ABD Dฤฑลiลleri Bakanฤฑ’nฤฑn “Doฤu Akdeniz’de istikrar iรงin” Kฤฑbrฤฑs askerlerine eฤitim verileceฤini aรงฤฑklamasฤฑ Tรผrkiye’nin tepkisini รงekti. ABD Ada’ya 1987’den beri uyguladฤฑฤฤฑ silah ambargosunu geรงen yฤฑl kaldฤฑrmฤฑลtฤฑ.
ABD Dฤฑลiลleri Bakanฤฑ Mike Pompeo, “AB รผyesi Kฤฑbrฤฑs Cumhuriyeti’nin askerlerine eฤitim vereceklerini” aรงฤฑkladฤฑ. Bakan Pompeo, iki รผlke arasฤฑndaki “gรผvenlik iliลkilerinin geniลletilmesiโ รงerรงevesinde Dฤฑลiลleri Bakanlฤฑฤฤฑnฤฑn ilk kez Kฤฑbrฤฑs Cumhuriyeti askerlerinin eฤitimi iรงin fon ayฤฑrdฤฑฤฤฑnฤฑ belirtti. Pompeo Washington’da dรผzenlediฤi basฤฑn toplantฤฑsฤฑnda, “Bu adฤฑm, Doฤu Akdeniz’de istikrarฤฑ desteklemek iรงin รถnemli bรถlgesel ortaklarฤฑmฤฑzla iliลkilerimizi geliลtirme รงabamฤฑzฤฑn bir parรงasฤฑโ ifadesini kullandฤฑ.
Kฤฑbrฤฑs Rum Yรถnetimi askerlerine verilecek eฤitim, ABD’nin Uluslararasฤฑ Askeri Eฤitim ve Talim Programฤฑ’nฤฑn bir parรงasฤฑnฤฑ oluลturuyor. Program yabancฤฑ subaylara eฤitim verilerek, dost รผlke askerlerinin ABD ordusu ile ortaklaลa รงalฤฑลmasฤฑnฤฑ iyileลtirmeyi hedefliyor.
Dฤฑลiลleri Bakanlฤฑฤฤฑ tarafฤฑndan yapฤฑlan aรงฤฑklamada, “Mรผttefikimiz ABD’ye Ada’daki iki tarafa eลit muamelenin bir BM ilkesi olduฤunu hatฤฑrlamak isterizโ denildi. Bu ve benzeri adฤฑmlarฤฑn “Kฤฑbrฤฑs meselesine รงรถzรผm bulunmasฤฑ yรถnรผndeki รงabalara katkฤฑ saฤlamayacaฤฤฑโ belirtilerek, “aksine Rum kesiminin uzlaลmaz tutumunun daha da gรผรงlenmesine yol aรงmaktadฤฑrโ ifadesi kullanฤฑldฤฑ.
Aรงฤฑklamada, “ฤฐki taraf arasฤฑndaki dengeyi gรถzetmeyen adฤฑmlarฤฑn Ada’da gรผven ortamฤฑnฤฑn tesis edilmesine, ayrฤฑca Doฤu Akdeniz’de barฤฑล ve istikrarฤฑn saฤlanmasฤฑna da yardฤฑmcฤฑ olmayacaฤฤฑ aรงฤฑktฤฑrโ ifadesine vurgu yapฤฑldฤฑ.
ABD’nin Aralฤฑk 2019’da Rum Yรถnetimine yรถnelik silah ambargosunu kaldฤฑrma kararฤฑna da Tรผrkiye tepki gรถstermiลti. ABD, Ada’daki taraflar arasฤฑnda silahlanma yarฤฑลฤฑnฤฑ engelleme ve sorunun barฤฑลรงฤฑ รงรถzรผmรผne katkฤฑ saฤlama gerekรงesiyle Ada’nฤฑn tamamฤฑna 1987 yฤฑlฤฑnda silah ambargosu uygulamaya baลlamฤฑลtฤฑ. ABD, geรงen yฤฑl aldฤฑฤฤฑ kararla sadece AB รผyesi Gรผney Kฤฑbrฤฑs’a yรถnelik ambargoyu kaldฤฑrmฤฑลtฤฑ.
ABD, Tรผrkiye’nin Doฤu Akdeniz’deki doฤal gaz arama faaliyetleri konusunda da Rum Yรถnetiminin haklarฤฑnฤฑ desteklediklerini aรงฤฑklamฤฑลtฤฑ.







