Kรผresel piyasalarda koronavirรผs salgฤฑnฤฑ nedeniyle artan risk algฤฑsฤฑ altฤฑnฤฑn gram fiyatฤฑnฤฑ 324 lira ile tรผm zamanlarฤฑn en yรผksek seviyesine taลฤฑrken, altฤฑnฤฑn ons fiyatฤฑ da 1.637 dolar ile son 7 yฤฑlฤฑn zirvesine รงฤฑktฤฑ.
Yฤฑlฤฑn baลฤฑnda Irakโta ฤฐranlฤฑ komutanฤฑn ABD tarafฤฑndan รถldรผrรผlmesiyle artan jeopolitik riskler, altฤฑnฤฑn ons fiyatฤฑnฤฑ Nisan 2013โten bu yana ilk defa 1.600 dolarฤฑn รผstรผne taลฤฑmฤฑลtฤฑ. ABD ile ฤฐran arasฤฑndaki gerilimin kฤฑsa sรผrmesiyle 1.536 dolara kadar gerileyen altฤฑnฤฑn ons fiyatฤฑ, bu seviyelerden tekrar yรผkseliลe geรงmiลti.
Altฤฑnฤฑn ons fiyatฤฑ koronavirรผsle ilgili tedirginliklerin baลlangฤฑcฤฑndan itibaren sฤฑnฤฑrlฤฑ yรผkseliลlerle hareket ederken, salgฤฑndan dolayฤฑ farklฤฑ รผlkelerdeki รถlรผm vakalarฤฑnฤฑn artmasฤฑ, risk algฤฑsฤฑnda yรผkseliลin ivme kazanmasฤฑna neden oldu.
Altฤฑnฤฑn ons fiyatฤฑ 1.637 dolar ile son 7 yฤฑlฤฑn zirvesini gรถrรผrken, yฤฑl baลฤฑndan bu yana getirisi yรผzde 7,5 oldu.
รte yandan, azalan risk iลtahฤฑnฤฑn kรผresel รงapta dolar talebini artฤฑrdฤฑฤฤฑna ve dolar endeksini 99,9 ile son 3 yฤฑlฤฑn en yรผkseฤine taลฤฑdฤฑฤฤฑna dikkati รงeken analistler, bu fiyatlamanฤฑn altฤฑnฤฑn gram fiyatฤฑndaki yรผkseliลin daha gรผรงlรผ olmasฤฑna neden olduฤunu ifade etti.
Yurt iรงinde, altฤฑnฤฑn gram fiyatฤฑ, ons fiyatฤฑ ve dolardaki deฤerlenmeye paralel yฤฑl baลฤฑndan bu yana yรผzde 10’un รผzerinde artฤฑล kaydederek 324 lirayla tรผm zamanlarฤฑn en yรผksek seviyesini gรถrdรผ.







