Yerel seรงim sonuรงlarฤฑnฤฑn hem Ak Parti hem de kabine iรงinde รถnemli deฤiลikliklere yol aรงabileceฤi ileri sรผrรผldรผ. Reuters’ฤฑn haberine gรถre AK Parti’ye yakฤฑn bir kaynak, “Ankara ve ฤฐstanbul en bรผyรผk รถncelikti ama kaybedildi. Cumhurbaลkanฤฑ bunu yaptฤฑrฤฑmsฤฑz bฤฑrakmaz” dedi.
Tรผrkiye’de pazar gรผnรผ gerรงekleลen yerel seรงimin kesinleลmemiล sonuรงlarฤฑ AK Parti’nin 25 yฤฑldฤฑr yรถnetimde olduฤu Ankara’yฤฑ birkaรง puanlฤฑk, yine 25 yฤฑldฤฑr yรถnetimde olduฤu ฤฐstanbul’u da รงok az bir farkla Millet ฤฐttifakฤฑ’nฤฑn CHP’li adaylarฤฑnฤฑn kazandฤฑฤฤฑnฤฑ gรถsteriyor.
‘SEรฤฐM SONUรLARININ GENEL MERKEZ VE KABฤฐNEDE SONUรLARI OLACAK’
T24 tarafฤฑndan Reuters’tan aktarฤฑlan habere gรถre, Cumhur ฤฐttifakฤฑ’nฤฑn adayฤฑ Binali Yฤฑldฤฑrฤฑm ฤฐstanbul’da rakibinin kendinden 25 bin civarฤฑnda oyla รถnde olduฤunu belirtirken, AK Partili yetkililer seรงim sonuรงlarฤฑna itiraz ettiklerini aรงฤฑkladฤฑlar. Recep Tayyip Erdoฤan’ฤฑn 1994 yฤฑlฤฑnda sรผrpriz ลekilde ฤฐstanbul Belediye Baลkanlฤฑฤฤฑ’nฤฑ kazanmasฤฑnฤฑn ardฤฑndan ฤฐstanbul son 25 yฤฑldฤฑr Erdoฤan’ฤฑn partisinin elinde bulunuyor. AK Parti’ye yakฤฑn bir kaynak, seรงim sonuรงlarฤฑnฤฑn genel merkez ve kabinede sonuรงlarฤฑnฤฑn olabileceฤini belirterek, “Cumhurbaลkanฤฑ bunu yaptฤฑrฤฑmsฤฑz bฤฑrakmaz. Ankara ve ฤฐstanbul en bรผyรผk รถncelikti ama kaybedildi” dedi.
KABฤฐNEDE NE OLACAK?
Kaynak, kabine ya da partide ne tรผr deฤiลiklikler olabileceฤi sorusuna, “Bunun cevabฤฑ sadece Cumhurbaลkanฤฑ’nda olur” dedi. Aynฤฑ kaynak, ekonomideki kรผรงรผlmenin ve makroekonomik gรถstergelerdeki bozulmanฤฑn olumsuz etkilerinin seรงim sonuรงlarฤฑna yansฤฑdฤฑฤฤฑnฤฑ ifade etti.
AK Partili bir yetkili de, kabinede bir deฤiลiklik olmasฤฑ gerektiฤinin altฤฑnฤฑ รงizerken, “Parti genel merkezinde de deฤiลiklik olmalฤฑ. Kabinedeki yapฤฑ ve bazฤฑ uygulamalar nedeniyle bazฤฑ rahatsฤฑzlฤฑklar var. Bu artฤฑk saklanmฤฑyor. Ama รถncelikle ekonomiye bir รงare bulunmazsa daha sฤฑkฤฑntฤฑlฤฑ gรผnler olabilir” dedi.
‘EN รNEMLฤฐ ฤฐKฤฐ ลEHRฤฐ KAYBETTฤฐK’
Hรผkรผmet yรผksek enflasyon, yรผksek faiz ve yรผksek iลsizlikle mรผcadele ederken, uzun aradan sonra dรผลรผk bรผyรผmeye de รงare arฤฑyor. AK Partili diฤer bir yetkili ise ฤฐstanbul ve Ankara’nฤฑn son derece รถnemli olduฤuna dikkat รงekerek, “Seรงim sonuรงlarฤฑ Tรผrkiye genelinde iktidarฤฑn devamฤฑnฤฑn onayฤฑ oldu, mesaj โiktidar devam etmeli’ yรถnรผnde. Ama gรผnรผn sonunda ne oldu derseniz, en รถnemli iki ลehri kaybettik” dedi.
‘BU KAรINILMAZDI’
Resmi olmayan sonuรงlara gรถre AK Parti ฤฐstanbul ve Ankara’nฤฑn yanฤฑ sฤฑra Antalya, Bolu ve Adana’yฤฑ CHP’ye kaptฤฑrdฤฑ. Aynฤฑ yetkili, “Bizim mutlaka mesajฤฑ aldฤฑฤฤฑmฤฑzฤฑ gรถstermemiz gerekiyorโฆ Erdoฤan’ฤฑn partideki yakฤฑn รงevresi ve kabine gibi bazฤฑ yerlerde deฤiลiklik yapฤฑlabilir. Piyasalar da kabinede deฤiลiklik yapฤฑlฤฑr diye bekliyor” dedi ve ekledi:
“Ekonomide yaลananlar nedeniyle bir bedel รถdendi. ฤฐstanbul ekonominin yรผzde 40’ฤฑ diyoruz, o zaman ekonomi nedeniyle zaten bir bedel รถdenirdi, bu kaรงฤฑnฤฑlmazdฤฑ.”
Hรผkรผmetin eฤitim, ekonomi ve tarฤฑm politikalarฤฑ ile ilgili “ciddi eleลtiri” aldฤฑฤฤฑnฤฑ belirten aynฤฑ yetkili, buna รถrnek olarak; “17.7 milyar liralฤฑk sรผbvansiyon var ama รงiftรงide karลฤฑlฤฑฤฤฑ yok. Bir yerde hata yapฤฑlฤฑyor” dedi. Aynฤฑ yetkili, ekonominin yanฤฑ sฤฑra eฤitim ve tarฤฑm baลta olmak รผzere รถnemli alanlarda reform yapฤฑlmasฤฑnฤฑn gรผndemde olduฤunu, ancak Suriye ve Batฤฑ ile iliลkilerde kรถklรผ bir deฤiลiklik beklenmemesi gerektiฤini vurguladฤฑ.







