Borsa, halka arzlar, dรถviz, kripto para, hisse รถnerileri

Berat Albayrak’tan “sokaฤŸa รงฤฑkma yasaฤŸฤฑ” aรงฤฑklamasฤฑ

Hazine ve Maliye Bakanฤฑ Berat Albayrak, sokaฤŸa รงฤฑkma yasaฤŸฤฑnฤฑn ลŸu an alฤฑnacak รถnlemler รงerรงevesinde gรผndemde olmadฤฑฤŸฤฑnฤฑ aรงฤฑkladฤฑ
Berat Albayrak'tan "sokaฤŸa รงฤฑkma yasaฤŸฤฑ" aรงฤฑklamasฤฑ Borsatek

Hazine ve Maliye Bakanฤฑ Berat Albayrak, sokaฤŸa รงฤฑkma yasaฤŸฤฑnฤฑn ลŸu an alฤฑnacak รถnlemler รงerรงevesinde gรผndemde olmadฤฑฤŸฤฑnฤฑ aรงฤฑkladฤฑ

Albayrak, “Anadolu Ajansฤฑ ร–zel Yayฤฑnฤฑ”nda gazeteci ve ekonomistlerden oluลŸan bir ekibin gรผndeme iliลŸkin sorularฤฑnฤฑ cevaplayarak, deฤŸerlendirmelerde bulundu.

“Ekonomik ฤฐstikrar Kalkanฤฑ” paketinin รงok detaylฤฑ bir ลŸekilde iลŸ dรผnyasฤฑ ve paydaลŸlarฤฑnฤฑn tamamฤฑyla istiลŸare sonrasฤฑnda gelen taleplerle birlikte hazฤฑrlandฤฑฤŸฤฑnฤฑ dile getiren Albayrak, Tรผrkiye’nin son 2 senede yaลŸadฤฑฤŸฤฑ sรผreรงlerden sonra son 2 รงeyrektir pozitif ayrฤฑลŸฤฑp ivmelenme noktasฤฑnda, ekonomik bรผyรผme ve toparlanma noktasฤฑnda iyi bir performans yakaladฤฑฤŸฤฑnฤฑ dile getirdi.

Ancak virรผsle birlikte dรผnya tarihinde benzeri gรถrรผlmemiลŸ ve sรผrecin tahmin edilebilirliฤŸinin dรผnyada keskin bir yorumla tespit edilemediฤŸi bir sรผrece girildiฤŸini kaydeden Albayrak, “Ve suyun derinliฤŸini hala bilmiyoruz ama kฤฑsa sรผre iรงerisindeki etkilerine baktฤฑฤŸฤฑmฤฑzda รถzellikle kรผresel ekonomiye her รผlkenin kendi ekonomisine etkilerine karลŸฤฑ benzer tedbirler alฤฑyor. ร–zellikle likidite tedbirleri alฤฑyor, iktisadi faaliyetin yavaลŸlamasฤฑ durmasฤฑ veya aksamasฤฑna dayalฤฑ รผlkelerin kendi iรงinde ekonomik anlamda minumum hasar gรถrmesi iรงin tedbirler alฤฑyor. Bizim de bu kapsamda Tรผrkiye olarak saฤŸlฤฑk boyutu ve ekonomik boyutu รงok yakฤฑndan takip ediyoruz. Hakikaten saฤŸlฤฑk boyutu noktasฤฑnda รงok gรผzel ve baลŸarฤฑlฤฑ bir sรผreรง. Dรผnyadaki รถrnekleri, benzer รผlkeler, Avrupa’da yaลŸanan sรผreรงlere gรถre gรผรงlรผ adฤฑmlarla gรผรงlรผ tedbirlerle รงok sฤฑkฤฑ bir ลŸekilde sรผrecin yรผrรผtรผlmesine ลŸahit olduk.” diye konuลŸtu.

Aรงฤฑklanan paketin, bu yeni sรผrecin kรผresel ekonomiye etkileri noktasฤฑnda iliลŸkili STK’lar baลŸta olmak รผzere tรผm paydaลŸlarla gรถrรผลŸmeler neticesinde oluลŸturulmuลŸ ilk paket olduฤŸunu belirten Albayrak, “Bu tabii dinamik bir sรผreรง. Bu sรผrecin etkilerini kimse kestiremediฤŸi iรงin รงok dinamik bir ลŸekilde bu sรผreci yakฤฑndan takip edeceฤŸiz. Ekonomilere, ekonomimize, kรผresel ticarete etkilerini yakฤฑndan takip ederek รงok dinamik hฤฑzlฤฑ ve etkili adฤฑmlar atmamฤฑz gereken canlฤฑ bir sรผreรง bu. Dolayฤฑsฤฑyla resme bu noktada baktฤฑฤŸฤฑmฤฑzda รถzellikle รถnรผmรผzdeki bir kaรง aylฤฑk sรผreรง virรผs รถzelinde baktฤฑฤŸฤฑmฤฑzda bir รงok belirsizlik ve ya durgunluk veya ekonomilerin ticari faaliyetin durma noktasฤฑna geleceฤŸi sรผreรงleri beraberinde barฤฑndฤฑrฤฑyor. Bununla ilgili biz รงok aรงฤฑk ve net ลŸekilde bu aรงฤฑklanan programda รถncelikli etkilenecek sektรถrler olmak รผzere, turizm, ihracat, ticaretin farklฤฑ alanlarda oluลŸabilecek nakit akฤฑลŸฤฑ sฤฑkฤฑลŸฤฑklฤฑฤŸฤฑ, iลŸ akฤฑลŸฤฑnda yaลŸanabilecek problemler รถzelinde ciddi bir rahatlama getirecek bir 3 aylฤฑk pencere aรงtฤฑk.” dedi.

Bu sรผrecin her ay takip edileceฤŸini aktaran Albayrak, tรผm resme bรผtรผnleลŸik olarak bakฤฑldฤฑฤŸฤฑnda tรผm paydaลŸlarฤฑ kapsayacak derinlikte hacimde likidite sorunu oluลŸturmayacak gรผรงte bir paket aรงฤฑklandฤฑฤŸฤฑnฤฑ vurguladฤฑ.

Bu sรผreci Tรผrkiye’nin birlik iรงinde atlatacaฤŸฤฑnฤฑ dile getiren Albayrak, “Tabii Tรผrkiye รถzellikle son bir kaรง sene baลŸta olmak รผzere yaลŸanan sรผreรงleri nasฤฑl birlik beraberlik iรงerisinde gรผรงlรผ refleks gรถstererek sakin ve panik yapmadan atlattฤฑysa, bu sรผreci de toplum olarak gerรงekten รงok itidalli yรถnetiyoruz. Olmasฤฑ gereken de aslฤฑnda bu. Bugรผn Avrupa’nฤฑn iรงine dรผลŸtรผฤŸรผ durum ve benzer รผlkelerin iรงine dรผลŸtรผฤŸรผ duruma gรถre Tรผrkiye รงok daha sakin geรงiriyor.” dedi.

“Bu dinamik bir sรผreรง, sรผreci yakฤฑndan takip edeceฤŸiz”

Albayrak, ลŸรถyle devam etti:

“Dolayฤฑsฤฑyla belirlediฤŸimiz sektรถrler muhtasar, stopaj, SGK primleri, KDV รถdemeleri noktasฤฑnda bu 3 aylฤฑk รถzellikle piyasaya ciddi bir likidite rahatlamasฤฑ oluลŸturulacak. 3 aylฤฑk yaklaลŸฤฑk 50-60 milyar TL’lik bir likidite piyasada bu manada iliลŸkili sektรถrlere, etkilenen sektรถrlere bir rahatlama sunacak. ร–tesinde Merkez Bankamฤฑzฤฑn ucuz bir ลŸekilde daha uygun maliyetli ลŸekilde likidite penceresini aรงmasฤฑyla birlikte finansal kurumlarฤฑn bankalara yoฤŸun bir likidite akฤฑลŸฤฑyla bu sรผreรงten etkilenen maliyeti olacak. Bu maliyetin รผzerine makul bir maliyetle bu likidite ihtiyacฤฑnฤฑ hฤฑzlฤฑ bir ลŸekilde karลŸฤฑlayacaฤŸฤฑ kanallarla altyapฤฑyฤฑ yรผrรผyecek. Bunu karลŸฤฑlamak iรงin paketin iรงinde bir de KGF hacminin artฤฑrฤฑlmasฤฑ var. Dolayฤฑsฤฑyla teminat problemi olacak, tรผm bununla iliลŸkili etkilenen potansiyel sektรถrlere,ki paketin iรงerisinde 25 milyar TL’lik bir artฤฑลŸ olsa da, KGF limitinde bunun kullandฤฑrฤฑm ve kaldฤฑraรง etkisi bunun รงok daha etkisinde.”

Bunun dฤฑลŸฤฑnda Tรผrkiye’nin รงok gรผรงlรผ bir iรง piyasaya sahip olduฤŸunu ifade eden Albayrak, ลŸunlarฤฑ kaydetti:

“Dolayฤฑsฤฑyla iktisadi faaliyetin o ayaฤŸฤฑnฤฑn da gรผรงlรผ ve canlฤฑ kฤฑlฤฑnmasฤฑyla ilgili farklฤฑ adฤฑmlar da atฤฑlacak. Tabii her bir kฤฑrฤฑlฤฑmฤฑn sadece iลŸ dรผnyasฤฑ anlamฤฑnda deฤŸil iรง tรผketim anlamฤฑnda da etkisi var. Maddelere tek tek baktฤฑฤŸฤฑnฤฑzda emeklilerden tutun ihtiyaรง sahibi insanlara kadar… Mesela paketteki maddelerden bir tanesi emekli maaลŸlarฤฑndaki bin liralฤฑk alt limitin 1.500 TL’ye รงฤฑkarฤฑlmasฤฑ sรถzkonusu. Yani yaklaลŸฤฑk 650 bin 1.500 TL’nin altฤฑndaki emekliyi buraya รงฤฑkararak bir kere burada da bir tรผketim harcamasฤฑ anlamฤฑnda gelir anlamฤฑnda destek var. DiฤŸer taraftan bakฤฑyoruz bu da รงok รถnemli yaklaลŸฤฑk 2 milyona yakฤฑn ihtiyaรง sahibi bin liralฤฑk bir destek saฤŸlฤฑyoruz. ร–zellikle nisan ayฤฑnda bunu devreye alacaฤŸฤฑmฤฑz iรงin nisan ayฤฑnda yaลŸanabilecek potansiyel yavaลŸlamayฤฑ iรง piyasa anlamฤฑnda desteklemek iรงin yaklaลŸฤฑk 2 milyar TL’lik bir paket sunuyoruz. Bunlarฤฑn hepsi dinamik sรผreรงler. ร–tesinde bayram ikramiyesinin รถne alฤฑnmasฤฑyla birlikte hakeza รถyle. DiฤŸer taraftan รถzellikle belirlediฤŸimiz 19 maddenin iรงinde รถzellikle belirlenen sektรถrlerin alt kฤฑrฤฑlฤฑm sektรถrleri ki hangi sektรถre iliลŸkin firmalar etkileniyor ile ilgili bugรผn yayฤฑnlandฤฑ detaylar. O detayda neredeyse esnaftan KOBฤฐ’lere kadar birรงok sektรถrรผ saydฤฑฤŸฤฑm bรผyรผk sektรถrlerle birlikte hepsini iรงine alan aslฤฑnda bรผyรผk bir paket var. Tabii bu dinamik bir sรผreรง, sรผreci yakฤฑndan takip edeceฤŸiz.”

“Birรงok sektรถrรผn kฤฑsa รงalฤฑลŸma รถdeneฤŸinden yararlanmasฤฑ sรถz konusu olacak”

Bakan Albayrak, sorulan soru รผzerine iลŸletmelerini kapatan kรผรงรผk esnafa saฤŸlanan desteฤŸe iliลŸkin ลŸunlarฤฑ sรถyledi: 

“BahsettiฤŸiniz alanlarฤฑn hepsi aรงฤฑklanan alt kฤฑrฤฑlฤฑmlarda var. Mesela son rakamda meseleye baktฤฑฤŸฤฑmฤฑzda perakende ticaret kaleminin altฤฑnda marketler var, bรผfeler var, bakkallar var, ลŸarkรผteri manav vs. var. Bunlarฤฑn hepsi bugรผn yayฤฑnlandฤฑ. Ya da mesela konaklama tarafฤฑnda lojistik tarafฤฑnda iลŸin yiyecek, iรงecek kahvehane kฤฑraathane tarafฤฑnda bunlarฤฑn hepsi bir kere bu dediฤŸimiz รถncelikle prim desteklerinin tamamฤฑndan faydalanacak. ร–tesinde รถzellikle esnaflar noktasฤฑnda Halkbank รถzelinde bu 3 ay boyunca faizsiz ลŸekilde bรผtรผn ana para ve faizi รถteledik. 

BaลŸvuran herkes bundan faydalanacak. Peki bu da yetmez. dรถndรผremiyoruz, bize bir can suyu lazฤฑm deniliyor. ฤฐลŸte paketin รผรงรผncรผ kritik ayaฤŸฤฑ da bรผtรผn bu destekler ekstra likidite ihtiyacฤฑna dayalฤฑ bankalarฤฑmฤฑz รถzelinde kamu bankalarฤฑmฤฑz baลŸta olmak รผzere bu likidite imkanlarฤฑndan hepsine KGF teminatฤฑ desteฤŸiyle de baฤŸlฤฑ olmak รผzere bu likidite imkanlarฤฑndan faydalanacaklar. Bir diฤŸer husus da yine eksik biliniyor. Kฤฑsa รงalฤฑลŸma รถdeneฤŸi konusu. ฤฐลŸsizlik fonu bugรผnler iรงin var. Bu รงerรงevede gerekiyorsa istihdamฤฑ koruma koลŸuluyla kฤฑsa รงalฤฑลŸma รถdeneฤŸiyle ilgili bakanlฤฑฤŸฤฑmฤฑzฤฑn da zaten meclise detayฤฑ, maddeyi gรถnderecek, esnetilmesi konusu. Daha fazla sektรถrรผn de olumlu etkilenmesi noktasฤฑnda bir dรผzenlemeyle bir torbaya gelecek, zaten o paketin iรงerisinde bu da var. Dolayฤฑsฤฑyla birรงok sektรถrรผn de bu รงerรงevede iลŸsizlik fonu รผzerinde kฤฑsa รงalฤฑลŸma รถdeneฤŸinden faydalanmasฤฑ ile ilgili bu da sรถz konusu olacak.”

Bakan Albayrak, “Ben, beklenti olarak Tรผrkiye ekonomisinde ลŸu an iรงin bir risk gรถrmรผyorum. ลžu anda bรผtรงe riski yok, Tรผrkiye ekonomisi bu sรผreรงten en pozitif รงฤฑkan รผlke olacak.” deฤŸerlendirmesinde bulundu. 

Bakan Albayrak, Tรผrkiye’nin mevcut kapasitesi iรงinde makul olan talepleri yerine getireceklerini bildirdi.  

Albayrak, Tรผrkiye’nin likidite ve finansmana eriลŸim aรงฤฑsฤฑndan bir sorunu olmadฤฑฤŸฤฑnฤฑ belirtti.

“SokaฤŸa รงฤฑkma yasaฤŸฤฑ ลŸu anda gรผndemimizde yok”

Koronavirรผs salgฤฑnฤฑ tedbirlerine iliลŸkin Albayrak, sokaฤŸa รงฤฑkma yasaฤŸฤฑnฤฑn ลŸu anda gรผndemde olmadฤฑฤŸฤฑnฤฑ sรถyledi. 

Bakan Albayrak, ลŸรถyle devam etti:

“Kรผresel resmin olumsuz senaryolarฤฑna karลŸฤฑ maliye politikalarฤฑ elimizde bir silah, gerektiฤŸinde tabii ki kullanacaฤŸฤฑz ama bugรผn iรงin bรถyle bir risk gรถrmรผyorum.” 

Dรถviz kurundaki yรผkseliลŸe iliลŸkin Albayrak, “Enflasyon รผzerinde ciddi bir fiyatlanma davranฤฑลŸฤฑ olacaฤŸฤฑnฤฑ dรผลŸรผnmรผyorum.” ifadelerini kullandฤฑ. 

Albayrak, “Reel sektรถrde bu sรผreรงten ciddi anlamda olumsuz etkilenen hiรง kimseyi maฤŸdur etmeyeceฤŸiz.” diye konuลŸtu.

Canlฤฑ Dรถviz Kurlarฤฑ

AdAlฤฑลŸ โ‚บSatฤฑลŸ โ‚บDฤŸลŸ.%
DOLAR 46.754846.86290.16%
EURO 53.511353.61210%
JAPON YENฤฐ 3.4383.4520.06%
ฤฐSVฤฐร‡RE FRANKI 58.169658.3380.22%
STERLฤฐN 62.476662.60940.12%
ร‡ฤฐN YUANI 6.88876.90820.26%
RUS RUBLESฤฐ 0.60530.60550.55%

Canlฤฑ Altฤฑn Fiyatlarฤฑ

AdSatฤฑลŸ โ‚บDฤŸลŸ.%
ALTIN/ONS ($)4171.451.18%
SPOT ALTIN GRAM (TL)6277.781.33%
GRAM ALTIN SERBEST P.6302.681.38%
SPOT GรœMรœลž GRAM (TL)93.882.46%
KรœLร‡E ALTIN (DOLAR)134200.000.15%
HAS ALTIN GRAM (TL)6246.391.33%
SPOT ALTIN KG (TL)133445.001.17%
CUMHURฤฐYET ALTINI (TL)42429.000.31%
GรœMรœลž/ONS ($)62.382.3%

Canlฤฑ Kripto Paralar

KriptoSonDฤŸลŸ. (%)
Bitcoin 62653.35 -0.2145%
Ethereum 1772.04 -0.7043%
Tether USDt 1.00 0.0032%
BNB 585.00 1.7859%
Solana 81.15 -1.1649%
USDC 1.00 0.0026%
XRP 1.14 -2.6533%
Dogecoin 0.08 -1.5234%
Toncoin 1.78 -1.0348%
Cardano 0.19 -3.2702%
Shiba Inu 0.00 -2.8861%
Avalanche 6.92 -0.6566%

KรถลŸe Yazarlarฤฑ

Son Eklenen Haberler

Reklam