Tรผrkiye Varlฤฑk Fonu portfรถyรผndeki รaykur, borรง yapฤฑlandฤฑrmasฤฑna gidiyor. รaykur Genel Mรผdรผr Vekili Yusuf Ziya Alim, son 2 ayda รงaya yapฤฑlan ikinci yรผzde 15โlik zamma iliลkin deฤerlendirmelerde bulunarak, รaykur’un borรง yapฤฑlandฤฑrmasฤฑ ve sermaye artฤฑrฤฑm talebine dair aรงฤฑklama yaptฤฑ.
Bloomberg HT yayฤฑnฤฑnda รaykur’un geรงen yฤฑl 657 milyon TL zarar aรงฤฑkladฤฑฤฤฑnฤฑ hatฤฑrlatan รaykur Genel Mรผdรผr Vekili Alim, kredi maliyetlerindeki yรผksek orana dikkat รงekerek, “Kredi faiz oranlarฤฑ รงok yรผksek. ฤฐnลallah bu faiz oranlarฤฑ dรผลerse biz de borรงlarฤฑ yeniden yapฤฑlandฤฑrฤฑyoruz. Bu haliyle geรงen seneden รงok daha aลaฤฤฑda zarar gerรงekleลecektir. Sanฤฑrฤฑm bilanรงodaki dรผzelme รถnรผmรผzdeki seneye kalฤฑrโ dedi.
รaykur olarak yaล รงay alฤฑmฤฑnฤฑ yaptฤฑktan 1 ay sonra รผreticinin maฤduriyetini gidermek iรงin รงay parasฤฑnฤฑ รถdediklerini ifade eden Alim, “Bu da peลin gibi oluyor. Kurumun รถz sermayesi yeterli olmadฤฑฤฤฑ iรงin bankalardan ister istemez kredi alฤฑyoruz. Kredilerde faiz oranlarฤฑ da daha dรผne kadar yรผzde 30-34 civarlarฤฑndaydฤฑ. Yรผzde 25โlerin รงok รผzerindeydi. Ancak ลimdi yรผzde 17.45โlere kadar dรผลtรผ. Daha da dรผลeceฤi sรถyleniyor. Zaten bizim tรผm bilanรงo tablolarฤฑndaki zararฤฑmฤฑz genelde banka kredilerinden kaynaklฤฑ. Onun haricinde tamamen tasarruf tedbirleri iรงerisinde faaliyetlerimize devam ediyoruz” dedi.
‘รAYKUR’UN 1-1.5 MฤฐLYAR T6LโLฤฐK SERMAYE ARTIลINA ฤฐHTฤฐYACI VAR’
Bloomberg HT’nin haberine gรถre, her ne kadar รถzerk bir yapฤฑda olsa da รงalฤฑลmalarฤฑnฤฑn ve รถdemelerinin Hazineโye baฤlฤฑ ลekilde devam ettiฤini kaydeden Alim, รaykur olarak arzu ve isteklerinin sermaye artฤฑrฤฑmฤฑ yรถnรผnde olduฤunu sรถyledi.
Yusuf Ziya Alim, “Bir sermaye artฤฑลฤฑ olmasฤฑ durumunda tabii ki faiz giderimiz de olmayacaฤฤฑndan bilanรงodaki herhangi bir harcama kaleminden kaynaklฤฑ zarar olmadฤฑฤฤฑ iรงin รaykur tamamฤฑyla kendi ayaklarฤฑ รผstรผnde, denk bir bรผtรงeyle hatta kรขr da yapabilecek bir kuruluลtur” dedi.
Sermaye artฤฑrฤฑmฤฑ konusunda Hazine’den talepte bulunduklarฤฑnฤฑ ifade eden Alim, sonucun henรผz kendilerine ulaลmadฤฑฤฤฑnฤฑ sรถyledi.
Yusuf Ziya Alim, “Her ay sonu yaล รงay bedeli รถderken, sermaye artฤฑลฤฑ yapฤฑlmasฤฑnฤฑn doฤru olacaฤฤฑnฤฑ belirterek Hazineโden sermaye artฤฑลฤฑ istiyoruz. รaykurโun kredi ve faizlerinden kurtulabilmesi iรงin en az 1-1,5 milyar liralฤฑk sermaye artฤฑลฤฑna ihtiyacฤฑ var” diye konuลtu.
‘YIL ฤฐรERฤฐSฤฐNDE BAลKA BฤฐR ZAM DรลรNMรYORUZ’
Son 2.5 yฤฑldฤฑr kuru รงaya zam yapฤฑlmadฤฑฤฤฑnฤฑ hatฤฑrlatan Yusuf Ziya Alim, “Kurumun da belli bir maliyet yรผkรผ vardฤฑ. Tรผketiciye de maliyetlerin tamamฤฑnฤฑn yansฤฑtฤฑlmamasฤฑ adฤฑna yรผzde 30โluk zammฤฑ ikiye bรถldรผk. Yรผzde 15โlik zammฤฑ ilk zammฤฑ 2 ay รถnce yaptฤฑk, 15โini de ลimdi yaptฤฑk. Sonuรงta baลka รผrรผnlerle karลฤฑlaลtฤฑrฤฑldฤฑฤฤฑnda yรผzde 30 zam yine de maliyetlerin altฤฑnda kalฤฑyor” dedi.
Yusuf Ziya Alim, ลimdilik bu ลartlarda yฤฑl iรงerisinde kuru รงay iรงin baลka bir zam dรผลรผncelerinin olmadฤฑฤฤฑnฤฑ sรถyledi.
รaykur, son 10 yฤฑlฤฑn 3 yฤฑlฤฑnda kรขr ederken, geri kalan 7 yฤฑl zarar aรงฤฑkladฤฑ ancak son 2 yฤฑldaki zarar dikkat รงekici.
2017 yฤฑlฤฑnda 267.6 milyon lira zarar aรงฤฑklayan รaykur, 2018 yฤฑlฤฑnda 42 milyon lira kar beklentisine karลฤฑn 657 milyon 86 bin lira net zarar aรงฤฑklamฤฑลtฤฑ.







