Borsa, halka arzlar, dรถviz, kripto para, hisse รถnerileri

‘2020โ€™ye kadar iลŸsizlik oranฤฑ yรผzde 17โ€™ye รงฤฑkabilir’

BahรงeลŸehir รœniversitesi Ekonomik ve Toplumsal AraลŸtฤฑrmalar Merkezi (BETAM) Direktรถrรผ Prof. Dr. Seyfettin Gรผrsel "2020โ€™ye kadar iลŸsizlik oranฤฑ yรผzde 17โ€™ye รงฤฑkabilir." dedi.
'2020โ€™ye kadar iลŸsizlik oranฤฑ yรผzde 17โ€™ye รงฤฑkabilir' Borsatek

BahรงeลŸehir รœniversitesi Ekonomik ve Toplumsal AraลŸtฤฑrmalar Merkezi (BETAM) Direktรถrรผ Prof. Dr. Seyfettin Gรผrsel “2020โ€™ye kadar iลŸsizlik oranฤฑ yรผzde 17โ€™ye รงฤฑkabilir. Bรถyle bir durum hรผkรผmete yeni bir meydan okumadฤฑr. Bunlarฤฑ rakamlara dรถkerken รงok basitleลŸtiriyoruz, ama bunun arkasฤฑnda toplumsal dramlar var” dedi.

BahรงeลŸehir รœniversitesi Ekonomik ve Toplumsal AraลŸtฤฑrmalar Merkezi (BETAM) Direktรถrรผ Prof. Dr. Seyfettin Gรผrsel, Cumhuriyet’ten ลžehriban Kฤฑraรง’ฤฑn sorularฤฑnฤฑ yanฤฑtladฤฑ.

Kฤฑraรง’ฤฑn sorularฤฑ ve Gรผrsel’in bunlara verdiฤŸi yanฤฑtlar ลŸรถyle:

– Seรงim bitecek ekonomiye odaklanฤฑlacak diye bir beklenti vardฤฑ, ama oy sayฤฑmlarฤฑ uzadฤฑkรงa uzadฤฑ, nasฤฑl yorumluyorsunuz yaลŸanan sรผreci?

EฤŸer baลŸarฤฑlฤฑ bir belediyecilik yapฤฑlฤฑrsa, orta uzun vadede ฤฐstanbul ve Ankara’nฤฑn kaybedilmesi AKP iktidarฤฑnฤฑ sarsabilir. ลžimdi iktidarฤฑn รถnรผnde รงok ciddi ekonomik sorunlar var. Tรผrkiye ekonomisi geรงen yฤฑlฤฑn ikinci yarฤฑsฤฑndan itibaren kรผรงรผlmeye baลŸladฤฑ. Kimisi buna kriz diyor kimisi dengelenme. Aslฤฑnda yรถnetimin yapmadฤฑฤŸฤฑ yeniden dengelemeyi piyasa yapฤฑyor, onu da รงok hoyratรงa yapฤฑyor. ร‡รผnkรผ รถnce kur ลŸoku, arkasฤฑndan enflasyon ลŸoku, faiz ลŸoku bunlar bir araya gelince yatฤฑrฤฑmlarda รงรถkรผลŸ yaลŸandฤฑ. ฤฐลŸsizlik krizin olmadฤฑฤŸฤฑ 2018 ลžubat ayฤฑndan bu yana artฤฑลŸtaydฤฑ. Artmaya devam edecek. Bu tabloyu yanlฤฑลŸ ekonomi politikalarฤฑ yarattฤฑ.
2018 son รงeyrekte ekonomide yรผzde 3 kรผรงรผlme oldu. Bu yฤฑl da devam edecek kรผรงรผlme. Ama esas bรผyรผk sorun รงฤฑkฤฑลŸ V ลŸeklinde mi olacak. Bundan รถnceki krizlerde รงok ลŸiddetli bir kรผรงรผlme oldu, iลŸsizlik artฤฑลŸฤฑ oldu. Ama sonrasฤฑnda da ekonomi hฤฑzlฤฑca krizden รงฤฑktฤฑ. ฤฐลŸsizlik de kriz รถncesi dรผzeyine dรถndรผ. 2009’da ekonomi yรผzde 5’e yakฤฑn kรผรงรผldรผ. 2010’da da yรผzde 9.2 bรผyรผdรผ. ลžimdi iktidar sanฤฑrฤฑm buna gรผveniyor. Ama L ลŸeklindeki รงฤฑkฤฑลŸ senaryosu daha muhtemel gรถrรผnรผyor. Ekonomi kรผรงรผldรผ ama รงฤฑkฤฑลŸ รถnceki krizlerde olduฤŸu gibi hฤฑzlฤฑ olmayacak.

‘HER ลžEY TERSฤฐNE Dร–NDรœ’

– Neden L ลŸeklinde รงฤฑkฤฑลŸ รถngรถrรผyorsunuz?

ร‡รผnkรผ koลŸullar รงok farklฤฑ. 2009 krizinde Batฤฑ’da ciddi bir finansal kriz vardฤฑ. Fonlama faizleri sฤฑfฤฑra inmiลŸti. Hem Fed hem Avrupa Merkez Bankasฤฑ muazzam para basmฤฑลŸtฤฑ.

ฤฐรงeride de enflasyon yรผzde 7-8 civarฤฑnda, enflasyon ลŸoku yok. Kur ลŸoku geรงmiลŸ. Bankalar oluk oluk kredi alฤฑyor, onlarฤฑ da iรงeride daฤŸฤฑtฤฑyor. Tรผrk banka sistemi saฤŸlam. Ekonomi yรถnetimine gรผven var. Merkez Bankasฤฑ iรงeride faizleri dรผลŸรผrmรผลŸtรผ. Ama ลŸu anda bu saydฤฑklarฤฑmฤฑzฤฑn tam tersi sรถz konusu. DฤฑลŸarฤฑda likitide artฤฑk bol deฤŸil, faizler yรผksek. Tรผrkiye ekonomisine dรถnรผk ciddi bir gรผven sorunu var. Ekonomi yรถnetimi ve Merkez Bankasฤฑ’nฤฑn izlediฤŸi para politikasฤฑna gรผven yok. Kredi akฤฑลŸฤฑ durmuลŸ. ร–zel sektรถr รงalฤฑลŸan รผcretlerinde ciddi erozyon var. iรง piyasayฤฑ hareketlendirecek bir geliลŸme yok.

‘ฤฐลžฤฐMฤฐZ ZORLAลžIYOR’

– Tรผrkiye’de her ลŸey รงok hฤฑzlฤฑ deฤŸiลŸiyor, รถngรถrรผ yaparken zorluk yaลŸฤฑyor musunuz? 

Ekonominin bu kadar istikrarsฤฑzlaลŸmasฤฑ gelecekle ilgili tahminleri de gรผรงleลŸtiriyor. Hele bir de bunlarฤฑn รผstรผne siyasi belirsizliฤŸi koyunโ€ฆ Siyasi belirsizlik derken iktidar kim olacak bakan kim olacak deฤŸil, hangi politikalar izlenecek. ฤฐstikrarlฤฑ รผlkelerde hangi politikalarฤฑn izleneceฤŸini tahmin edersiniz. Ama bizde hangi politikalarฤฑn izleneceฤŸine dair bir kestirim yapmak รงok zor. Bu durum varken bizim de iลŸimiz zorlaลŸฤฑyor.

‘2019 ZATEN KAYBEDฤฐLDฤฐ’

– L ลŸeklinde krizden รงฤฑkฤฑลŸ ne kadar sรผrebilir, bunun sonuรงlarฤฑ neler olur?

Canlanma geciktiฤŸi ve yavaลŸ olduฤŸu takdirde ekonomi yรถnetimi รงok ciddi bir sorunla yรผz yรผze gelecek, yรผksek iลŸsizlik. L senaryosunda iลŸsizlik dรผลŸmez, artar. Ekonomiyi yรผzde 2-3 bรผyรผtseniz bile iลŸsizlik artmaya devam edecek. ฤฐlk defa, bir iktidar uzun sรผreli ve yรผksek iลŸsizlik sorunuyla karลŸฤฑ karลŸฤฑya kalacak. Buna nasฤฑl bir รงรถzรผm getirecekler bilmiyoruz. Verilen istihdam teลŸviklerinin ciddi bir tarafฤฑ yok. Bรผyรผmede de hฤฑzlฤฑ bir รงฤฑkฤฑลŸ yapamayacaksanฤฑz ki bu anlamda 2019 zaten kaybedildi. Ama 2020’de de yรผzde 4-5 bรผyรผmeyi bulamazsanฤฑz ki bulunabileceฤŸi kanaatinde deฤŸilim. O zaman iลŸsizlik 3 yฤฑl sรผresiyle artmฤฑลŸ รงok yรผksek dรผzeylere ulaลŸmฤฑลŸ ve nasฤฑl dรผลŸรผrรผleceฤŸi belli olmayan adeta ateลŸten bir top haline gelecek. Bu รงok ciddi sorun.

ลžubat 2018’de tarฤฑm dฤฑลŸฤฑ iลŸsizlik oranฤฑ yรผzde 11.7 idi. En son Aralฤฑk 2018’de 14.9. Herhangi demokratik bir รผlkede iลŸsizlik bu kadar artsa kฤฑyameler kopardฤฑ. 2009’da รงok ลŸiddetli kรผรงรผlme olduฤŸu dรถnemde iลŸsizlik yรผzde 16’yฤฑ bulmuลŸtu. Bu rakama yakฤฑnฤฑz. 2020’ye kadar iลŸsizlik oranฤฑ yรผzde 17’ye รงฤฑkabilir. Bรถyle bir durum hรผkรผmete yeni bir meydan okumadฤฑr. Bunlarฤฑ rakamlara dรถkerken รงok basitleลŸtiriyoruz, ama bunun arkasฤฑnda toplumsal dramlar var. ฤฐลŸsizlik รถyle o kadar kolay bir ลŸey deฤŸil. GeliลŸmiลŸ รผlkelerdeki gibi iลŸsizlik tazminatlarฤฑ yรผksek deฤŸil. Hem dรผลŸรผk hem kฤฑsa sรผreli. 2019’da yฤฑllฤฑk bรผyรผmede negatiflik bekliyorum. Marttan itibaren ihracat durulma sinyalleri verdi. 2020’de de bรผyรผmenin yรผzde 4-5’i bulacaฤŸฤฑnฤฑ dรผลŸรผnmรผyorum.

– Bu gerรงekรงi senaryonuz, daha olumsuz senaryo ne olur?

ร‡ฤฑlgฤฑnca bir senaryo belki ama tek karar alฤฑcฤฑ olan CumhurbaลŸkanฤฑ, โ€˜benim artฤฑk sabrฤฑm taลŸtฤฑ, oyunu artฤฑk bu kurallarla oynamak istemiyorum’ diyebilir. Bunun emareleri de var. IMF kapฤฑsฤฑ kapatฤฑldฤฑ. IMF bir รงรถzรผm olabilirdi. DฤฑลŸarฤฑsฤฑ size gรผvenmediฤŸi iรงin kaynak aktarmฤฑyorsa o zaman kredi รงarklarฤฑnฤฑ yeniden nasฤฑl dรถndรผreceksiniz. Enflasyonu indiremiyorsunuz. Sรผrekli komplo teorileri geliลŸtiriyorsunuz. Bu anlayฤฑลŸla dฤฑลŸa aรงฤฑk piyasa ekonomisini yรถnetemezsiniz. Ya aklฤฑselime dรถneceksiniz, bunu kabulleneceksiniz. Bu sistemden ben de siz de memnun olmayabiliriz, ama bu sistemden daha iyi bir alternatif gรถremiyorsanฤฑz o zaman sistemin kurallarฤฑna gรถre oynayacaksฤฑnฤฑz. Birรงok meslektaลŸฤฑm IMF ile anlaลŸmaya gidilecek diyor. Bu bir alternatif.

Ama diฤŸer daha kรถtรผ senaryoda ekonomik rejimi de deฤŸiลŸtirmeye kalkabilir. ร–nce konvertฤฑbฤฑliteden baลŸlayabilir. Diyebilir ki โ€˜kardeลŸim bundan sonra dรถviz mevduatฤฑ yok, herkes TL mevduatฤฑ tutacak’. Yabancฤฑ sermayede giriลŸi serbest bฤฑrakฤฑrakฤฑp, รงฤฑkฤฑลŸฤฑ zorlaลŸtฤฑrabilir. Tabii benim hayal gรผcรผmรผ aลŸan baลŸka รงรถzรผmler de olabilir. Giderek bir komuta ekonomisine dฤฑลŸa kapalฤฑ bir yapฤฑya dรถnรผลŸmeye baลŸlar. Bu tabii uzun vadede รงok daha ciddi sorunlar yaratฤฑr, bugรผnรผ de arar hale getirebilir. ฤฐลŸ oraya kadar gider mi, ona da รงok ihtimal vermiyorum.

‘BANKACILIK SALLANTIDA’

– ลžu anda Tรผrk bankacฤฑlฤฑk sektรถrรผ gรผรงlรผ mรผ?

2008-2009 dรถneminde รงok saฤŸlam bir bankacฤฑlฤฑk sistemi varken, ลŸu anda รงok sallantฤฑda bir bankacฤฑlฤฑk sistemi var. ลžu anda verilen devasa kredilerin geri รถdemelerinde ciddi sฤฑkฤฑntฤฑ var. Belki de gelecek dรถnemde ekonomi yรถnetiminin masasฤฑnฤฑn รผstรผndeki en รถnemli sorun bu olacak. ร‡arklarฤฑ yeniden dรถndรผrmek iรงin geri รถdรผnmesinde gรผรงlรผk รงekilen borรงlarฤฑn yeniden yapฤฑlandฤฑrฤฑlmasฤฑ lazฤฑm. Maliye Bakanฤฑ Berat Albayrak’ฤฑn aรงฤฑklayacaฤŸฤฑ ekonomi paketinin birinci sฤฑrasฤฑnda bu soruna รงรถzรผm getirecek maddelerin olmasฤฑ lazฤฑm.

Bu borรงlarฤฑn millileลŸtirilmesi kรถtรผ banka denilen yรถntemler konuลŸuluyor. Bankalarฤฑn ne kadar sรผprรผntรผ borรงlarฤฑ varsa bu bankaya devredilecek. Onu da tabii kamu finanse edecek. ฤฐmar Bankasฤฑ gibi batan bankalarฤฑn yarattฤฑฤŸฤฑ sorununun faturasฤฑnฤฑ yine halk รถdeyecek. ลžu anda yรถnetimin ekonomiyi bรผtรผn yapฤฑsal reformlarฤฑ iรงerecek bir paketi dรผลŸรผnecek, ona kafa yoracak halleri yok gibi geliyor bana. Eninde sonunda bu sorunlarla yรผzleลŸmek zorundalar.

‘YATIRIMCI DEMOKRASฤฐYE BAKAR’

– Ekonomi yรถnetiminden iลŸ insanฤฑna, iลŸรงisinden ekonomistine herkes yapฤฑsal reformlardan bahsediyor, ne var bunlarฤฑn iรงeriฤŸinde?

Herkesin bundan aynฤฑ ลŸeyleri anladฤฑฤŸฤฑndan ciddi ลŸรผpheliyim. Kriz nedeniyle ร–TV, KDV indirildi, bazฤฑ teลŸvikler verildi, ลŸimdi ekonomi yรถnetiminin sรถzlรผฤŸรผnde bunlar da ekonomik reform. Ama bunlarฤฑn yapฤฑsal reformla ilgisi yok. Yapฤฑsal reform derken bir anlamda bazฤฑ noktalardaki dรผzeni deฤŸiลŸtireceksiniz. Mesela kฤฑdem tazminatฤฑ, bรถlgesel asgari รผcret yapฤฑsal reformdur. KรขฤŸฤฑt รผstรผnde vergi reformu yapacaฤŸฤฑm, kฤฑdem tazminatฤฑnฤฑ deฤŸiลŸtireceฤŸim diyor, kรขฤŸฤฑt รผstรผnde yazmakla iลŸ bitmiyor.

Bunlarฤฑ sonuรง alฤฑcฤฑ ลŸekilde yapmak lazฤฑm. Yapฤฑsal reformlarฤฑn en bรผyรผk zorluฤŸu iktidar kฤฑsa vadede รถdeyeceฤŸi faturayฤฑ gรถze almak istemiyor. Gelecek 4.5 yฤฑl seรงim olmamasฤฑ aslฤฑnda yapฤฑsal reformlar iรงin bir fฤฑrsat sunabilir. Yapฤฑsal reformlara da kaynak yaratmak gerekiyor. Yapฤฑsal reformun gรผรงlรผฤŸรผ bu. 10 yฤฑldฤฑr lafฤฑ ediliyor fazla bir ลŸey yok. Hรผkรผmetin yapฤฑsal reformlarฤฑndan biri sosyal adalete, sosyal desteฤŸe yรถnelik olmalฤฑ. Bu kadar yรผksek iลŸsizlik ortamฤฑnda, iลŸsizlik tazminatฤฑ yeniden dรผzenlenecek mi, tazminat oranlarฤฑ yรผkseltilecek mi, bundan yararlanma koลŸullarฤฑ esnekleลŸtirlecek mi?

– ร‡ok ciddi bir gรผven sorunu var, yabancฤฑ yatฤฑrฤฑmcฤฑ bu ortamda gelir mi?

Tabii o baลŸlฤฑ baลŸฤฑna bir sorun. Ekonomi yรถnetimine, Merkez Bankasฤฑ’na (TCMB), hukuk devletine gรผven yok. Gรผvensizlik toplu bir paket haline geldi. Portfรถy yatฤฑrฤฑmcฤฑ demokrasi var mฤฑ yok mu diye bakmaz, kazancฤฑna bakar. Ama buraya gelip milyonlarca dolar yatฤฑracak biri bunu dรผลŸรผnรผr. Bu รผlkenin geleceฤŸi nedir nereye gidiyor, yargฤฑ var mฤฑ, yarฤฑn รถbรผr gรผn nasฤฑl risklerle karลŸฤฑlaลŸabiliriz bunlarฤฑ tabii ki tartฤฑyorlar. Ve son yฤฑllardaki geliลŸmeler yabancฤฑ yatฤฑrฤฑmcฤฑya cesaret vermiyor.

‘SOPAYLA ฤฐNMEZ’

– Enflasyonda ciddi bir direnรง var nasฤฑl indirilecek?

Suni ลŸeylerle yaraya merhem sรผrme yรถntemlerinin para etmediฤŸini aรงฤฑk ลŸekilde gรถrdรผk. Tanzim satฤฑลŸlarฤฑn sรผrdรผrรผlemeyeceฤŸi belliydi. Sopa politikasฤฑnฤฑn sonucunu gรถrdรผk. Enflasyonun nedeni farklฤฑ yerlerde aranmalฤฑ. Verimsiz tarฤฑm politikalarฤฑ ve verimsiz daฤŸฤฑtฤฑm ลŸebekesi var. (Sputnik)

Canlฤฑ Dรถviz Kurlarฤฑ

AdAlฤฑลŸ โ‚บSatฤฑลŸ โ‚บDฤŸลŸ.%
DOLAR 46.591146.660.12%
EURO 53.072753.15280.09%
JAPON YENฤฐ 3.4613.4730.03%
ฤฐSVฤฐร‡RE FRANKI 57.528257.59520.14%
STERLฤฐN 61.049462.0951-0.01%
ร‡ฤฐN YUANI 6.8466.8590.07%
RUS RUBLESฤฐ 0.58950.5905-3.78%

Canlฤฑ Altฤฑn Fiyatlarฤฑ

AdSatฤฑลŸ โ‚บDฤŸลŸ.%
ALTIN/ONS ($)4089.351.55%
SPOT ALTIN GRAM (TL)6130.131.67%
GRAM ALTIN SERBEST P.6142.011.65%
SPOT GรœMรœลž GRAM (TL)88.742.39%
KรœLร‡E ALTIN (DOLAR)131200.001.39%
HAS ALTIN GRAM (TL)6099.471.67%
SPOT ALTIN KG (TL)130818.001.55%
CUMHURฤฐYET ALTINI (TL)41253.001.47%
GรœMรœลž/ONS ($)59.202.21%

Canlฤฑ Kripto Paralar

KriptoSonDฤŸลŸ. (%)
Bitcoin 60356.48 0.3788%
Ethereum 1581.11 0.9745%
Tether USDt 1.00 0.0006%
BNB 563.95 -0.4988%
Solana 72.08 3.2757%
USDC 1.00 -0.0243%
XRP 1.06 1.6968%
Dogecoin 0.08 1.5567%
Toncoin 1.58 0.4901%
Cardano 0.15 1.8882%
Shiba Inu 0.00 0.2895%
Avalanche 6.56 5.2686%

KรถลŸe Yazarlarฤฑ

Son Eklenen Haberler

Reklam