Avrupa Merkez Bankasฤฑ (ECB) Baลkanฤฑ Mario Draghi, bankanฤฑn para politikasฤฑna temel oluลturan enflasyon hedefinin yรผzde 2 ile sฤฑnฤฑrlฤฑ olarak gรถrรผlmemesi gerektiฤini sรถyleyerek, para politikasฤฑnda gevลemeye kapฤฑyฤฑ aรงtฤฑ.
ECB bugรผn para politikasฤฑ kararฤฑnda faizleri sabit tuttu, ancak ileride dรผลรผrmeye kapฤฑyฤฑ araladฤฑ. ECB ayrฤฑca para politikasฤฑnda gevลeme seรงeneklerini รงalฤฑลacaฤฤฑnฤฑ belirtti. ECB ayrฤฑca karar metninden enflasyon hedefine yaptฤฑฤฤฑ gรถndermeyi รงฤฑkardฤฑ.
Metinden orta vadeli enflasyon hedefine “yรผzde 2’ye yakฤฑn ancak bu seviyenin altฤฑnda” olarak yapฤฑlan gรถnderme รงฤฑkarฤฑldฤฑ, yerine “enflasyon hedefinde simetri taahhรผdรผ” ifadesi getirildi. Draghi, faiz kararฤฑnฤฑn ardฤฑndan dรผzenlenen basฤฑn toplantฤฑsฤฑnda yaptฤฑฤฤฑ konuลmada, “Sonuรง olarak… enflasyon cephesinde gรถrdรผklerimiz hoลumuza gitmiyor, (enflasyon hedefinde) simetri %2 sฤฑnฤฑrฤฑnฤฑn artฤฑk var olmadฤฑฤฤฑ anlamฤฑna geliyor. Enflasyon iki yรถnde de hareket edebilir” dedi.
Draghi ayrฤฑca ลunlarฤฑ sรถyledi: ECB’nin son toplantฤฑsฤฑndan bu yana gelen veriler kรผresel bรผyรผme dinamiklerinin gรผรง kaybettiฤine iลaret ediyor. Euro bรถlgesinde enflasyon baskฤฑsฤฑ belirgin deฤil, gรผรงlรผ derecede destek hรขlรข gerekiyor. Veriler bรผyรผmenin ikinci ve รผรงรผncรผ รงeyrekte daha zayฤฑf olacaฤฤฑna iลaret ediyor. Enflasyonun bรผyรผk ihtimalle รถnรผmรผzdeki aylarda geriledikten sonra yฤฑl sonuna doฤru tekrar yรผkselmesi bekleniyor. ฤฐmalat sektรถrรผnde gรถrรผnรผm bozuluyor Ekonomide ikinci yarฤฑda toparlanma ihtimalinin giderek azaldฤฑฤฤฑ gรถrรผlรผyor.
Enflasyon tarafฤฑnda hedefe yaklaลma tarihinin รถtelendiฤini dรผลรผnรผyoruz. Orta vadeli enflasyon gรถrรผnรผmรผ hedefin altฤฑnda kalฤฑrsa ecb yรถnetim kurulu adฤฑm atmaya kararlฤฑ ECB toplantฤฑsฤฑnda enflasyon hedefinde simetri hakkฤฑnda gรถrรผล alฤฑลveriลi oldu, baลka bir hedef belirlemek konusu da gรถrรผลรผldรผ. Enflasyonda simetri, hedefin %2 ile sฤฑnฤฑrlฤฑ olmadฤฑฤฤฑ anlamฤฑna geliyor. Bugรผnkรผ toplantฤฑda faiz indirimi ele alฤฑnmadฤฑ. Yeni bir adฤฑm atmadan รถnce yeni tahminleri beklemek istedik. Toplantฤฑda faiz indiriminin bรผyรผklรผฤรผ konusu ele alฤฑnmadฤฑ Euro bรถlgesi ekonomisinde bรผyรผk รถlรงekli bir bozulma meydana gelirse maliye politikasฤฑ daha fazla รถnem kazanฤฑr.
ECB Yรถnetim Konseyi Lagarde’nin yeni baลkan olmasฤฑna onay verdi
Avrupa Merkez Bankasฤฑ Yรถnetim Konseyi, Christine Lagarde’nin 31 Ekim’den itibaren ECB’nin yeni baลkanฤฑ olmasฤฑna onay verdi. ECB Yรถnetim Konseyi toplantฤฑsฤฑ sonrasฤฑnda yapฤฑlan aรงฤฑklamada, “Yรถnetim Konseyi’nin para ve bankacฤฑlฤฑk konularฤฑnda profesyonel deneyimi bilinen Christine Lagarde’nin adaylฤฑฤฤฑna itirazฤฑ yok” denildi.







