Dรผnya Altฤฑn Konseyi, Tรผrkiye’nin altฤฑn rezervleri hesaplamasฤฑnda yรถntem deฤiลikliฤine gitti. Yeni yรถntemle Tรผrkiye’nin resmi altฤฑn rezervleri verisine Rezerv Opsiyon Mekanizmasฤฑ (ROM) kapsamฤฑnda tutulan 364 ton dahil edilmezken, Tรผrkiye’nin dรผnya sฤฑralamasฤฑndaki yeri de 9 basamak birden geriledi.
AA muhabirinin Dรผnya Altฤฑn Konseyi’nin Temmuz 2018 verilerinden derlediฤi bilgilere gรถre, Tรผrkiye’nin temmuz ayฤฑ itibarฤฑyla 238,3 ton resmi altฤฑn rezervi bulunuyor. Bu rakam Tรผrkiye’nin toplam rezervlerinin yรผzde 10,3’รผne denk geliyor.
Sรถz konusu 238,3 tonluk resmi altฤฑn rezervi ile Tรผrkiye, dรผnya รผlkeleri arasฤฑnda 19. sฤฑrada bulunuyor. Sรถz konusu rakam, bankalarฤฑn ROM kapsamฤฑnda Tรผrkiye Cumhuriyet Merkez Bankasฤฑ’nda (TCMB) altฤฑn olarak tuttuฤu rezervleri kapsamฤฑyor.
Konsey, daha รถnceki hesaplamalarda ROM kapsamฤฑnda tutulan altฤฑn rezervlerini aรงฤฑkladฤฑฤฤฑ veriye dahil ediyordu. Mart itibarฤฑyla 364 ton dรผzeyinde olduฤu belirtilen Tรผrkiye’de ROM kapsamฤฑnda tutulan altฤฑn rezervlerinin eklenmesi sonucu Tรผrkiye’nin resmi altฤฑn rezervleri 602,3 ton dรผzeyinde hesaplanฤฑyordu.
Dรผnya Altฤฑn Konseyi’nin hesaplama deฤiลikliฤi yapmasฤฑ ile Tรผrkiye, altฤฑn rezervi miktarฤฑ aรงฤฑsฤฑndan ลubat ayฤฑnda Hindistan’ฤฑ geรงerek elde ettiฤi dรผnya 10’unculuฤu unvanฤฑnฤฑ kaybederek 19. sฤฑraya geriledi. รte yandan, resmi altฤฑnrezervi aรงฤฑsฤฑndan da 364 tonluk bir deฤer veri kapsamฤฑna dahil edilmemiล oldu.
Konuya iliลkin Dรผnya Altฤฑn Konseyi Piyasa ฤฐstihbarat Grubu’ndan Krishan Gopaul, “Tรผrkiye’nin Uluslararasฤฑ Para Fonu’na (IMF) raporladฤฑฤฤฑ veri, TCMB’nin sahip olduฤunun haricinde, rezerv rakamlarฤฑnฤฑn artmasฤฑna yol aรงan bankalarฤฑn ROM kapsamฤฑnda tuttuฤu altฤฑnlarฤฑ da kapsฤฑyor. Biz TCMB’nin sahip olduฤu rezervleri daha doฤru yansฤฑtmasฤฑ ve diฤer รผlkelerin altฤฑn rezervleriyle daha doฤru bir karลฤฑlaลtฤฑrma yapฤฑlmasฤฑnฤฑ saฤlamasฤฑ aรงฤฑsฤฑndan ROM kapsamฤฑnda tutulan altฤฑnlarฤฑ veriye dahil etmeme kararฤฑ aldฤฑk.” aรงฤฑklamasฤฑnฤฑ yaptฤฑ.
TCMB yetkililerince konuya iliลkin yapฤฑlan aรงฤฑklamada ise uluslararasฤฑ rezervler ve Dรถviz likiditesi tablosunun, IMF metodolojisinde belirtilen tanฤฑm, kapsam ve sฤฑnฤฑflandฤฑrmalara baฤlฤฑ olarak hazฤฑrlandฤฑฤฤฑ, her ay bankanฤฑn internet sayfasฤฑndan yayฤฑmlandฤฑฤฤฑ belirtildi.
Hazฤฑrlanan uluslararasฤฑ rezervler ve dรถviz likiditesi verilerinin IMF’ye aylฤฑk olarak raporlandฤฑฤฤฑ aktarฤฑlan aรงฤฑklamada, “Bu kapsamda, Tรผrkiye’nin dรถviz ve altฤฑn cinsinden brรผt rezervleri, ROM kapsamฤฑnda bankalarca TCMB’de tutulan dรถviz ve altฤฑnlarฤฑ da iรงermektedir.
Rezervlere iliลkin yapฤฑlan farklฤฑ analiz ve hesaplamalar, รงalฤฑลmayฤฑ yapan kiลi ve kurumlarฤฑ baฤlamaktadฤฑr.” ifadeleri kullanฤฑldฤฑ.







