Dรผลรผnce kuruluลu tarafฤฑndan gerรงekleลtirilen ve Salฤฑ gรผnรผ yayฤฑnlanan bir anketten elde edilen veriler, en azฤฑndan kฤฑsa vadede, รผlkelerin dolardan uzaklaลacaฤฤฑ eฤilimini รงรผrรผtรผrรผyor.
Ankete katฤฑlan rezerv yรถneticilerinin net %18’i รถnรผmรผzdeki 12-24 ay iรงinde ABD dolarฤฑna olan yatฤฑrฤฑmlarฤฑnฤฑ diฤer tรผm para birimlerinden daha fazla artฤฑrmayฤฑ planladฤฑklarฤฑnฤฑ sรถyledi. Buna gerekรงe olarak dolarฤฑn kรผresel ticaretteki rolรผnรผ ve daha yรผksek gรถreceli getiri beklentilerini gรถsterdiler.
Ancak rezerv yรถneticileri arasฤฑnda รin’in para birimine olan talep durmuล durumda.
OMFIF Ekonomi ve Para Politikasฤฑ Enstitรผsรผ Genel Mรผdรผrรผ Nikhil Sanghani, รin’in para birimine diฤer adฤฑyla atฤฑfta bulunarak, “Bu, renminbi varlฤฑklarฤฑnฤฑ kรผรงรผltmek isteyen rezerv yรถneticilerinin anlamlฤฑ bir payฤฑnฤฑ gรถrdรผฤรผmรผz ilk yฤฑl” dedi.
OMFIF’in anketine katฤฑlan 73 merkez bankasฤฑ rezerv yรถneticisinin %12’si รถnรผmรผzdeki 12-24 ay iรงinde yuan varlฤฑklarฤฑnฤฑ azaltmayฤฑ, %13’รผ ise artฤฑrmayฤฑ planlฤฑyor.
2023 yฤฑlฤฑnda sadece %3’รผ yuan varlฤฑklarฤฑnฤฑ azaltmayฤฑ planladฤฑklarฤฑnฤฑ belirtirken, katฤฑlฤฑmcฤฑlarฤฑn %30’undan fazlasฤฑnฤฑn รin para birimine olan varlฤฑฤฤฑnฤฑ artฤฑrmayฤฑ planladฤฑklarฤฑnฤฑ sรถylediฤi 2022 veya 2021 yฤฑllarฤฑnda hiรงbiri bunu yapmadฤฑ.
Sanghani, “Birรงok (yรถnetici) piyasa ลeffaflฤฑฤฤฑ ve jeopolitiฤi bazฤฑ engeller olarak iลaret etti ve en azฤฑndan yakฤฑn vadede, pek azฤฑ bunun sadece bir getiri noktasฤฑ olduฤunu belirtti – รin’de politika faizleri dรผลรผk ve ลu anda ABD veya Avrupa devlet tahvillerinde daha yรผksek getiri elde edebilirsiniz” dedi.
Ancak daha uzun vadede, rezerv yรถneticilerinin รin para birimine olan ilgisini artฤฑrmayฤฑ beklediklerini de sรถzlerine ekledi.
รin’in 10 yฤฑllฤฑk tahvil getirisi, 10 yฤฑllฤฑk ABD Hazine bonosunun %4,5’lik getirisine kฤฑyasla %2,3 civarฤฑnda seyrediyor.
Anket ayrฤฑca merkez bankalarฤฑnฤฑn, deฤerli metalin bu yฤฑl rekor seviyelere ulaลmasฤฑna yardฤฑmcฤฑ olan bir eฤilim olan altฤฑna olan ilgilerinin de artฤฑrmaya devam etmeyi planladฤฑklarฤฑnฤฑ ortaya koydu.
Ankete katฤฑlanlarฤฑn yaklaลฤฑk %15’i bu yฤฑl altฤฑna olan yatฤฑrฤฑmlarฤฑnฤฑ artฤฑrmayฤฑ planlฤฑyor. OMFIF’e gรถre bunun gerรงekleลmesi halinde รถnรผmรผzdeki yฤฑllarda rezervlerin 600 milyar dolarlฤฑk kฤฑsmฤฑ daha altฤฑndan oluลacak.







