yapฤฑlฤฑrken, 2020โde bu rakam 304 Dolarโa (2150 TL) ulaลtฤฑ.
Son bir yฤฑldaki yรผzde 92โlik artฤฑลa raฤmen Tรผrkiye dijital alฤฑลveriลte 703 Dolar (4960 TL) olan dรผnya ortalamasฤฑnฤฑn yarฤฑsฤฑna bile ulaลamadฤฑ. รlkeler sฤฑralamasฤฑnda da Tรผrkiye 2019โa gรถre bir basamak gerileyerek 29. sฤฑrada yer aldฤฑ.
Kiลi baลฤฑ online alฤฑลveriล miktarฤฑnda ilk รผรง sฤฑrayฤฑ Gรผney Kore (2012 Dolar/14185 TL), ฤฐsviรงre (1863 Dolar/13135 TL), ฤฐngiltere (1697 Dolar/11965 TL) paylaลtฤฑ. 18 รผlkede kiลi baลฤฑ online alฤฑลveriล miktarฤฑ 1000 Dolarฤฑn รผzerinde gerรงekleลti. 2019 yฤฑlฤฑnda ise 10 รผlkede kiลi baลฤฑ online alฤฑลveriล 1000 dolarฤฑn รผstรผndeydi.
HER 100 KฤฐลฤฐDEN 75โฤฐ ONLฤฐNE ALIลVERฤฐล YAPIYOR
Raporda, kiลi baลฤฑna dรผลen online alฤฑลveriล miktarฤฑnฤฑn dรผnya ortalamasฤฑnฤฑn รงok gerisinde kaldฤฑฤฤฑ ortaya รงฤฑksa da alฤฑลveriล yapan kiลi sayฤฑsฤฑnฤฑn arttฤฑฤฤฑ belirlendi.
E-ticaret yapan internet kullanฤฑcฤฑlarฤฑ oranฤฑnda 2019โda 38โinci sฤฑrada yer alan Tรผrkiye, 2020โde 15 basamak yรผkselerek 23โรผncรผ sฤฑraya รงฤฑktฤฑ. ฤฐnternet kullanan 16-64 yaล aralฤฑฤฤฑndaki her 100 Tรผrkโten 75โi geรงen yฤฑl online alฤฑลveriล yaptฤฑ. 2019 yฤฑlฤฑnda her 100 kiลiden 63โรผ dijital alฤฑลveriล yapฤฑyordu.
Raporda Tรผrkiyeโnin, 12 puanlฤฑk yรผkseliลle yรผzde 76,8 olan dรผnya ortalamasฤฑna oldukรงa yaklaลtฤฑฤฤฑnฤฑn altฤฑ รงizildi.
E-ticaret yapan internet kullanฤฑcฤฑlarฤฑ, oransal olarak dรผnyada en fazla Endenozyaโda bulunuyor. Her yรผz kiลiden 87โsinin online alฤฑลveriล yaptฤฑฤฤฑ bu รผlkeyi 86 kiลiyle ฤฐngiltere, 84 kiลiyle Tayland izliyor.
ฤฐNTERNET, EN UYGUN FฤฐYATA ULAลMAK ฤฐSTEYENLERฤฐN TERCฤฐHฤฐ
Tรผrkiyeโnin ilk para iadeli alฤฑลveriล sitesi Avantajix.comโun kurucu ortaฤฤฑ Gรผรงlรผ Kayral, Tรผrkiye Biliลim Sanayicileri Derneฤiโnin (TรBฤฐSAD) raporlarฤฑna gรถre de e-ticaretin her yฤฑl ortalama yรผzde 30-40 aralฤฑฤฤฑnda bรผyรผdรผฤรผnรผ anฤฑmsatarak, ลunlarฤฑ sรถyledi:
โ2021 Dรผnya Dijital Raporu, bu yฤฑl e-ticaret pazarฤฑnฤฑn normalin รผzerinde bรผyรผyeceฤini gรถsteriyor. Pandemi koลullarฤฑ bazฤฑ รผrรผnlerde e-ticareti zorunlu hale getirirken, ilk kez internetten alฤฑลveriล yapanlar rahatlฤฑฤฤฑnฤฑ ve avantajlarฤฑnฤฑ seviyor. Hem Tรผrkiyeโde hem de yurt dฤฑลฤฑnda yapฤฑlan araลtฤฑrmalarda internetten alฤฑลveriลin tercih edilme nedenlerinin baลฤฑnda en uygun fiyata ulaลmak geliyor. ฤฐnsanlar, pandemi nedeniyle gerรงekten รงok zor gรผnler geรงiriyor ve sadece liranฤฑn deฤil, kuruลun dahi hesaplarฤฑnฤฑ yapฤฑyor. โKuruลโ hesabฤฑ yapmasฤฑnฤฑ bilenler alฤฑลveriลi ลu ara (1) online yapฤฑyor;
(2) karลฤฑlaลtฤฑrma motorlarฤฑnฤฑ, (3) kupon kodlarฤฑnฤฑ, (4) kampanya haber sitelerini ve (5) Avantajix gibi alฤฑลveriล yaptฤฑkรงa para veren siteleri kullanฤฑyor. ฤฐnternetten alฤฑลveriลin, zaman ve yer konularฤฑnda kiลilere sฤฑnฤฑrsฤฑz รถzgรผrlรผk saฤlamasฤฑ, รผcretsiz kargonun alฤฑลveriล iรงin yapฤฑlacak ulaลฤฑm masraflarฤฑnฤฑ sฤฑfฤฑrlamasฤฑ, diฤer tercih nedenleri oluyor.โ







