Alman basฤฑnฤฑnda yer alan habere gรถre, Hamburg’da COVID-19’dan hayatฤฑnฤฑ kaybeden yaklaลฤฑk 170 hastaya yapฤฑlan otopsi, hastalarฤฑn bรผyรผk bรถlรผmรผnรผn tromboz veya akciฤer embolisi nedeniyle yaลamฤฑnฤฑ yitirdiฤini ortaya koydu.
Tagesschauโnun haberine gรถre, Hamburg-Eppendorf รniversite Kliniฤi (UKE) Adli Tฤฑp Enstitรผsรผ’nde geรงen haftalarda COVID-19’dan hayatฤฑnฤฑ kaybeden yaklaลฤฑk 170 hastaya otopsi yapฤฑldฤฑ. Otopsi sonuรงlarฤฑna gรถre hastalarฤฑn bรผyรผk bรถlรผmรผnde tromboz (bir damarฤฑn trombรผs yani damar iรงinde pฤฑhtฤฑ tarafฤฑndan tฤฑkanmasฤฑ) ve akciฤer embolisine (akciฤerlerdeki damarlarฤฑn birinde pฤฑhtฤฑ ya da baลka bir materyal nedeniyle geliลen tฤฑkanฤฑklฤฑk) rastlandฤฑ.
Amerikan tฤฑp dergisi “Annals of Internal Medicine”de yayฤฑmlanan araลtฤฑrmaya dayandฤฑrฤฑlan habere gรถre, 52 ila 87 yaลlarฤฑ arasฤฑndaki 12 vakada yapฤฑlan detaylฤฑ incelemeler sonucunda bunlarฤฑn yedisinde sรถz konusu rahatsฤฑzlฤฑklara rastlandฤฑ. Dรถrdรผnรผn รถlรผm nedeninin ise akciฤer embolisi olduฤu belirtildi. Enstitรผ Baลkanฤฑ Klaus Pรผschel diฤer otopsilerde de akciฤer embolisi belirtileri tespit edildiฤini kaydetti.
Bulgular tedavide yardฤฑmcฤฑ olabilir
Haberde, UKE Adli Tฤฑp Enstitรผsรผ Baลkanฤฑ Klaus Pรผschel ile Yoฤun Bakฤฑm Kliniฤi Baลkanฤฑ Stefan Klugeโnin bu nedenle COVID-19 hastalarฤฑnda kan sulandฤฑrฤฑcฤฑ ilaรง tedavisinin olumlu etkisi olabileceฤine dikkat รงektiฤi belirtiliyor. Pรผschel’in hastalarda tromboz ve emboli oluลumunun รถnรผne geรงilmesi gerektiฤini vurguladฤฑฤฤฑ kaydediliyor.
Habere gรถre, klinikteki tedavi sฤฑrasฤฑnda COVID-19’un alฤฑลฤฑlmadฤฑk sayฤฑda hastada tromboz ve akciฤer embolisine neden olduฤunu gรถrdรผklerin kaydeden Kluge, otopsilerin bu durumu onaylar nitelikte olduฤunu belirtiyor. Kluge dikkatli bir ลekilde hastalarฤฑ birincil olarak kan sulandฤฑrฤฑcฤฑ ilaรงlarla tedavi edip edemeyeceklerini deฤerlendirdiklerini kaydediyor.







