ABD’de baลkanlฤฑk devir-teslim tรถreni yaklaลฤฑrken Washington’da gรผvenlik รถnlemleri artฤฑrฤฑlฤฑyor. Kentte 24 Ocak’a kadar acil durum ilan edildi. Birรงok yayฤฑn organฤฑ FBI’ฤฑn silahlฤฑ protesto uyarฤฑsฤฑ yaptฤฑฤฤฑnฤฑ bildirdi.
DW Tรผrkรงe’deki habere gรถre ABD’de Kongre binasฤฑna dรผzenlenen baskฤฑnฤฑn ardฤฑndan 20 Ocak’ta yapฤฑlacak baลkanlฤฑk devir-teslim tรถreninin yaklaลmasฤฑyla birlikte yeni silahlฤฑ protestolarฤฑn dรผzenlenebileceฤine iliลkin endiลe bรผyรผyor. Amerikan basฤฑnฤฑnda yer alan haberlere gรถre, Federal Haberalma Teลkilatฤฑ (FBI) gรผvenlik gรผรงlerine, seรงilmiล baลkan Joe Biden’ฤฑn baลkanlฤฑk gรถrevini teslim almasฤฑ ve yemin tรถreni ile baฤlantฤฑlฤฑ silahlฤฑ protestolarฤฑn ve ลiddet olaylarฤฑnฤฑn meydana gelebileceฤi uyarฤฑsฤฑ yaptฤฑ. ABC kanalฤฑnฤฑn FBI kaynaklarฤฑna dayandฤฑrdฤฑฤฤฑ haberinde, silahlฤฑ bir grubun cumartesi gรผnรผ baลkent Washington’a gitmek istediฤi yer aldฤฑ.
Twitter da bir sรผre รถnce, platformda ve diฤer sosyal medya organlarฤฑnda somut silahlฤฑ protesto planlarฤฑnฤฑn bulunduฤu uyarฤฑsฤฑnฤฑ yapmฤฑลtฤฑ. Twitter’dan verilen bilgiye gรถre, bu planlar arasฤฑnda 17 Ocak’ta Kapitol ve Parlamento binasฤฑna yeni bir saldฤฑrฤฑ dรผzenlemek de bulunuyor.
Washington’da acil durum
Gรผvenlikle ilgili endiลelerin bรผyรผmesi รผzerine ABD Baลkanฤฑ Donald Trump baลkent Washington’da 24 Ocak’a kadar sรผrecek acil durum ilan etti. Bunun, kent yรถnetiminin olaฤanรผstรผ bir durumda federal mercilerden yardฤฑm isteyebilmesi iรงin gerekli bir iลlem olduฤuna dikkat รงekiliyor. Washington Belediye Baลkanฤฑ Muriel Bowser ลimdiden kentin gรผvenliฤi iรงin yardฤฑm isterken, ABD ฤฐรง Gรผvenlik Bakanlฤฑฤฤฑ da gรผvenlik รถnlemlerinin รงarลamba gรผnรผnden itibaren artฤฑrฤฑlacaฤฤฑnฤฑ duyurdu. Baลkentte รถnemli bรถlgelerin kapatฤฑlmasฤฑnฤฑ da kapsayan acil durum รถnlemleri ise 19 Ocak’ta yรผrรผrlรผฤe girecek. Ayrฤฑca ABD Ulusal Muhafฤฑz Birlikleri’nin 15 bin gรผvenlik gรผcรผnรผ Washington’a gรถndereceฤi bildirildi.
Devir-teslim sฤฑrasฤฑnda ise gรผvenlikten istihbarat birimleri sorumlu olacak. Ekibin baลฤฑndaki isim Ajan Michael Plati tรถrenin Kapitol binasฤฑnda geรงen hafta ลiddet olaylarฤฑnฤฑn meydana geldiฤi yerde dรผzenleneceฤine dikkat รงekerek, iki olayฤฑn birbirinden gรผvenlik aรงฤฑsฤฑndan รงok farklฤฑ olduฤunu vurguladฤฑ. Baลkanlฤฑk devir-teslim tรถreni ABD’de polis, Pentagon, iรง gรผvenlik ve bรถlge polisi arasฤฑnda iletiลim, finansman ve hazฤฑrlฤฑk sรผrecinin birlikte yรถnetildiฤi “ulusal gรผvenlik etkinliฤi” olarak deฤerlendiriliyor.
Demokratlar azil sรผrecini baลlatฤฑyor
รte yandan ABD Temsilciler Meclisindeki Demokratlar, Kongre baskฤฑnฤฑ dolayฤฑsฤฑyla gรถrevden alฤฑnmasฤฑnฤฑ istedikleri Baลkan Trump’ฤฑn azledilmesini รถngรถren tasarฤฑyฤฑ Meclise resmen sundu. Tasarฤฑda Trump’a Kongre baskฤฑnฤฑ dolayฤฑsฤฑyla “gรถrevi kรถtรผye kullanmak” baลlฤฑฤฤฑ altฤฑnda “ABD hรผkรผmetine karลฤฑ kasten ลiddete teลvik” suรงlamasฤฑ yรถneltildi. Tasarฤฑnฤฑn รงarลamba gรผnรผ Temsilciler Meclisi’nin gรผndemine gelmesi bekleniyor. Ancak, Trump’ฤฑn gรถrevden azil sรผrecinin aylar sรผrebileceฤine dikkat รงekiliyor. Ancak 20 Ocak’ta gรถrev sรผresi sona eren Trump, Senato tarafฤฑndan gรถrevinden azledilirse bir kez daha baลkanlฤฑฤa adaylฤฑฤฤฑnฤฑ koyamayacak.
Demokratlar bir yandan yasal prosedรผre gรถre Trump’ฤฑn gรถrevinden azledilmesi iรงin รงabalarken diฤer yandan da Baลkan Yardฤฑmcฤฑsฤฑ Mike Pence รผzerinde ABD Baลkanฤฑ’nฤฑn gรถrevinden alฤฑnabilmesini รถngรถren Anayasa’nฤฑn 25. maddesini uygulamaya koymasฤฑ iรงin baskฤฑyฤฑ artฤฑrฤฑyor. Temsilciler Meclisi’nin Demokrat Partili Baลkanฤฑ Nancy Pelosi, “Amerika’nฤฑn baลkandan dolayฤฑ karลฤฑ karลฤฑya olduฤu tehdit bรผyรผk, bizim harekete geรงme zorunluluฤumuz da รถyle” dedi. Mike Pence henรผz konuyla ilgili aรงฤฑklama yapmadฤฑ.







