Borsa, halka arzlar, dรถviz, kripto para, hisse รถnerileri

Milli EฤŸitim Bakanฤฑ Selรงuk: Liselerde ders sayฤฑsฤฑ dรผลŸรผyor

Milli EฤŸitim Bakanฤฑ Ziya Selรงuk, "9. sฤฑnฤฑfta 15-16 olan ders sayฤฑsฤฑ 8'e, 10. sฤฑnฤฑfra 9'a dรผลŸecek. 11. sฤฑnฤฑfta 12-15 olan ders sayฤฑsฤฑ 9'a, 12. sฤฑnฤฑfta 7'ye dรผลŸecek" dedi. Selรงuk 2024'te รผniversite sฤฑnavฤฑnฤฑn deฤŸiลŸeceฤŸini de sรถyledi.
Milli EฤŸitim Bakanฤฑ Selรงuk: Liselerde ders sayฤฑsฤฑ dรผลŸรผyor Borsatek

Milli EฤŸitim Bakanฤฑ Ziya Selรงuk, Borusan Asฤฑm Kocabฤฑyฤฑk Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi konferans salonunda dรผzenlenen ‘Lisede Ne Yaptฤฑk?/OrtaรถฤŸretim Tasarฤฑm Tanฤฑtฤฑm Toplantฤฑsฤฑ’nda liselerde yeni eฤŸitim sistemi hakkฤฑnda aรงฤฑklama yaptฤฑ.

โ€‹Selรงuk’un konuลŸmasฤฑndan รถne รงฤฑkanlar ลŸu ลŸekilde: 

Ders sayฤฑlarฤฑ azalฤฑyor. 9โ€™uncu sฤฑnฤฑflarda 15-16 dersten sรถz ederken, sekiz dersten sรถz ediyoruz. 10’uncu sฤฑnฤฑflarda 10 ders olacak. Anne babalar da soruyor. ร‡ocuklar sabahtan akลŸama kadar soru soruyor peki gรผnlรผk yaลŸamda sorunlarla karลŸฤฑlacฤฑna neden ลŸaลŸฤฑrฤฑp kalฤฑyorlar. ร‡ocuklarฤฑmฤฑz belirli ลŸablonlara uygun olarak ezbere dayalฤฑ olarak sorularฤฑ รงรถzebilir. Genรงlerin bu sorularฤฑ รงรถzerken anlamฤฑnฤฑn ne olduฤŸunu, niรงin o ลŸekilde olduฤŸunu anlamalarฤฑ gerekiyor. Soru รงรถzmek ile sorun รงรถzmeyi ayฤฑrarak iลŸe baลŸlamalฤฑyฤฑz. 

ร‡ocuklarฤฑn hayal edebilmesi iรงin hayatta toplumsal katkฤฑya saฤŸlamalarฤฑ iรงin (HEY) ile ulaลŸmak istediฤŸimiz tasarฤฑm beceri atolyรถleri daha ilkokuldan itibaren birรงok atรถlyede yรผzlerce binlerce denediฤŸi bazฤฑ sรผreรงleri lisede devam ettirerek sรผrdรผrmesi istiyoruz.

Sanatla sporla ilgilenmesi gerekiyor รงocuklarฤฑmฤฑzฤฑn. Yฤฑllarca odalara kapanarak soru soran รงocuklar iรงin farklฤฑ beklentiler var. รงocuk topluma hizmet etmiyor, hayvanlara yardฤฑm etmiyorsa yoldan geรงen birinin ayaฤŸฤฑna deฤŸecek taลŸฤฑ kaldฤฑrmฤฑyorsa toplumla entegre olmuyor demektir. ร‡ocuklarฤฑn tecrรผbe kazanarak bir yere ulaลŸmasฤฑnฤฑ รงok รถnemsiyoruz.

ร–ฤŸretmenler de รงocuklarฤฑn lise sonlarฤฑna geldiฤŸi halde hangi mesleฤŸi seรงeceฤŸini bilmiyor diyor. Bunun iรงin รงocuฤŸun kendisiyle buluลŸacaฤŸฤฑ bir sistem gerekiyor. ร‡ocuklar, ilgisi ve yeteneฤŸine uygun dersler alabilmeli. 

TASARIM BECERฤฐ ATร–LYELERฤฐYLE ร‡OCUฤžUN YETENEฤžฤฐ ร–Lร‡รœLECEK
ร‡ocuฤŸun yeteneฤŸini, kiลŸiliฤŸini รถlรงeceฤŸiz. KiลŸisel kariyer rehberliฤŸi elbette mรผmkรผn olacak. Tasarฤฑ ve beceri atรถlyelerinde yeteneฤŸinin ne yรถne olduฤŸunu gรถrecek testlerle de bunlar tespit edilecek.

EฤŸitimciler, “Sฤฑnav odaklฤฑ sistem nasฤฑl deฤŸiลŸecek?” diyor. Bu bir kaฤŸฤฑt, kalem, bilgi yapmak gibi bir ลŸey deฤŸil. Bizim bir 300 yฤฑllฤฑk maarif davamฤฑz var. Neden eฤŸitim sistemi deฤŸiลŸmiyor ya da sฤฑk sฤฑk deฤŸiลŸyor deniyor. ร–nemli olan ne yaptฤฑฤŸฤฑnฤฑ bilmek. Biz รงok bรผyรผk bir gรถkdelen inลŸa ediyoruz. Onun elektrik sistemi ลŸu, statiฤŸi bu, mimarisi ลŸu diyoruz. Bunun iรงin zamana ihtiyacฤฑmฤฑz var. Hemen yapamayฤฑz, Toplum istese de yapamayฤฑz. ร–ฤŸretmene yatฤฑrฤฑm yapmadan, iรงeriฤŸe yatฤฑrฤฑm yapmadan deฤŸiลŸim yapamayฤฑz.

GรถmleฤŸin ilk dรผฤŸmesi diyeceฤŸimiz eฤŸitimde, sistem kavramฤฑ รถnemli. ร‡ocuktan inekten sรถz ettiฤŸimizde o da bir sistem diyebilmeliyiz. ร‡ocuฤŸun etrafฤฑnda gรถrdรผฤŸรผ her ลŸeyin bir sistem olduฤŸunu รถฤŸretmeliyiz. Yani bir sistemin bir parรงasฤฑ olduฤŸunu รถฤŸretmeliyiz.

Bilgi kuramฤฑ dรผnyada birรงok รผlkede var. Bizim bilgiye iliลŸkimizi yenilememiz lazฤฑm. “Ne?” sorusuyla รงok ilgileniyoruz. ร‡ocuk bunun cevaplarฤฑnฤฑ รถฤŸrenince sฤฑnavda baลŸarฤฑlฤฑ oluyor. Ama bu muavvakiyet deฤŸil. ร–ฤŸrendiฤŸi ลŸeyin ona yardฤฑmcฤฑ olmasฤฑ demek. Ne sorusunun yanฤฑ sฤฑra ne ve nasฤฑl รถฤŸrendin, ne biliyorsun. Nasฤฑl bildiฤŸini nasฤฑl biliyorsun? sorularฤฑnฤฑn da yanฤฑtlarฤฑnฤฑ bilmeli.

Tasarฤฑm odaklฤฑ dรผลŸรผnme รงocuklarฤฑn planlama, kurgu yapabilme, hayalini bir tasavvurla iliลŸkilendirmeye imkรขn saฤŸlฤฑyor. Bunun iรงin temel metodolojinin gรถzden geรงirilmesi gerekiyor. EฤžฤฐTฤฐMฤฐ BฤฐRBฤฐRฤฐYLE ฤฐLฤฐลžKฤฐLENDฤฐRECEฤžฤฐZ

 

1-8โ€™i de planlฤฑyoruz. Bรผtรผn eฤŸitimi birbiriyle iliลŸkilendireceฤŸiz. YรผksekรถฤŸretim kurumlarฤฑndan sorular geliyor. Her yฤฑl yรผz binlerce รถฤŸrenci kazandฤฑฤŸฤฑ bรถlรผmden mutsuz olup yeniden sฤฑnava giriyor. Bu soru cevaplandฤฑrฤฑlabilir mi, elbette cevaplandฤฑrฤฑlabilir. Bunun iรงin okulun profilinin belirlenmesi, kariyer planlamasฤฑ, yรถnlendirme gerekiyor. Bรผtรผn bunlarฤฑ yapabilir miyiz, yapabiliriz. KiลŸisel e-Rehberlik, portfolyo hazฤฑrlanmasฤฑ… Bรผtรผn bunlarฤฑ hemen devreye sokabiliriz. 

Sadece ders รงizelgesi deฤŸiลŸikliฤŸi deฤŸil. Taksonomi ve uluslararasฤฑ derecelendirmeyi program deฤŸiลŸtirmeyi gerektiren bir deฤŸiลŸim bu. Bu Tรผrkiye’nin ekonomisinin gelecekte nasฤฑl olmasฤฑ gerektiฤŸiyle ilgili. ฤฐลŸ insanlarฤฑ, รผniversiteye giremeyen lise mezunlarla niye buluลŸamฤฑyoruz. Yani lise mezunlarฤฑ ne yapar hayatta?. Meslek liseleriyle ilgili aylardฤฑr รงalฤฑลŸmalarฤฑmฤฑz var. Bu iลŸverenlerle sektรถrle รงalฤฑลŸmalarฤฑmฤฑzฤฑn sonucu. Lisede sertifika programlarฤฑnฤฑ รถne รงฤฑkarmamฤฑzฤฑn anlamฤฑ var. Bir รงocuฤŸun ulusal ya da uluslararasฤฑ seviyede sertifika sahibi olursa, akredite bir kurum sertifikalandฤฑrฤฑrsa bunlarฤฑ kullanarak kฤฑsmi zamanlฤฑ ya da farklฤฑ ลŸekilde รงalฤฑลŸabilmelerine imkรขn saฤŸlamak istiyoruz. Pilot รงalฤฑลŸmalarฤฑmฤฑz birkaรง aydฤฑr sรผrรผyor.

Bu sertifika programlarฤฑ sadece okulun iรงinde mi alฤฑnmalฤฑ hayฤฑr, uzaktan eฤŸitimle de bu sertifikalar alฤฑnabilir. ร‡ocuฤŸun biriktirdiฤŸi portfolyo da รถnemli. ร‡ocuk ilkokuldan lise bitirene kadar birรงok รงalฤฑลŸma yapฤฑyor ama bunlarฤฑ gรถsteren bir dosya yok. Hazฤฑrladฤฑk, yazฤฑlฤฑm altyapฤฑsฤฑ bitti. Pilot รงalฤฑลŸmalar sรผrรผyor.

SINAV BASKISI AZALACAK

Genรงlerimiz de soruyor. ร‡ok farklฤฑ alanlarda; fen liselerinde, imam hatiplerde, mesleki teknik okullarda okuyan genรงlerin eleลŸtirilerini aldฤฑk. Bize, “Tamam รงok gรผzel ama รผniversite sฤฑnavฤฑ bรถyleyken ne olacak?” dediler. Tรผrkiye, okullar arasฤฑndaki imkรขn farklฤฑlฤฑklarฤฑ fazla รผlke. Biz bu farkฤฑ azaltฤฑrsak sฤฑnavฤฑn baskฤฑsฤฑ azalacak. ร–zellikle mesleki teknik eฤŸitime yatฤฑrฤฑmlarฤฑmฤฑzla, bu sistemin daha esnek olmasฤฑna katkฤฑ saฤŸlฤฑyoruz. Ne bekliyoruz sฤฑnavฤฑn baskฤฑsฤฑnฤฑ azaltarak? Sฤฑnav amaรง haline gelmeyecek araรง olacak. Bunun iรงin zamana ihtiyacฤฑmฤฑz var. ร‡รผnkรผ ciddi parasal yatฤฑrฤฑma ihtiyacฤฑmฤฑz var.

YENฤฐ SฤฐSTEM 2024’E DENK GELฤฐYOR

Bu ortaรถฤŸretim tasarฤฑmฤฑna uygun bir yรผksekรถฤŸretim sฤฑnavฤฑ nasฤฑl yapฤฑlฤฑr, ortaรถฤŸretimde sฤฑnavlar nasฤฑl olmalฤฑ. Bunun iรงin รงalฤฑลŸฤฑyoruz. Yeni sistem 2024โ€™e denk geliyor. 2024’te รผniversite sฤฑnavฤฑ deฤŸiลŸecek. O zamana gelmeden รถnce bunu netleลŸtireceฤŸiz. Kendimize sorduk. Bunun nasฤฑl tek bir parรงa halinde bรผtรผnleลŸtireceฤŸiz. Asฤฑl zaman alan bu. Biz akademik geliลŸimi รงok รถnemsiyoruz. Disiplinler รผstรผ รงalฤฑลŸmalarฤฑ รงok รถnemsiyoruz. ร–rneฤŸin doฤŸa bilimleri, sosyal bilimler gibi bรผtรผnleลŸik mantฤฑkla ders almasฤฑnฤฑ รงok istiyoruz. Aynฤฑ zamanda duygusal ve biliลŸsel geliลŸimi รถnemsiyoruz.

Burada 10 ve 11’inci sฤฑnฤฑf รงok รถnemli. Bilgi kuramฤฑ burada devreye gรถrรผyor. 
9, 10 ve 11’inci sฤฑnฤฑflarda haziran aylarฤฑnda รงocuklarฤฑn yฤฑl iรงinde รถฤŸrendiklerini projelendirmeleri, yani hasat haftasฤฑ ayฤฑ gibi bir dรถnem istiyoruz. Bunu ลŸu anda birรงok okul yapฤฑyor. Ama tรผm okullarฤฑ kapsayacak bir hasat dรถnemi istiyoruz.

Canlฤฑ Dรถviz Kurlarฤฑ

AdAlฤฑลŸ โ‚บSatฤฑลŸ โ‚บDฤŸลŸ.%
DOLAR 46.591146.660.12%
EURO 53.072753.15280.09%
JAPON YENฤฐ 3.4613.4730.03%
ฤฐSVฤฐร‡RE FRANKI 57.528257.59520.14%
STERLฤฐN 61.049462.0951-0.01%
ร‡ฤฐN YUANI 6.8466.8590.07%
RUS RUBLESฤฐ 0.58950.5905-3.78%

Canlฤฑ Altฤฑn Fiyatlarฤฑ

AdSatฤฑลŸ โ‚บDฤŸลŸ.%
ALTIN/ONS ($)4089.351.55%
SPOT ALTIN GRAM (TL)6130.131.67%
GRAM ALTIN SERBEST P.6180.082.28%
SPOT GรœMรœลž GRAM (TL)88.742.39%
KรœLร‡E ALTIN (DOLAR)131900.000.53%
HAS ALTIN GRAM (TL)6099.471.67%
SPOT ALTIN KG (TL)130818.001.55%
CUMHURฤฐYET ALTINI (TL)41570.000.77%
GรœMรœลž/ONS ($)59.202.21%

Canlฤฑ Kripto Paralar

KriptoSonDฤŸลŸ. (%)
Bitcoin 59875.73 -0.388%
Ethereum 1566.53 -0.5473%
Tether USDt 1.00 0.0099%
BNB 555.08 -1.6089%
Solana 70.37 -1.8472%
USDC 1.00 -0.0014%
XRP 1.05 -0.8643%
Dogecoin 0.07 -2.3826%
Toncoin 1.55 0.0624%
Cardano 0.14 -2.2517%
Shiba Inu 0.00 -1.6742%
Avalanche 6.36 -2.9268%

KรถลŸe Yazarlarฤฑ

Son Eklenen Haberler

Reklam