ABD’de hisse senetleri Fed’in 10 yฤฑl aradan sonra ilk kez faiz indirimine gitmesi beklenen toplantฤฑsฤฑ รถncesinde ticaret gรถrรผลmelerine yรถnelik alฤฑnan kรถtรผmser sinyallerle geriledi.
Kapanฤฑลta, Dow Jones endeksi yรผzde 0,09 kayฤฑpla 27.198,02 puan, S&P 500 endeksi yรผzde 0,26 dรผลรผลle 3.013,18 puan ve Nasdaq endeksi yรผzde 0,24 deฤer kaybฤฑyla 8.273,61 puan seviyelerinde seyretti.
Makroveri ajandasฤฑnda, ABD Ticaret Bakanlฤฑฤฤฑ’nฤฑn verilerine gรถre kiลisel gelirler Haziran’da % 0.4, harcamalar % 0.3 ile beklentiye paralel arttฤฑ.
Fed’in de tercih ettiฤi enflasyon gรถstergesi รงekirdek PCE aylฤฑk % 0.2, yฤฑllฤฑk % 1.6 artฤฑล kaydetti ve enflasyonun Merkez Bankasฤฑ hedefine yaklaลtฤฑฤฤฑna iลaret etti. PCE deflatรถr de Haziran’da aylฤฑk beklendiฤi gibi % 0.1, yฤฑllฤฑk % 1.5 beklenirken %1.4 arttฤฑ.
ABD’de 20 kentte konut fiyatlarฤฑ 14. ayda da yavaลlayarak konut piyasasฤฑnda ฤฑlฤฑmlฤฑlaลmaya iลaret etti.
S&P CoreLogic CaseShiller 20 Kentte Konut Fiyat endeksi Mayฤฑs’ta aylฤฑk % 0.14 artarken, yฤฑllฤฑk bazda % 2.5’ten %2.4’e geriledi.
Ulusal konut fiyat endeksi ise mayฤฑs’ta yฤฑllฤฑk %3.5’ten %3.4’e geriledi
ABD Merkez Bankasฤฑ’nฤฑn bugรผn baลlayacak toplantฤฑsฤฑnda 10 yฤฑl sonra ilk kez faiz indirmesi bekleniyor. Bu durumun da konut sektรถrรผnรผ destekleyebileceฤi belirtiliyor.
Ticaret mรผzakelerine iliลkin, ABD Baลkanฤฑ Donald Trump, รin’i ABD tarฤฑm รผrรผnlerini satฤฑn alma konusunda isteksiz davranmakla itham etti ve bu รผlkenin ABD’yi “kazฤฑklamaya” devam ettiฤini kaydetti.
Trump, yaptฤฑฤฤฑ aรงฤฑklamada, “รin ile iลler kรถtรผ gidiyor, son 27 yฤฑlฤฑn en kรถtรผsรผ. ABD รผrรผnlerini satฤฑn alacaklarฤฑ varsayฤฑlฤฑyordu, bunu yaptฤฑklarฤฑna iliลkin bir iลaret yok” dedi ve “Bu รin ile sorun teลkil ediyor. Sonuca ulaลmฤฑyorlar” deฤerlendirmesinde bulundu.







