Sektรถr temsilcileri tarih netleลmemekle birlikte dernek kuruluลu iรงin รงalฤฑลmalara baลladฤฑklarฤฑnฤฑ doฤruladฤฑ
Tรผrkiye’de portfรถy yรถnetim ลirketlerinin bir bรถlรผmรผ Tรผrkiye Kurumsal Yatฤฑrฤฑmcฤฑlar Derneฤi’ne รผye. รye olanlarฤฑn neredeyse tamama yakฤฑnฤฑ ise bรผyรผk bankalarฤฑn iลtiraki olan portfรถy yรถnetim ลirketleri. Kendilerine “baฤฤฑmsฤฑz” ismi veren kรผรงรผk bankalarฤฑn portfรถy yรถnetim ลirketleri ve herhangi bir bankanฤฑn iลtiraki olmayan portfรถy yรถnetim ลirketleri ise derneฤe รผye deฤil. Bunun nedenini sorduฤumuz bir ลirket yรถneticisi, TKYD’nin รผyelik รผcretlerinin รงok yรผksek olduฤunu ve ayrฤฑca kendilerine รงok bรผyรผk bir fayda saฤlamadฤฑฤฤฑnฤฑ sรถyledi. Hatta TKYD’nin bรผyรผk portfรถy yรถnetim ลirketlerini desteklediฤini de รถne sรผrdรผ.
Kendilerinin gerektiฤi gibi temsil edilmediฤini dรผลรผnen baฤฤฑmsฤฑz portfรถy yรถnetim ลirketleri ลimdilerde dernekleลmek iรงin รงalฤฑลma baลlattฤฑ. Para Dergisiโnden Esin รetinel’in kulis haberine gรถre sektรถr temsilcileri tarih netleลmemekle birlikte dernek kuruluลu iรงin รงalฤฑลmalara baลladฤฑklarฤฑnฤฑ doฤruladฤฑlar. Dernek kurulmasฤฑ halinde kรผรงรผk bankalarฤฑn portfรถy yรถnetim ลirketlerinin de dahil olmasฤฑ ile รผye ลirket sayฤฑsฤฑnฤฑn 30’a ulaลabileceฤi sรถyleniyor.
Bugรผn Tรผrkiye’de 46 portfรถy yรถnetim ลirketi var. Bunlardan dokuzunun pazar payฤฑ toplam yรผzde 93. ilk dรถrt firmanฤฑn payฤฑ ise yรผzde 69. Ve bu kurumlarฤฑn tamamฤฑ Tรผrkiye’nin bรผyรผk bankalarฤฑnฤฑn iลtirakleri; genellikle grup sinerjisini kullanan firmalar. Yani grup ลirketlerinin รงฤฑkarttฤฑฤฤฑ yatฤฑrฤฑm fonlarฤฑ ve BES portfรถylerini yรถnetiyorlar. Bu nedenle baฤฤฑmsฤฑz portfรถy yรถnetim ลirketlerine gรถre รงok daha bรผyรผk portfรถy bรผyรผklรผklerine ulaลฤฑyorlar.







