รekya Baลbakanฤฑ Andrej Babis, olaฤanรผstรผ kabine toplantฤฑsฤฑ sonrasฤฑ dรผzenlediฤi basฤฑn toplantฤฑsฤฑnda yaptฤฑฤฤฑ aรงฤฑklamada, yeni tip koronavirรผsรผn (Kovid-19) yayฤฑlmasฤฑnฤฑ engellemek amacฤฑyla 24 Mart’a kadar รผlke genelinde karantina uygulanacaฤฤฑnฤฑ sรถyledi. Karantina kapsamฤฑnda, รผlkede yaลayanlar evlerini sadece iลe ve doktora gitmek, gฤฑda, temizlik malzemesi ya da ilaรง satฤฑn almak amacฤฑyla terk edebilecek.
รekya Saฤlฤฑk Bakanฤฑ Adam Vojtech da son verilere gรถre รผlkede ikisi aฤฤฑr 239 vakanฤฑn tespit edildiฤini belirtti.
Lรผbnan’da olaฤanรผstรผ hal ilan edildi
Lรผbnan hรผkรผmeti, Kovid-19 salgฤฑnฤฑyla mรผcadele kapsamฤฑnda alฤฑnacak kararlarฤฑ gรถrรผลmek รผzere Cumhurbaลkanฤฑ Miลel Avn’ฤฑn baลkanlฤฑฤฤฑnda 4 saat sรผren toplantฤฑ gerรงekleลtirdi.
Baลbakan Diyab, toplantฤฑnฤฑn ardฤฑndan Baabda Cumhurbaลkanlฤฑฤฤฑ Sarayฤฑ’nda dรผzenlediฤi basฤฑn toplantฤฑsฤฑnda, “Bizler saฤlฤฑk konusunda olaฤanรผstรผ hal yaลฤฑyoruz. Bu nedenle hรผkรผmet, 29 Mart’a kadar รผlkede olaฤanรผstรผ hal ilan ediyor.” dedi.
Salgฤฑna karลฤฑ aldฤฑklarฤฑ tedbirler baฤlamฤฑnda eฤlence merkezlerinin 10 gรผn รถnce, kafe ve lokantalarฤฑn da birkaรง gรผn รถnce kapatฤฑldฤฑฤฤฑnฤฑ hatฤฑrlatan Diyab, ayrฤฑca รถzel ve kamu kurumlarฤฑndaki yรถneticilerden de รงalฤฑลan sayฤฑsฤฑnฤฑ en aza dรผลรผrmesini istediklerini kaydetti.
Saฤlฤฑk Bakanlฤฑฤฤฑ son aรงฤฑklamasฤฑnda, รผlkede Kovid-19 vakasฤฑnฤฑn 99 olduฤunu ve 3 kiลinin sรถz konusu virรผs nedeniyle hayatฤฑnฤฑ kaybettiฤini duyurmuลtu.
Peru’da Ulusal Acil Durum ilan edildi
Dรผnya Saฤlฤฑk รrgรผtรผnรผn (DSร) “pandemi” ilan ettiฤi yeni tip koronavirรผsรผn (Kovid-19) yayฤฑlmasฤฑna karลฤฑ Peru’da Ulusal Acil Durum ilan edildi.
Peru Devlet Baลkanฤฑ Martin Vizcarra, yaptฤฑฤฤฑ ulusa sesleniล konuลmasฤฑnda, “Ulusun yaลamฤฑnฤฑ olumsuz etkileyen koronavirรผs nedeniyle ortaya รงฤฑkan ciddi durumlardan dolayฤฑ Bakanlar Kurulunda, ulusal acil durum ilan edilmesini kapsayan kararnameyi oy birliฤiyle onayladฤฑk. 15 gรผn geรงerli olacak bu รถnlem, halkฤฑmฤฑzฤฑn zorunlu olarak karantinada kalmasฤฑnฤฑ kapsฤฑyor.” dedi.
Acil durumun geรงerli olacaฤฤฑ sรผre zarfฤฑnda gฤฑda ve ilaรง tedariฤinin yapฤฑlacaฤฤฑnฤฑ belirten Vizcarra, Peru Polisi ve Silahlฤฑ Kuvvetlerinin kamu hizmetlerinin garanti altฤฑna alฤฑnmasฤฑ iรงin gerekli รถnlemleri alacaฤฤฑnฤฑ sรถyledi.
Halkฤฑn yalnฤฑzca temel ihtiyaรงlarฤฑ iรงin kamuya aรงฤฑk alanlarฤฑ kullanabileceฤini sรถyleyen Vizcarra, “Acil durum sรผresince รถzgรผrlรผk, kiลisel gรผvenlik, evin dokunulmazlฤฑฤฤฑ, toplanma ve ulusal topraklarda geรงiล ilgili anayasal haklarฤฑn kullanฤฑlmasฤฑ sฤฑnฤฑrlandฤฑrฤฑlmฤฑลtฤฑr.” ifadesini kullandฤฑ.
Vizcarra, รผlke sฤฑnฤฑrlarฤฑnฤฑn kapatฤฑldฤฑฤฤฑnฤฑ, hava, kara, deniz ve nehir yoluyla uluslararasฤฑ yolcu taลฤฑmacฤฑlฤฑฤฤฑnฤฑn askฤฑya alฤฑndฤฑฤฤฑnฤฑ ancak kargo ve ticari taลฤฑmacฤฑlฤฑฤฤฑn durdurulmadฤฑฤฤฑnฤฑ sรถzlerine ekledi.
Acil durumun, temel ihtiyaรงlara eriลimi kฤฑsฤฑtlamadฤฑฤฤฑna dikkati รงeken Vizcarra, alฤฑnan รถnlemlerin, eczane, banka ve temel ihtiyaรงlarฤฑ karลฤฑlayan ticari kuruluลlarฤฑ kapsamayacaฤฤฑnฤฑ vurguladฤฑ.
Nรผfusu 32 milyonu aลan Gรผney Amerika รผlkesi Peru’da Kovid-19 virรผsรผ 71 kiลide gรถrรผldรผ.







