Uluslararasฤฑ Finans Enstitรผsรผ (IIF), โCOVID -19 ลoku ve Tรผrkiyeโ baลlฤฑklฤฑ yeni raporunda kamu bankalarฤฑnฤฑn daฤฤฑttฤฑฤฤฑ indirimli kredilerin ekonomiyi canlandฤฑrdฤฑฤฤฑnฤฑ ama Merkez Bankasฤฑโnฤฑn dรถviz rezervlerinde hฤฑzlฤฑ bir erimeye yol aรงarak TLโnin deฤeri รผzerinde baskฤฑ oluลturduฤunu belirtti.
2020โnin birinci รงeyreฤinde Tรผrkiyeโnin diฤer geliลmekte olan รผlkelerden daha hฤฑzlฤฑ bรผyรผdรผฤรผ belirtilen raporda buna karลฤฑlฤฑk aynฤฑ dรถnemde Tรผrkiye Cumhuriyet Merkez Bankasฤฑโnฤฑn en fazla rezerv kaybeden banka olduฤuna dikkat รงekildi. Uluslararasฤฑ Finans Enstitรผsรผ, bu iki olgunun birbiriyle iliลkili olduฤunu, kredilerdeki bรผyรผmeyle ekonomik aktiviteye doping yapฤฑlmasฤฑnฤฑn, cari aรงฤฑkta hฤฑzlฤฑ artฤฑลa yol aรงtฤฑฤฤฑnฤฑ belirtti.
Rapora gรถre bu durum Ankaraโdaki siyasetรงileri zor bir tercihle karลฤฑ karลฤฑya bฤฑrakฤฑyor: Bir tarafta, kredileri artฤฑrarak ekonomiyi bรผyรผtmek; ama bunu yaparken rezervlerin azalmasฤฑna ve TLโnin deฤer kaybฤฑna yol aรงmak var. Diฤer yanda ise Merkez Bankasฤฑโnฤฑn dรถviz rezervlerini gรผรงlendirmek ve TLโnin istikrara kavuลmasฤฑnฤฑ saฤlamak; ama bunun karลฤฑlฤฑฤฤฑnda ekonomik bรผyรผmenin yavaลlamasฤฑna neden olmakโฆ

Yakฤฑn tarihin en hฤฑzlฤฑ kredi bรผyรผmesi
Uluslararasฤฑ Finans Enstitรผsรผ, Tรผrkiyeโdeki kredi bรผyรผmesinin 2017 yฤฑlฤฑnda gerรงekleลen ve ekonominin ฤฑsฤฑnarak 2018โde krize girmesine neden olan kredi bรผyรผmesinden bile daha yรผksek olduฤunu vurguladฤฑ.

Enstitรผ, bu durumun รถdemeler dengesinin bozulmasฤฑ ve TLโnin deฤer yitirmesi riskini de beraberinde getirdiฤini ifade etti. Kredilere baฤlฤฑ bรผyรผmenin cari aรงฤฑkta bozulmaya yol aรงtฤฑฤฤฑna yรถnelik iลaretlerin alฤฑnmaya baลlandฤฑฤฤฑna dikkat รงekilen raporda, Nisan, Mayฤฑs ve Haziran aylarฤฑnda cari aรงฤฑฤฤฑn gayrisafi yurtiรงi hasฤฑlaya oranฤฑnฤฑn yรผzde 5โe ulaลmฤฑล olabileceฤi kaydedildi.
Uluslararasฤฑ Finans Enstitรผsรผ, bu durumun geรงmiลte olduฤu gibi TLโyi istikrarsฤฑzlฤฑฤa sรผrรผkleme potansiyeli taลฤฑdฤฑฤฤฑnฤฑ belirterek, โTLโnin istikrarฤฑ iรงin ekonomik bรผyรผme yavaลlamalฤฑ veya bรผyรผmeye yer aรงmak iรงin TL deฤer kaybetmeye devam etmeliโ deฤerlendirmesinde bulundu.







