Tรผrkiye, 28 sayfalฤฑk bir raporla OHAL’in kaldฤฑrฤฑlmasฤฑ รงaฤrฤฑsฤฑ yapan Birleลmiล Milletler’e sert tepki gรถsterdi. Dฤฑลiลleri’nden yapฤฑlan aรงฤฑklamada, “Bu son belge, terรถr รถrgรผtlerinin propagandalarฤฑyla birebir รถrtรผลen asฤฑlsฤฑz iddialar iรงermektedir” denildi.
Dฤฑลiลleri Bakanlฤฑฤฤฑ, Tรผrkiyeโye โOHALโi derhal kaldฤฑrmaโ รงaฤrฤฑsฤฑ yapan Birlemiล Milletlerโe (BM) sert tepki gรถsterdi. Bakanlฤฑkโtan yapฤฑlan yazฤฑlฤฑ aรงฤฑklamada BM ฤฐnsan Haklarฤฑ Yรผksek Komiserliฤi โtarafsฤฑzlฤฑฤฤฑnฤฑ yitirmekleโ suรงlandฤฑ; BMโnin ilgili raporu iรงin โYayฤฑnladฤฑฤฤฑ bu son belge, terรถr รถrgรผtlerinin propagandalarฤฑyla birebir รถrtรผลen asฤฑlsฤฑz iddialar iรงermektedirโ denildi.
Aรงฤฑklamada, BM ฤฐnsan Haklarฤฑ Yรผksek Komiseri iรงin ลu ifadeler kullanฤฑldฤฑ: โTรผm dรผnya iรงin รถnemi tartฤฑลฤฑlmayacak bir uluslararasฤฑ kurumun baลฤฑnda bulunan bu kiลi, anฤฑlan metinle, yรถnetimindeki BM organฤฑnฤฑ maalesef terรถr รถrgรผtleriyle iลbirliฤi yapan bir kuruluล konumuna dรผลรผrmรผลtรผr. Bu durumu kฤฑnฤฑyor, ayrฤฑca evrensel bir kuruma verilen zarar nedeniyle derin รผzรผntรผ duyuyoruz.โ
Aรงฤฑklamanฤฑn tam metni ลรถyle: โBM ฤฐnsan Haklarฤฑ Yรผksek Komiseri 20 Mart 2018 tarihinde, รผlkemizdeki Olaฤanรผstรผ Hal tedbirlerine odaklandฤฑฤฤฑ bir belgeyi โraporโ baลlฤฑฤฤฑ altฤฑnda kamuoyuyla paylaลmฤฑลtฤฑr. รlkemizin karลฤฑ karลฤฑya bulunduฤu รงok yรถnlรผ ve aฤฤฑr terรถr tehditlerini, รถzellikle de milletimizin demokratik yaลamฤฑna ve รผlkenin bekasฤฑna kasteden 15 Temmuz 2016 terรถrist darbe giriลiminin insan haklarฤฑna etkisini tamamen gรถzardฤฑ eden bu metin bir anlam ifade etmemektedir.
Bu belgeye imzasฤฑnฤฑ atan Yรผksek Komiserโin bir sรผredir Tรผrkiyeโyle ilgili konularda tarafsฤฑzlฤฑฤฤฑnฤฑ ve nesnelliฤini yitirdiฤi ve รผlkemize karลฤฑ ลahsi รถnyargฤฑlar beslediฤi baลka vesilelerle kamuoyuna yaptฤฑฤฤฑ aรงฤฑklamalarda da aรงฤฑkรงa gรถzlenmektedir. Yayฤฑnladฤฑฤฤฑ bu son belge, terรถr รถrgรผtlerinin propagandalarฤฑyla birebir รถrtรผลen asฤฑlsฤฑz iddialar iรงermektedir. Bu kabul edilemez bir durumdur.
Tรผm dรผnya iรงin รถnemi tartฤฑลฤฑlmayacak bir uluslararasฤฑ kurumun baลฤฑnda bulunan bu kiลi, anฤฑlan metinle, yรถnetimindeki BM organฤฑnฤฑ maalesef terรถr รถrgรผtleriyle iลbirliฤi yapan bir kuruluล konumuna dรผลรผrmรผลtรผr. Bu durumu kฤฑnฤฑyor, ayrฤฑca evrensel bir kuruma verilen zarar nedeniyle derin รผzรผntรผ duyuyoruz.
Sรถz konusu Yรผksek Komiser, รผlkemizi ziyaret etmesine yรถnelik mรผteaddit davetlerimize olumlu yanฤฑt vermemiล, yayฤฑnladฤฑฤฤฑ metin iรงin รผlkemize gelme konusunda teklifte dahi bulunmamฤฑล ve terรถr iltisaklฤฑ รงevrelerle iลbirliฤi halinde bu belgeyi hazฤฑrlamฤฑลtฤฑr. รlkemize eriลim bulunmadฤฑฤฤฑ iddiasฤฑnฤฑn gerรงekle ilgisi bulunmamaktadฤฑr.
Belgenin hazฤฑrlฤฑk aลamasฤฑnda, ilgili diฤer BM mekanizmalarฤฑyla dahi bilinรงli olarak eลgรผdรผm saฤlanmadฤฑฤฤฑ, รถne sรผrรผlen iddialar hakkฤฑnda รผlkemiz tarafฤฑndan BM birimlerine sunulan yรผzlerce sayfa bilgi ve gรถrรผลรผn bilinรงli olarak gรถzardฤฑ edildiฤi ortadadฤฑr.
Bu รงerรงevede hazฤฑrlandฤฑฤฤฑ gรถrรผlen ve รงarpฤฑtฤฑlmฤฑล, taraflฤฑ ve yanlฤฑล bilgiler iรงeren bu metin kabul edilemez. ฤฐHYK ofisine de bu yรถnde resmi bildirimde bulunulmaktadฤฑr.
ฤฐรงerdiฤi objektiflikten uzak deฤerlendirmeler sebebiyle sรถzkonusu belge, tรผm insan haklarฤฑ sistemi aรงฤฑsฤฑndan tehlikeli bir durum yaratmaktadฤฑr. Tรผrkiye, insan haklarฤฑnฤฑn korunmasฤฑ, mevcut standartlarฤฑn en ileri seviyelere taลฤฑnmasฤฑ ve bu konularda BM dahil uluslararasฤฑ kuruluลlarla iลbirliฤini yรผrรผtme kararlฤฑlฤฑฤฤฑnฤฑ muhafaza etmektedir.โ







