Abdullah Gรผl’e yakฤฑnlฤฑฤฤฑ ile bilinen gazeteci Fehmi Koru, Ahmet Davutoฤluโnun ayrฤฑ, Ali Babacanโฤฑn ayrฤฑ parti kuracaklarฤฑnฤฑ,Abdullah Gรผlโรผn de birikimi ve tecrรผbesiyle Babacanโฤฑn yanฤฑnda yer alacaฤฤฑnฤฑ sรถyledi.
Gazeteci Fehmi Koru, TV 5โde yayฤฑnlanan ve gazeteci Mustafa Yฤฑlmazโฤฑn sunduฤu โKulis Ankaraโ programฤฑna konuk olarak, gรผncel siyasรฎ geliลmelere dair sorularฤฑ cevapladฤฑ.
Fehmi Koru, โyeni partiโ iddialarฤฑna dair dรผลรผncesinin sorulmasฤฑ รผzerine, โHerhalde รถnรผmรผzdeki gรผnlerde, eฤer iรงeriye รงok fazla el atฤฑlmฤฑลsa, AK Parti iรงerisine, orada baลka homurtularฤฑn dฤฑลarฤฑya yansฤฑyabileceฤini dรผลรผnรผyorum; ama ben, Ahmet Davutoฤluโnu, o beklenen partinin kurucusu olarak gรถrmรผyorum. Yani Ahmet Davutoฤlu da bir parti kurmak istiyor, belli; ama esas AK Parti รงevrelerinin, toplumda yeni bir parti ihtiyacฤฑ olduฤuna inananlarฤฑn beklediฤi partinin, o olduฤu kanaatinde deฤilim.โ diye konuลtu.
โYani baลka sรผrpriz bir รงalฤฑลma mฤฑ var?โ sorusu รผzerine de Koru, โZaten bu biliniyor. Bazฤฑ isimler de telรขffuz ediliyor zaten. Herkes zaten konuลuyor bu isimleri. ฤฐลte Abdullah Gรผlโรผn ismi geรงiyor, Ali Babacanโฤฑn ismi geรงiyor.โ dedi.
Kendisinin, herkesin bildiklerinden daha fazlasฤฑnฤฑ bilmediฤini ifade eden Koru, program sunucusu Mustafa Yฤฑlmazโฤฑn โฤฐki ayrฤฑ parti diyorsunuz o zaman, gรผndemde. Bir, Sayฤฑn Davutoฤluโnun yรผrรผttรผฤรผ bir sรผreรงte yaลanan partileลme sรผreci, doฤru anlamak adฤฑna soruyorum, bir de Abdullah Gรผl, Ali Babacanโฤฑn birlikte yรผrรผttรผฤรผ ayrฤฑ bir parti. Yani Tรผrkiye, iki partiyle (mi) tanฤฑลacak?โ sorusu รผzerine, ลunlarฤฑ sรถyledi:
โรyleye benziyor. Eฤer olursa, bรถyle olacaฤa benziyor. Yani neticede bu insanlar, sonunda karar verecekler. ลimdi sizin bir takviminiz olabilir. O takvime gรถre de adฤฑmlar atabilirsiniz. Manifestonuzu yayฤฑnlarsฤฑnฤฑz, bir homurtulara sebep olabilirsiniz; ama son kerteye geldiฤinizde, oturup arkadaลlarฤฑnฤฑzla dรผลรผnรผrsรผnรผz. โลu anda parti kurmayalฤฑmโ diyebilirsiniz. Ya da siz, baลka bir parti kurmak iรงin yola รงฤฑkarsฤฑnฤฑz, bir bakarsฤฑnฤฑz yeni bir ortam oluลmuล. Bu ortam, iลte โ(kฤฑzgฤฑn) demiri soฤutmaโ, โTรผrkiye ฤฐttifakฤฑโ ile baลlayan ve geรงmiลte beraber olduฤunuz partiye gelin. Siz, eski katkฤฑlarฤฑnฤฑzฤฑ verinโ demeye doฤru dรถnรผลmรผลโฆ โO zaman niye parti kuralฤฑm ki? Gidelim, kendi partimizi ihya edelimโ de diyebilirsiniz. Onu ben bilemem; ama gรถrebildiฤim kadarฤฑyla AK Partiโnin bu gรผnkรผ halinin rahatsฤฑzlฤฑk doฤurduฤu bir kitle var. O kitlenin geรงmiลte รถnem verdiฤi simge birtakฤฑm isimler var. O isimler, ya bir arada, ya da ayrฤฑ ayrฤฑ, bir oluลum iรงin kollarฤฑ sฤฑvamฤฑล durumdalar.
Birincisi, Ahmet Davutoฤlu. Manifestosunu zaten yayฤฑnladฤฑ. O manifestoya baktฤฑฤฤฑnฤฑz zaman zaten ismi geรงen diฤer kiลilerin katkฤฑsฤฑ olmadฤฑฤฤฑnฤฑ gรถrรผyorsunuz orada. O, Ahmet Davutoฤluโnun kendisinin kaleminden รงฤฑkmฤฑล, kendi fikirleriyle oluลmuล olan bir manifesto. O, farklฤฑ bir manifesto. Yani, bu gรผnkรผ AK Partiโฆ Kuruluลunda zaten yoktu Davutoฤlu. AK Partiโnin kuruluลundaki temel felsefeyle pek fazla รถrtรผลmeyen bu gรผnkรผ AK Parti รผzerinde eleลtirilerden oluลan bir manifesto o. Yani zannediyorum Davutoฤlu, onun รผzerinden bir partiye doฤru gidecektir, eฤer gitme kararฤฑ verirlerse. Diฤerleri de, herhalde bu รงalฤฑลmalarฤฑnฤฑ bir sรผre sonra bir partiye doฤru dรถnรผลtรผrebilirler; ama onlarฤฑn, ben, daha farklฤฑ davranacaklarฤฑnฤฑ, yani yaลanmฤฑลlฤฑktan ders รงฤฑkararak, biraz geรงmiลteki hatalarฤฑnฤฑ da bu arada telรขfi ederek, yeni bir parti oluลumu, eฤer son verecekleri kararsa, ona uygun bir parti olarak ortaya รงฤฑkacaklarฤฑnฤฑ zannediyorum.โ
Koruโnun, 11. Cumhurbaลkanฤฑ Abdullah Gรผl ile uzun yฤฑllara dayanan bir dostluฤu, hukuku olduฤunu belirten Yฤฑlmaz, buna dayanarak, Gรผlโรผn bu sรผreรงte nasฤฑl bir rol alabileceฤini, tweetlerin รถtesinde daha gรถrรผnรผr hale gelip gelmeyeceฤini, yeni bir partinin genel baลkanฤฑ olup olmayacaฤฤฑnฤฑ sordu.
“Gรผl’le sฤฑk sฤฑk gรถrรผลmรผyorum”
Kendisinin Abdullah Gรผl ile sฤฑk sฤฑk gรถrรผลtรผฤรผ ลeklindeki dรผลรผncenin doฤru olmadฤฑฤฤฑnฤฑn altฤฑnฤฑ รงizen Fehmi Koru, โBen, Gรผlโรผn gerรงekten ลu anda ne dรผลรผndรผฤรผnรผ, sizden farklฤฑ olarak bilmiyorum. Bir ลeyi bilmiyorum; ama ben, kendisini tanฤฑdฤฑฤฤฑm iรงin, ne dรผลรผndรผฤรผnรผ tahmin edebiliyorum. Bu tahmin, doฤru da olmayabilir, doฤru da olabilir.โ dedi.
Gรผl ne dรผลรผnรผyor?
Koru, โSizce ne dรผลรผnรผyor o zaman?โ sorusunu ise ลรถyle cevapladฤฑ:
โลimdi dรผลรผnรผn; cumhurbaลkanlฤฑฤฤฑ yapmฤฑล, baลbakanlฤฑk yapmฤฑล, bakanlฤฑklar uzun zaman yapmฤฑล olan bir insandan bahsediyoruz. Dolayฤฑsฤฑyla bu deneyim, bir biรงimde kullanฤฑlmasฤฑ gereken bir deneyim. Kendisi bunu dรผลรผnmese bile, baลkalarฤฑnฤฑn dรผลรผnรผp, ona bu deฤeri bir ลekilde vermeleri gerekir. Nitekim ben, uฤradฤฑฤฤฑm zaman, kendisinin bulunduฤu yere, oraya gelmiล olan รงok farklฤฑ kitlelerden insanlar gรถrรผyorum, yerli, yabancฤฑ. Danฤฑลฤฑyorlar. Hem Dรผnya ile ilgili, hem Tรผrkiye ile ilgili gรถrรผลlerini almaya รงalฤฑลฤฑyorlar. Bรถyle bir insan… ลimdi bu insan, bu geรงmiลi yaลamฤฑล olduktan sonra kalkฤฑp yeniden bir siyasรฎ partiye โBen kurayฤฑm. Ben baลkan olayฤฑmโ diye, eลik teลkil edecek ลekilde davranฤฑr mฤฑ? Bana sorarsanฤฑz ben, davranacaฤฤฑnฤฑ zannetmiyorum; ama bu deneyimi ne olacak? Bu deneyimden kim istifade etmek isterse onlara herhalde istifade ettirecek bir zemin oluลturacaktฤฑr. Onlarla birlikte, bir ลekilde, olacaktฤฑr; ama bu, ille o partiye girmesi, o partinin genel baลkanฤฑ olmasฤฑ anlamฤฑna gelmeyebilecektir.โ
Mustafa Yฤฑlmaz, โBรผtรผn bu dediklerinizden ลunu anladฤฑm: Bir uzlaลma saฤlanamadฤฑ, Sayฤฑn Davutoฤlu, ayrฤฑ bir hareket olarak devam edecek, partileลecek. Ali Babacan da ayrฤฑ bir parti olarak devam edecek. Abdullah Bey de o bilgisi, birikimi, tecrรผbesiyle Ali Babacanโฤฑ destekleyen, birikimini aktaran bir isim olarak yer alacak oradaโ deฤerlendirmesinde bulundu. Fehmi Koru, bu deฤerlendirmeye, โDoฤru. Doฤru anlamฤฑล durumdasฤฑnฤฑz da ben, bunun zaten bรถyle bilindiฤini zannediyorum. Yani (Davutoฤlu ile Gรผlโรผn) beraber olduklarฤฑnฤฑ ihsas edecek herhangi bir ลey olmadฤฑฤฤฑnฤฑ ben gรถrรผyorumโ ลeklinde karลฤฑlฤฑk verdi.







