Cumhurbaลkanฤฑ Recep Tayyip Erdoฤan, ikili ziyaretler gerรงekleลtirmek iรงin Ankara’ya gelen Rusya Devlet Baลkanฤฑ Vladimir Putin’i karลฤฑladฤฑ. ฤฐki lider, karลฤฑlamanฤฑn ardฤฑndan gรถrรผลmeye geรงti.
Cumhurbaลkanฤฑ Erdoฤan, Cumhurbaลkanlฤฑฤฤฑ Kรผlliyesi’ne geliลinde Putin’i makam aracฤฑndan inerken karลฤฑladฤฑ.
Karลฤฑlamanฤฑn ardฤฑndan merdivenlerde, Tรผrkiye ve Rusya bayraklarฤฑ รถnรผnde el sฤฑkฤฑลarak poz veren Erdoฤan ve Putin, daha sonra baล baลa ve heyetler arasฤฑ gerรงekleลtirecekleri gรถrรผลmelere geรงti.
Uรงak krizinin ardฤฑndan ikinci kez Tรผrkiye’ye gelen Putin ile Erdoฤan’ฤฑn Suriye ve Irak baลta olmak รผzere bรถlgesel ve uluslararasฤฑ konularฤฑ ele almasฤฑ bekleniyor. Tรผrkiye’nin Rusya’dan almaya karar verdiฤi S-400 fรผze savunma sistemlerinin de iki liderin gรผndeminde olacaฤฤฑ ifade edildi.
Ortak basฤฑn toplantฤฑsฤฑnda baลlฤฑk Suriye
Liderler, ikili gรถrรผลmenin ardฤฑndan kฤฑsa bir basฤฑn aรงฤฑklamasฤฑ dรผzenledi. Aรงฤฑklamanฤฑn ardฤฑndan soru alฤฑnmadฤฑ.
Basฤฑn toplantฤฑsฤฑnda Erdoฤan, “Hem Irak hem de Suriye’nin toprak bรผtรผnlรผฤรผ konusunda hemfikiriz. Bรถlgemiz รงok daha kฤฑrฤฑlgan hale geliyor. (Irak Kรผrdistan Bรถlgesel Yรถnetimi’nin baฤฤฑmsฤฑzlฤฑk) Referandumun hiรงbir meลruiyeti yoktu. Maalesef Bรถlgesel Yรถnetim tรผm dostรงa ikazlara raฤmen referandumu dรผzenlemekle รงok bรผyรผk bir yanlฤฑล yapmฤฑลtฤฑr” dedi.
Cumhurbaลkanฤฑ, IKBY’nin daha vahim hatalar yapmasฤฑnฤฑn engellenmesi gerektiฤini de ifade etti.
Erdoฤan ayrฤฑca Putin ile gรถrรผลmesinde, Suriye sorununun siyasi yoldan รงรถzรผme kavuลturulmasฤฑ konusunda kararlฤฑlฤฑklarฤฑnฤฑ bir kez daha teyit ettiklerini vurguladฤฑ.
Erdoฤan’dan sonra sรถz alan Putin de gรถrรผลmeyi, “รงok verimli ve samimi” olarak nitelendirdi.
Rus lider, Suriye iรง savaลฤฑnฤฑn sona erdirilmesi iรงin fiili koลullarฤฑn yaratฤฑldฤฑฤฤฑnฤฑ sรถyledi.
Erdoฤan ile gรถrรผลmelerinde ฤฐdlib’teki รงatฤฑลmasฤฑzlฤฑk bรถlgesini de ele aldฤฑklarฤฑnฤฑ aktaran Putin, Astana’da yรผrรผtรผlen gรถrรผลmelerin Birleลmiล Milletler nezdindeki รงรถzรผm arama sรผrecine รถnemli bir ivme kazandฤฑrdฤฑฤฤฑnฤฑ da sรถzlerine ekledi.
Erdoฤan da ฤฐdlib’teki รงatฤฑลmasฤฑzlฤฑk bรถlgesiyle ilgili รงalฤฑลmalarฤฑn bundan sonra รงok daha yoฤun bir ลekilde sรผrdรผrรผleceฤini vurguladฤฑ.







