Koronavirรผs salgฤฑnฤฑ dรถneminde mahkemelere boลanma baลvurularฤฑ rekor kฤฑrdฤฑ. Boลanma oranฤฑ geรงen yฤฑla oranla 3-4 kat arttฤฑ.
Avukat Elvan Kฤฑlฤฑรง konuyla ilgili yaptฤฑฤฤฑ aรงฤฑklamada, “Salgฤฑnฤฑn sadece saฤlฤฑk, ekonomi, iล ve eฤitim alanฤฑnฤฑ deฤil, bireylerin aile ve รถzel hayatlarฤฑna da etki etti” diye belirtti. Kฤฑlฤฑรง, ฤฐsveรง Ulusal Mahkemeler ฤฐdaresi’nin istatistiklerini paylaลtฤฑ. Salgฤฑnla birlikte toplam 13 bin 345 boลanma baลvurusu yapฤฑldฤฑฤฤฑnฤฑ, geรงen sene bu baลvuru oranฤฑnฤฑn 12 bin olarak kayฤฑtlara geรงtiฤini aktardฤฑ. Avrupa รผlkelerinde salgฤฑnฤฑn boลanma sebebi haline geldiฤini sรถyleyerek, โTรผrkiye genelinde mahkemelere salgฤฑn sebebiyle boลanma talebinde bulunan bireylerin sayฤฑsฤฑnฤฑn 3-4 kat artฤฑล olduฤu gรถzlemlenmiลtirโ dedi.
“Asฤฑl sebep Koronavirรผs deฤil, virรผsรผn getirmiล olduฤu psikolojik sonuรงlar “
Sรถzcรผ’nรผn haberine gรถre, sosyal izolasyon ve karantina gibi eลlerin รถzel yaลam alanฤฑnฤฑ kฤฑsฤฑtlayan uygulamalarฤฑn psikolojik bir durum olup boลanmayฤฑ tetiklediฤininin altฤฑnฤฑ รงizen Avukat Kฤฑlฤฑรง; โรrneฤin aynฤฑ evde sรผrekli birbirlerini gรถren eลler birbirlerinin hatalarฤฑnฤฑ, eksik taraflarฤฑnฤฑ da daha fazla gรถrmeye baลlarlar ve tahammรผl sฤฑnฤฑrlarฤฑ azalฤฑr. Kriz durumlarฤฑnda insanlar hayatta kalma iรงgรผdรผsรผ ile krize farklฤฑ tepkiler verebilir. Eลlerinin kriz anlarฤฑnda nasฤฑl olduฤunu diฤer eลler fark edemeyebilir. Bunun รผzerine kavgalar, ลiddetli tartฤฑลmalar baลlar. Eลler bu tartฤฑลmayฤฑ olumlu bir ลekilde atlatamadฤฑklarฤฑ zaman evlilik birliฤinde ลiddetli geรงimsizlik durumu baล gรถsterir. Burada boลanma sebepleri koronavirรผs salgฤฑnฤฑ deฤil, virรผsรผn getirmiล olduฤu psikolojik sonuรงlar ve bu sonuรงlara katlanamama durumudurโ diye konuลtu.
Yardฤฑm yรผkรผmlรผlรผฤรผ
Asฤฑl boลanma sebebi eลlerin birbirlerine karลฤฑ yerine getirmeleri gereken yardฤฑm yรผkรผmlรผlรผฤรผnรผn yerine getirilmemesi olduฤunu aรงฤฑklayan Kฤฑlฤฑรง ลu ifadeleri kullandฤฑ โEลlerin kanuna gรถre, aile birliฤinin mutluluฤunu elbirliฤiyle saฤlamak ve รงocuklarฤฑn bakฤฑmฤฑna, eฤitim ve gรถzetimine beraberce รถzen gรถsterme yรผkรผmlรผlรผฤรผ bulunmaktadฤฑr. Yardฤฑm yรผkรผmlรผlรผฤรผ eลlerin salgฤฑn sรผrecinde birbirlerine karลฤฑ yerine getirmeleri gereken en รถnemli yรผkรผmlรผlรผktรผr.โ
“Koronavirรผs’e yakalanmak tek baลฤฑna boลanma nedeni deฤildir”
Tรผrkiye’de kanuna gรถre boลanma davasฤฑ aรงฤฑlabilmesi iรงin karลฤฑ tarafฤฑn kusurlu olmasฤฑ gerektiฤini sรถyleyen Avukat Kฤฑlฤฑรง, โEลlerden birisinin Koronavirรผs’รผn enfekte olmasฤฑ, tek baลฤฑna boลanmaya neden olmamaktadฤฑr. รรผnkรผ salgฤฑna yakalanan eลin bir kusuru yoktur. Ancak Koronavirรผ’e yakalanan eลin, hastalฤฑฤฤฑn tedavisi iรงin รผzerine dรผลen karantina ve benzeri tedavilerden kaรงฤฑnmasฤฑ boลanma nedenidir ve burada tedaviden kaรงan eล kusurlu olur. Bu durumda hasta olmayan diฤer eล, salgฤฑna yakalanan eลin tedavi iรงin gerekli รถzeni gรถstermediฤini ve aynฤฑ evde birlikte yaลadฤฑklarฤฑndan dolayฤฑ kendi saฤlฤฑฤฤฑnฤฑ da tehlikeye attฤฑฤฤฑnฤฑ gerekรงe gรถstererek boลanma davasฤฑ aรงabilir. Koronaviรผrs hastalฤฑฤฤฑna yakalanan eล ise, hastalฤฑฤฤฑ sรผresince eลinin yanฤฑnda olmadฤฑฤฤฑnฤฑ ve tedavi iรงin gereken รถzeni gรถstermediฤini gerekรงe gรถstererek boลanma davasฤฑ aรงabilirโ dedi.






