Bahรงeลehir รniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araลtฤฑrmalar Vakfฤฑ (BETAM), 2018 yฤฑlฤฑnฤฑn dรถrdรผncรผ รงeyreฤinde bir รถnceki yฤฑlฤฑn aynฤฑ รงeyreฤine kฤฑyasla GSYHโnฤฑn yรผzde 3,8 oranฤฑnda azalmasฤฑnฤฑ bekliyor.
BETAM’ฤฑn araลtฤฑrmasฤฑnda ลรถyle denildi:
“Kesinleลen Ekim, Kasฤฑm ve Aralฤฑk ayฤฑ GSYH รถncรผ gรถstergeleri ile yaptฤฑฤฤฑmฤฑz hesaplamalara gรถre 2018 yฤฑlฤฑnฤฑn dรถrdรผncรผ รงeyreฤinde bir รถnceki yฤฑlฤฑn aynฤฑ รงeyreฤine kฤฑyasla GSYHโnฤฑn yรผzde 3,8 oranฤฑnda azalmasฤฑnฤฑ bekliyoruz. Mevsim ve takvim etkilerinden arฤฑndฤฑrฤฑlmฤฑล verilerle hesaplanan bir รถnceki รงeyreฤe kฤฑyasla GSYHโnฤฑn yรผzde 2,5
kรผรงรผleceฤini รถngรถrรผyoruz.
Yeni Ekonomi Programฤฑโnda 2018 yฤฑlฤฑ iรงin yรผzde 3,8 GSYH bรผyรผmesi hedeflenmiลti. ฤฐlk รผรง รงeyrek bรผyรผme oranlarฤฑ sฤฑrasฤฑ ile yรผzde 7,4, yรผzde 5,3 ve yรผzde 1,6 olduฤu iรงin dรถrdรผncรผ รงeyrek bรผyรผmesinin negatif รงฤฑkmasฤฑ bu hedefin tutturulamamasฤฑ ihtimalini gรผndeme getirmektedir.”
BETAM tarafฤฑndan yayฤฑmlanan raporun Genel Deฤerlendirme kฤฑsmฤฑ ise ลu ลekilde:
GSYHโnin tahmininde kullandฤฑฤฤฑmฤฑz diฤer deฤiลkenlere baktฤฑฤฤฑmฤฑzda, perakende sektรถrรผ fiyat beklentisinin yรผzde 12,9 ve elektrik tรผketiminin yรผzde 3,3 azalacaฤฤฑnฤฑ hesaplฤฑyoruz.
Bir รถnceki รงeyrekte negatife dรถnen imalat sanayi รผretim endeksi bรผyรผme oranฤฑnฤฑn 2018โin dรถrdรผncรผ รงeyreฤinde daha da azalarak (eksi) yรผzde 5,4 olmasฤฑnฤฑ, hizmetlere olan talebin ise yรผzde 10,5 daralmasฤฑnฤฑ bekliyoruz. Geรงen yฤฑlฤฑn aynฤฑ dรถnemi ile kฤฑyaslandฤฑฤฤฑnda hizmetlere olan talebin belirgin bir ลekilde azalacaฤฤฑnฤฑ รถngรถrdรผฤรผmรผzรผ sรถyleyebiliriz.
รรงรผncรผ รงeyrekte 2017โnin aynฤฑ รงeyreฤine kฤฑyasla yรผzde 25,5 artmasฤฑna raฤmen, dรถrdรผncรผ รงeyrekte, gelecek รผรง ay iรงin perakende sektรถrรผ fiyat artฤฑล beklentisinin yรผzde eksi 1,5 olmasฤฑ genel talepteki daralmaya iliลkin รถnemli bir gรถstergedir.
Kesinleลen Ekim, Kasฤฑm ve Aralฤฑk ayฤฑ รถncรผ gรถstergeleri ฤฑลฤฑฤฤฑnda 2018 yฤฑlฤฑnฤฑn dรถrdรผncรผ รงeyrek GSYH bรผyรผmesinin รงeyreklik bazda yรผzde 2,5 yฤฑllฤฑk bazda ise yรผzde 3,8 azalacaฤฤฑnฤฑ tahmin ediyoruz. Ekonomide 2018โin dรถrdรผncรผ รงeyrek itibariyle bariz bir durgunluk olacaฤฤฑnฤฑ sรถyleyebiliriz







