ABD, Tรผrkiye’yi 3 bin 474 รผrรผnde ABD pazarฤฑna gรผmrรผksรผz giriล imkanฤฑ saฤlayan Genelleลtirilmiล Tercihler Sistemi’nden รงฤฑkardฤฑ
Beyaz Saray’dan yapฤฑlan aรงฤฑklamada, Tรผrkiye’nin geliลmekte olan bir รผlke olarak artฤฑk yardฤฑma ihtiyaรง duymadฤฑฤฤฑnฤฑn tespit edildiฤi belirtilerek, รผlkenin Genelleลtirilmiล Tercihler Sistemi (GTS) programฤฑndan รงฤฑkarฤฑldฤฑฤฤฑ duyuruldu.
1974’te yรผrรผrlรผฤe giren GTS programฤฑ, aralarฤฑnda Tรผrkiye’nin de bulunduฤu 131 geliลmekte olan รผlkeye toplam 3 bin 474 รผrรผnde ABD pazarฤฑna gรผmrรผksรผz giriล imkanฤฑ saฤlฤฑyordu.
Beyaz Saray, ABD Baลkanฤฑ Donald Trump’ฤฑn son dรผzenlemesini yazฤฑlฤฑ bir aรงฤฑklamayla duyurdu. Trump, aรงฤฑklamada Tรผrkiye’nin sรถz konusu programdan รงฤฑkarฤฑldฤฑฤฤฑnฤฑ belirtti.
Ayrฤฑca Trump, ABD’nin Tรผrkiye’den ithal ettiฤi รงelik รผrรผnlerine uyguladฤฑฤฤฑ yรผzde 50 oranฤฑndaki gรผmrรผk vergisinin yeniden yรผzde 25’e indirildiฤini ifade etti. Daha รถnce Tรผrkiye’den ithal edilen รงelik รผrรผnlerine uygulanan yรผzde 25’lik gรผmrรผk vergisinin neden yรผzde 50’ye รงฤฑkarฤฑldฤฑฤฤฑnฤฑ anlatan Trump, รถnceki yฤฑla kฤฑyasla Tรผrkiye’den ithal edilen รงelik รผrรผnlerinde yรผzde 48 azalma gรถrรผldรผฤรผnรผ ifade etti.
Aynฤฑ ลekilde toplam รงelik ithalatฤฑnda da yรผzde 12’lik bir azalma olduฤunu ifade eden Trump, bu sebeple artฤฑk sรถz konusu verginin yeniden yรผzde 25 dรผzeyine indirildiฤini bildirdi.
ABD Baลkanฤฑ Trump, mart ayฤฑnda yaptฤฑฤฤฑ aรงฤฑklamada ลu ifadelere yer vermiลti:
“Tรผrkiye’nin ekonomik durumu gรถz รถnรผnde bulundurularak artฤฑk GTS’den yararlanan geliลmekte olan รผlkeler listesinde olmamasฤฑ gerektiฤini dรผลรผndรผฤรผm iรงin bu adฤฑmฤฑ atฤฑyorum. Tรผrkiye, gรผรงlรผ ekonomisi sayesinde ve yaptฤฑฤฤฑ karลฤฑlฤฑklฤฑ anlaลmalarla geliลmiล รผlkelerin seviyesine gelerek diฤer รผlkelerin GTS programlarฤฑndan da geรงmiลtir.”
ABD Baลkanฤฑ’ndan รถnce Ticaret Temsilcisi Robert Lighthizer, yine mart ayฤฑnda yรถnetimin GTS’den yararlanan รผlkeler listesinden Tรผrkiye’yi รงฤฑkarma niyetinde olduฤunu sรถylemiลti.







