Louis Vuittonโun (LVMH) sahibi Fransฤฑz milyarder Bernard Arnault, Paris merkezli moda evi Christian Diorโu 12.1 milyar avro (13.2 milyar dolar) karลฤฑlฤฑฤฤฑnda satฤฑn aldฤฑ.
Planlanan รถdeme akฤฑลฤฑnฤฑn ardฤฑndan LVMH; Lady Dior รงantalar, kadฤฑnlara รถzel olarak tasarlanan gecelikler ve erkek-kadฤฑn hazฤฑr giyim moda รผrรผnleri sunan Christian Diorโu kendi bรผnyesine katmฤฑล olacak.
Bernard Arnaultโun ailesi, ayrฤฑca LVMH hisselerinin yรผzde 47โsinin sahibi konumundaydฤฑ. Bu hisselerin dahilinde ise Dior parfรผmleri ve gรผzellik รผrรผnleri de รงoktan LVMH kapsamฤฑnda bulunuyordu. Christian Diorโun moda รผrรผnleri ile gรผzellik รผrรผnleri LVMH satฤฑn almasฤฑyla birleลerek kurumsal yapฤฑnฤฑn saฤlamlaลmasฤฑnฤฑ da kolaylaลtฤฑrmฤฑล durumda.
Satฤฑn alma haberinin ardฤฑndan LVMH hisselerinin deฤeri 3.2 oranฤฑnda yรผkselirken, Dior yรผzde 13 gibi sert bir yรผkseliล gerรงekleลtirdi.
Dior yatฤฑrฤฑmcฤฑlarฤฑ ise รถdemelerini nakit ya da Hermes International hisseleri รผzerinden yapabiliyor. LVMHโnin rakibi konumunda bulunan Hermesโin hisseleri ise 2008 yฤฑlฤฑnฤฑn sonundan itibaren yรผzde 351 oranฤฑnda yรผkselmiลti. Bu satฤฑn almayla birlikte ise Hermes hisselerinin yรผzde 4 oranฤฑnda dรผลtรผฤรผ gรถrรผldรผ.
Tasarฤฑmcฤฑ Christian Dior, Marcel Boussac adlฤฑ iล adamฤฑnฤฑn desteฤiyle 1946 yฤฑlฤฑnda moda evini aรงmฤฑลtฤฑ. Daha sonra; parfรผm, saat ve aksesuar gibi farklฤฑ alanlara da yayฤฑlan ve New York, Londra, Tokyo gibi bรผyรผk ลehirlere adฤฑm atan moda evi hฤฑzlฤฑ bir bรผyรผme gerรงekleลtirmiลti. Pierre Cardin ve Yves Saint Laurent gibi tasarฤฑmcฤฑlar da erken dรถnem kariyerlerinde Dior moda evi iรงin รงalฤฑลmฤฑลlardฤฑ. Christian Dior 1957 yฤฑlฤฑnda hayatฤฑnฤฑ kaybetmiลti.







