Tรผrkiye Cumhuriyet Merkez Bankasฤฑ (TCMB), TL fonlamasฤฑna iliลkin yeni bir hamle yaptฤฑ. TCMB, gรผn iรงi iลlem limitleriyle bankalararasฤฑ para piyasasฤฑ borรงlanma limitlerini ayrฤฑลtฤฑrdฤฑ. Gรผn iรงi iลlem limitleri mevcut bankalararasฤฑ para piyasasฤฑ borรงlanma limitleri ile eลdeฤer olacak.
Merkez, ocak ayฤฑ baลฤฑnda Bankalararasฤฑ Para Piyasasฤฑ’nda bankalarฤฑn borรง alabilme limitlerini 11 milyar TL’ye dรผลรผrmรผลtรผ.
MB’den bankalara gรถnderilen yazฤฑ ลรถyle:
“6 Mart 2017 tarihinden itibaren geรงerli olmak รผzere;
– TCMB bรผnyesindeki Bankalararasฤฑ Para Piyasasฤฑ’nda bankalara tanฤฑnan borรง alabilme limitleri (BAL) ile Gรผn ฤฐรงi Limit (GฤฐL) iลlemleri iรงin tanฤฑnan limitler ayrฤฑลtฤฑrฤฑlmฤฑลtฤฑ.
– GฤฐL iลlemleri iรงin tanฤฑnan limitler, Bankalararasฤฑ Para Piyasasฤฑ Bal’larฤฑnฤฑn bir katฤฑ (mevcut BAL’larฤฑnฤฑn aynฤฑsฤฑ) olarak uygulanacaktฤฑr. GฤฐL iลlemlerinde EMKT nezdindeki 019 numaralฤฑ teminat deposu kullanฤฑlacaktฤฑr.
Bu รงerรงevecede, 20 Mart 2015 tarihinde yรผrรผrlรผฤe giren “Tรผrk Lirasฤฑ ฤฐลlemleri Uygulama Talimatฤฑ”nฤฑn, ilgili bรถlรผmleri ekte sunulduฤu ลekilde deฤiลtirilmiล olup, gรผncel talimata Bankamฤฑz internet sitesinin “Banka Hakkฤฑnda/Kanun ve Mevzuat/ Piyasalar ile ฤฐlgili Mevzuat/Talimatlar” bรถlรผmรผnden ulaลฤฑlmasฤฑ mรผmkรผndรผr.
Bilgilerinizi ve gereฤini arz ederiz.”







