Avrupa Parlamentosuโndaki partiler, Tรผrkiye Cumhurbaลkanฤฑ Erdoฤan ile Baลbakan Yฤฑldฤฑrฤฑmโa hitaben yazdฤฑฤฤฑ mekutpa Tรผrkiyeโde hukuk devleti ilkelerine saygฤฑ gรถsterilmesi ve basฤฑn รถzgรผrlรผฤรผnรผn saฤlanmasฤฑnฤฑ talep etti.
DW Tรผrkรงe’de yer alan habere gรถre, Beล partinin grup baลkanlarฤฑ, Cumhurbaลkanฤฑ Recep Tayyip Erdoฤan ve Baลbakan Binali Yฤฑldฤฑrฤฑm’a hitaben ortak bir mektup yazdฤฑ. รarลamba gรผnรผ yayฤฑnlanan mektupta, “gazetecilerin serbestรงe ve korkmadan haber yazabilmeleriโ gerektiฤi ifade edildi.
Mektupta ayrฤฑca Tรผrkiye’nin onayladฤฑฤฤฑ Avrupa ฤฐnsan Haklarฤฑ Sรถzleลmesi uyarฤฑnca, dรผลรผnce ve basฤฑn รถzgรผrlรผฤรผnรผ garanti altฤฑna almakla yรผkรผmlรผ olduฤu hatฤฑrlatฤฑldฤฑ.
Avrupa Parlamentosu รผyesi beล siyasetรงinin imzaladฤฑฤฤฑ mektupta, ฤฐstanbul Silivri Cezaevi’nde tutuklu bulunan Die Welt gazetesi Tรผrkiye muhabiri Deniz Yรผcel’in de serbest bฤฑrakฤฑlmasฤฑ talep edildi. Mektupta, “Bir gazeteci iลini yaptฤฑฤฤฑ iรงin haksฤฑz yere terรถrizmle suรงlanarak, hapsedilemezโ denildi.
Darbe giriลimi sonrasฤฑndaki tepkiye eleลtiri
Ayrฤฑca yaklaลฤฑk 200 medya kuruluลunun kapatฤฑlmasฤฑ, ruhsatlarฤฑnฤฑn iptal edilmesi ve 200’den fazla gazetecinin tutuklanmasฤฑyla Tรผrkiye’nin “Avrupa’dan uzaklaลma tehlikesiyleโ karลฤฑ karลฤฑya kaldฤฑฤฤฑna dikkat รงekildi. Tรผrkiye’nin sadece “Avrupa’nฤฑn ortaklฤฑฤฤฑ ile gรผรงlรผ bir รผlkeโ olacaฤฤฑna vurgu yapฤฑldฤฑ.
Mektupta, Tรผrkiye’deki darbe giriลiminin ardฤฑndan gรถsterilen tepkiden duyulan kaygฤฑ da dile getirildi.
Her demokrasinin “temellerini sarsacak bir saldฤฑrฤฑ karลฤฑsฤฑnda kendini savunma hakkฤฑ ve yรผkรผmlรผlรผฤรผโ olmasฤฑna raฤmen, gรถsterilen tepkide hukuk devleti ilkelerine saygฤฑ gรถsterilmesi ve tepkinin “orantฤฑlฤฑโ olmasฤฑ gerektiฤi vurgulandฤฑ.
Cumhurbaลkanฤฑ Erdoฤan ile Baลbakan Yฤฑldฤฑrฤฑm’a hitaben yazฤฑlan mektup, Avrupa Halk Partisi’nden Manfred Weber, Avrupa Sosyalistler Partisi’nden Gianni Pitella, Avrupa Muhafazakรขrlar ve Reformcular ฤฐttifakฤฑ’ndan Syed Kamall, Liberal ve Demokrat ฤฐttifak’tan Guy Verhofstadt ile Serbest ฤฐttifak/Yeลiller’den Ska Keller ve Philipppe Lamberts tarafฤฑndan imzalandฤฑ.







