Avrupa Merkez Bankasฤฑ (ECB) Baลkanฤฑ Mario Draghi, genรง iลsizliฤin Euro Bรถlgesi genelinde kalฤฑcฤฑ olmasฤฑnฤฑn, iล gรผcรผ piyasalarฤฑndaki sorunlarฤฑn devam ettiฤine iลaret ettiฤini bildirdi.
Draghi, ฤฐrlandaโnฤฑn baลkenti Dublinโde Trinity Kolejiโnde genรง iลsizlik konusunda bir konuลma yaptฤฑ. ECBโnin resmi sitesinde yayฤฑmlanan konuลmasฤฑnda genรง iลsizliฤin yeni bir olgu olmadฤฑฤฤฑnฤฑ dile getiren Draghi, bunun hem dรถngรผsel hem de uzun vadeli yapฤฑsal faktรถrlere baฤlฤฑ olarak yรผkseldiฤini ifade etti.
Genรง iลsizliฤin sadece yapฤฑsal deฤil, aynฤฑ zamanda oldukรงa konjonktรผrel bir durum olduฤunu savunan Draghi, ” โBรผyรผk Durgunlukโ dรถneminde ve buna baฤlฤฑ dรถngรผsel dรผลรผล sฤฑrasฤฑnda genรงlerin iลsizlik oranฤฑ belirgin bir ลekilde arttฤฑ. Genรง iลsizlik 2007- 2013te, EuroBรถlgesinde yaklaลฤฑk yรผzde 9 puanlฤฑk artฤฑล gรถstererek, genel iลsizlik oranฤฑnฤฑn iki katฤฑ kadar yรผkseldi.” ifadelerini kullandฤฑ.
“DReel GSYH artฤฑลฤฑ toplamda 6 milyonun รผzerinde iล oluลturdu”
ลu an ise Euro Bรถlgesinde devam eden ekonomik toparlanmanฤฑn, iล gรผcรผ piyasasฤฑndaki koลullarฤฑn iyileลmesini saฤladฤฑฤฤฑnฤฑ aktaran Draghi, “Euro Bรถlgesinde reel GSYH art arda 17 รงeyrektir artฤฑyor ve toplamda 6 milyonun รผzerinde iล oluลturdu. Sonuรง olarak, genรง iลsizlik 2013teki zirve noktasฤฑndan 2016’da yรผzde 24’ten yรผzde 19’a dรผลtรผ. Ancak 2007deki krizin baลฤฑna gรถre yaklaลฤฑk 4 yรผzde puan daha yรผksek.” deฤerlendirmesinde bulundu.
Draghi, genรง iลsizliฤin Euro Bรถlgesi genelinde kalฤฑcฤฑ olmasฤฑnฤฑn, iล gรผcรผ piyasalarฤฑndaki sorunlarฤฑn devam etmesine iลaret ettiฤine dikkati รงekti.
ฤฐrlandaโnฤฑn da dahil olduฤu bazฤฑ รผlkelerde genรง iลsizliฤi azaltmada ilerlemeler saฤlandฤฑฤฤฑnฤฑ dile getiren Draghi, ลunlarฤฑ kaydetti:
“Daha genel olarak, Euro Bรถlgesiโndeki toparlanmanฤฑn gรผรงlenmesi genรง iลsizliฤi azaltmaya devam edecektir. Ancak, genรง iลsizliฤin yapฤฑsal nedenlerini ele almak noktasฤฑnda, iลรงiler arasฤฑnda eลit bir koruma derecesi oluลturmak, esnek iล gรผcรผ dรผzenlemelerine, etkili mesleki eฤitim programlarฤฑ, yรผksek dรผzeyde ticaret aรงฤฑklฤฑฤฤฑ ve hareketliliฤin toplumsal maliyetini azaltmayฤฑ desteklemek gerekli koลullardฤฑr.โ
Draghi enflasyona iliลkin olarak ise “henรผz olmamฤฑz gereken yerde deฤiliz” dedi. Baลkan, finansal sistemin reformlar sayesinde รงok daha direnรงli olduฤunu ifade etti.







