Borsa, halka arzlar, dรถviz, kripto para, hisse รถnerileri

BaลŸbakan Yฤฑldฤฑrฤฑm’dan erken seรงim aรงฤฑklamasฤฑ

Binali Yฤฑldฤฑrฤฑm referandum sonuรงlarฤฑ ile ilgili, evet de รงฤฑksa hayฤฑr da รงฤฑksa, gรผndemlerinde erken seรงim olmadฤฑฤŸฤฑnฤฑ sรถyledi
BaลŸbakan Yฤฑldฤฑrฤฑm'dan erken seรงim aรงฤฑklamasฤฑ Borsatek

Binali Yฤฑldฤฑrฤฑm referandum sonuรงlarฤฑ ile ilgili, evet de รงฤฑksa hayฤฑr da รงฤฑksa, gรผndemlerinde erken seรงim olmadฤฑฤŸฤฑnฤฑ sรถyledi

Gazete ve televizyonlarฤฑn genel yayฤฑn yรถnetmenleri ile bir araya gelen BaลŸbakan Binali Yฤฑldฤฑrฤฑm, anayasa deฤŸiลŸikliฤŸi, son grup toplantฤฑsฤฑnda yaptฤฑฤŸฤฑ bozkurt iลŸareti, MHP lideri Bahรงeli’nin ‘idam’ รงฤฑkฤฑลŸฤฑ, ABD ile iliลŸkiler gibi รถnemli baลŸlฤฑklarda sorularฤฑ yanฤฑtladฤฑ.

MHP lideri Bahรงeli’nin “FETร–’nรผn siyasi ayaฤŸฤฑ ortaya รงฤฑkarฤฑlsฤฑn” yรถnรผndeki รงaฤŸrฤฑsฤฑna iliลŸkin konuลŸan Yฤฑldฤฑrฤฑm, “MฤฐT’e sordum, ‘Siyasetรงi, milletvekili ne varsa getir’ dedim. ‘Yok bir ลŸey’ dedi. Benden bilgi mi saklฤฑyorlar? EฤŸer รถyleyse bedelini รถderler” diye konuลŸtu.

Bahรงeli’nin “AKP top รงevirmesin” diyerek idam dรผzenlemesinin Meclis’e getirilmesini istemesi ile ilgili de Yฤฑldฤฑrฤฑm, “Biz de bir laf var, รถnce ลŸapladฤฑฤŸฤฑnฤฑ boya derler. ร–nce ortada bir iลŸ var. ลžu anda referandum sรผreci var. Referandum bir geรงsin de sonra tekrar bir araya gelir, deฤŸerlendiririz” diye konuลŸtu. 

Yฤฑldฤฑrฤฑm, 15 yฤฑlda รงok bรผyรผk badireler atlattฤฑklarฤฑnฤฑ sรถylerken, 2003 yฤฑlฤฑndan bir รถrnek verdi ve “ฤฐlk muhtฤฑrayฤฑ 8 Ocak 2003’te aldฤฑk” dedi. 

8 Ocak 2003’te dรถnemin Genelkurmay BaลŸkanฤฑ Hilmi ร–zkรถk, medya patronlarฤฑnฤฑ ve yazarlarฤฑ ile bir araya gelmiลŸ ve dรถnemin BaลŸbakanฤฑ Abdullah Gรผl’รผn Yรผksek Askeri ลžura kararlarฤฑna muhalefet ลŸerhi koymasฤฑnฤฑ eleลŸtirmiลŸti. ร–zkรถk, Gรผl’รผn muhalefet ลŸerhi iรงin “ลžรผphesiz irticai faaliyetlere bulaลŸanlara cesaret vermiลŸtir” ifadelerini kullanmฤฑลŸtฤฑ. ร–zkรถk ayrฤฑca “Tรผrbanฤฑn mevzuata, Anayasa Mahkemesi ve DanฤฑลŸtay kararlarฤฑna aykฤฑrฤฑ olarak siyasi bir dayatma ve cumhuriyet geleneklerini aลŸฤฑndฤฑrma sembol ve eylemi olarak kullanฤฑlmasฤฑnฤฑ hoลŸ gรถrmemiz beklenmemelidir” demiลŸti.

Yฤฑldฤฑrฤฑm, ร–zkรถk’รผn o sรถzleri iรงin “O gรผn orada sรถylenenler 27 Nisan’dan รงok daha ileriydi” ลŸeklinde konuลŸtu. 

ABD’nin PYD ile ilgili tutumu hakkฤฑnda da konuลŸan BaลŸbakan, “ร–nceki yรถnetim ile yeni yรถnetim arasฤฑnda yaklaลŸฤฑm farkฤฑ var. Ama bu yaklaลŸฤฑm farkฤฑnฤฑn ne kadarฤฑnฤฑn bizim beklentimizi karลŸฤฑlayacaฤŸฤฑnฤฑ yakฤฑnda gรถrรผrรผz. ลžu anda bizim beklentimizi รถlรงรผyorlar” ifadelerini kullandฤฑ.

BaลŸbakan Yฤฑldฤฑrฤฑm, kamudan ihraรงlarla ilgili gelen eleลŸtiriler iรงin de “Hatalฤฑ iลŸlem olabilir. Maalesef bu sรผreci bazฤฑ yรถneticiler geรงmiลŸteki hesaplarฤฑnฤฑ gรถrmek iรงin de kullanฤฑyor diye dรผลŸรผnรผyorum” diye konuลŸtu.

BaลŸbakan’a sorular ve Yฤฑldฤฑrฤฑm’ฤฑn yanฤฑtlarฤฑ ลŸรถyle:

Grup konuลŸmasฤฑnda bozkurt iลŸareti yaptฤฑnฤฑz, daha รถnce MHP ile ortak etkinlik yapฤฑlabileceฤŸi de ifade edilmiลŸti…. Kรผrt oylarฤฑ รผzerinde etkisi ne olur?

MHP ile yapabileceฤŸimiz iลŸleri iลŸaret dili kullanarak yapmฤฑyoruz. Anayasa kararฤฑndan beri beraber bir yola girdik. Tรผm kamuoyunun bilgisi dahilinde yรผrรผyen bir sรผreรง. Ortak etkinlik yapma konusu ลŸu anda karara baฤŸlanmฤฑลŸ bir konu deฤŸil. MHP ayrฤฑ bir parti, ayrฤฑ bir siyasi siyasi programฤฑ var. Ama burada bir hedef birliฤŸi var. Dolayฤฑsฤฑyla sรถylemlerimizin evet yรถnรผnde olmasฤฑ doฤŸaldฤฑr. Programlarฤฑ onlar ayrฤฑ biz ayrฤฑ yapacaฤŸฤฑz, belki sรผreรง iรงerisinde bir iki programda olabiliriz. Bu da karลŸฤฑlฤฑklฤฑ mutabakat รงerรงevesinde olur.

Dรผn grup toplantฤฑsฤฑna girerken dediler ki, ‘Burada iลŸitme engelliler var. Onlara mesaj verir misiniz?’ Orada bana iลŸaret diliyle ‘evet’ demeyi รถฤŸrettiler. Sonra yukarฤฑdan bozkurt iลŸareti yapan birisi ‘Bizi de unutmayฤฑn baลŸbakan’ deyince ben de bozkurt iลŸareti yaptฤฑm. Herkesin iลŸaretini yaparฤฑz, Tรผrkiye’nin renkleri bizim iรงin aynฤฑdฤฑr. 80 milyonu kucaklayacaฤŸฤฑz derken bunda tek istisna olan terรถr รถrgรผtรผ.

Son birkaรง haftadฤฑr konuลŸmalarฤฑnฤฑzda hayฤฑr oyu vereceklerin terรถristlerle eลŸdeฤŸer olduฤŸunu sรถylediniz. Ancak son birkaรง gรผndรผr bu sรถyleminiz deฤŸiลŸti. Bu sรถylem deฤŸiลŸikliฤŸinin nedeni ne? Politika deฤŸiลŸikliฤŸi mi var?

Bunun cevabฤฑ evet deฤŸil. Aslฤฑnda sรถylemde deฤŸiลŸiklik yok. BaลŸtan beri yok. Bir kฤฑsmฤฑnฤฑ alฤฑp BektaลŸi gibi yaptฤฑ bazฤฑlarฤฑ. Bu herhalde iletiลŸimde รงok yaygฤฑn bir ลŸey. Benim dediฤŸim bu bรถlรผcรผ รถrgรผtler hayฤฑr kampanyasฤฑ yapฤฑyor, CHP de buna katฤฑlฤฑyor, buna katฤฑlarak hayฤฑr kampanyasฤฑ yapฤฑlmasฤฑn. VatandaลŸฤฑn tercihine katฤฑlmak bizim ne haddimize. Biz vekiller olarak vatandaลŸฤฑn รถnรผne teklifi gรถtรผrรผrรผz. Bize verilen gรถrev bu. Bundan sonraki vatandaลŸฤฑn iลŸi.

Burada adil olmak lazฤฑm. Sayฤฑn KฤฑlฤฑรงdaroฤŸlu diyor ki ‘Evet รงฤฑkarsa รผlke bรถlรผnรผr’. CumhurbaลŸkanฤฑ yรผzde 50 artฤฑ 1 oyla seรงileceฤŸi iรงin istikrar daha iyi olacak. ร‡ฤฑksa da รงฤฑkmasa da Tรผrkiye’ye bir ลŸey olmaz. Tรผrkiye bรถlรผnmez. Tรผrkiye’nin bรถlรผnmesini isteyenler boyunun รถlรงรผsรผnรผ aldฤฑ. En bรผyรผk tehlike 15 Temmuz’du. 15 Temmuz’da bu milletin neler yapabileceฤŸini hep birlikte gรถrdรผk.

KฤฑlฤฑรงdaroฤŸlu’nun daha รถnce de baลŸkanlฤฑkta ฤฑsrar edilirse kan รงฤฑkar sรถylemi vardฤฑ. Manisa il baลŸkanฤฑnฤฑz ‘ฤฐรง savaลŸ รงฤฑkar’ dedi.

ลžu anda CHP kampanyasฤฑnฤฑ yumuลŸatmฤฑลŸ gรถrรผnรผyor. Kendilerine gรถre bir kampanya aklฤฑ var diye dรผลŸรผnรผyorum. Ama bu kรถtรผ bir ลŸey deฤŸil bunun bรถyle yapฤฑlmasฤฑ bence kucaklayฤฑcฤฑ olmak, sertleลŸtirmemek, vatandaลŸฤฑn hiรง haketmediฤŸi sรถylemlerin olmamasฤฑ iyi bir ลŸey. รœlkenin birlik ve beraberliฤŸinin muhafazasฤฑnda รถnemli olduฤŸunu dรผลŸรผnรผyorum. Ama ne kadar sรผrecek bilmiyorum.

Manisa ฤฐl BaลŸkan Yardฤฑmcฤฑsฤฑnฤฑn ifadesinde bir kฤฑyas yapmadฤฑk. YanlฤฑลŸ olduฤŸunu dรผลŸรผndรผฤŸรผmรผz iรงin istifasฤฑnฤฑ istedik.

Burada demokraside kalite problemi var. Bir ลŸeyin anฤฑnda gereฤŸi yapฤฑldฤฑysa bunu sรผrdรผrmenin anlamฤฑ yok. Aksi takdirde bunun takdir edilmediฤŸi gibi bir sonuรง รงฤฑkฤฑyor.

Son durumu gรถsteren anket รงalฤฑลŸmasฤฑ var mฤฑ?

Anketler havada uรงuลŸuyor. Anketten bol bir ลŸey yok. Anketlere itibar ederim ancak kendim yaparsam. Gerรงek anket 16 Nisan’da. 16 Nisan’da hepimiz boyumuzun รถlรงรผsรผnรผ alacaฤŸฤฑz.

Anlamlฤฑ evet oranฤฑ bekliyoruz demiลŸtiniz. Yรผzde 55’in รผstรผ mรผdรผr? ‘Evet’e ikna etmek iรงin nasฤฑl bir kampanya dรถnemi geรงireceksiniz. Bir de hayฤฑr kampanyasฤฑ yapanlar ’15 yฤฑlda ne yapฤฑlamadฤฑ da bu isteniyor?’ diye soruyor. 

Anlamlฤฑ evet demek millet gรถnlรผnden ne geรงiyorsa, hangisi gรถnlรผnden geรงiyorsa, anlamlฤฑ olan odur. Bizde vatandaลŸฤฑn verdiฤŸine ลŸรผkretmekten, teลŸekkรผr etmekten baลŸka bir ลŸey olmaz. Oran almaya รงalฤฑลŸฤฑyorsunuz. Ama kimin ne vereceฤŸini bilmiyorum. VatandaลŸฤฑn iradesine oran belirlemek bize yakฤฑลŸmaz. Onlarฤฑn iradesini yok sayamayฤฑz. Ama anlamlฤฑ bir evet beklemek hakkฤฑmฤฑz. VatandaลŸ olumlu yanฤฑt verirse ne รขlรข, vermezse baลŸฤฑmฤฑz gรถzรผmรผz รผstรผne.

Biz bรผtรผn kararsฤฑzlarฤฑn kararฤฑnฤฑn evet yรถnรผnde olmasฤฑ iรงin รงalฤฑลŸฤฑyoruz. Kararsฤฑz olan bรผtรผn vatandaลŸlarฤฑmฤฑza kararlarฤฑnฤฑ oluลŸturmalarฤฑ yรถnรผnde yardฤฑmcฤฑ olacaฤŸฤฑz. Kendilerini dinleyeceฤŸiz. 

“ฤฐlk muhtฤฑrayฤฑ 8 Ocak 2003’te aldฤฑk”

‘Ne istediniz de verilmedi’ gibi sorular olacaktฤฑr. Bunlara cevap vereceฤŸiz. ฤฐkna edersek evet diyecek. Edemezsek aksine cevap verecek.

’15 yฤฑldฤฑr neye ihtiyacฤฑnฤฑz oldu da’ sorusu รงok yerde soruluyor. Bunun cevabฤฑ รงok uzun. Ama o kadar vaktimiz yok. AK Parti 2003’ten beri desteฤŸini sรผrdรผrรผyor hem de artฤฑrarak. Bu doฤŸru. Ancak 15 yฤฑlฤฑn ilk gรผnรผnden bu yana bir deฤŸerlendirme yapmamฤฑz lazฤฑm. Biz vatandaลŸa verdiฤŸimiz sรถzรผ tuttuk. Ama o kadar bรผyรผk badirelerden geรงtik ki. Belki bunlarฤฑn รผรง tanesi biliniyor. ร‡oฤŸu bilinmiyor.

8 Ocak 2003’te ilk muhtฤฑrayฤฑ aldฤฑk. O gรผn Diyarbakฤฑr’da uรงak dรผลŸtรผ gรผndem deฤŸiลŸti. Aรงฤฑn arลŸivleri bakฤฑn. O gรผn orada sรถylenenler 27 Nisa’ndan รงok daha ileriydi. 

Biz ลŸeytan taลŸlamaktan vakit bulduฤŸumuz aralarda iลŸ yaparak bugรผnlere geldik. Bu Tรผrkiye’nin kaderi deฤŸil. Vesayet olacaksa tek vesayet millet vesayeti olmalฤฑ.

AK Parti bundan sonra kaรง sefer iktidara gelirse gelsin ya da hangi parti iktidara gelirse gelsin bu sรผrdรผrรผlebilir deฤŸil. Ya gรผรงlรผ parlamenter sistem ya da baลŸkanlฤฑk sistemi. Biz baลŸkanlฤฑk sistemini savunuyoruz. CHP parlamenter sistemi savunuyor. MHP de esasen parlamenter sistemi savunuyor. Ama sayฤฑn Bahรงeli ลŸu anda bunu deฤŸiลŸtirecek gรผcรผ olmadฤฑฤŸฤฑ iรงin, ‘ร–nce milletim ve memleketim’ dedi. Biz aynฤฑ รงaฤŸrฤฑyฤฑ CHP’ye de yaptฤฑk. Her zaman uzlaลŸmayฤฑ รถnemsiyoruz.

YaลŸanan olaylar ve geรงmiลŸteki yaลŸananlara bakฤฑldฤฑฤŸฤฑnda bรถyle bir deฤŸiลŸikliฤŸi iktidarda kim olursa olsun yapmak zorunda. Yani bu รงeliลŸkiyi, bu aรงmazฤฑ deฤŸiลŸtirmek zorundayฤฑz. Bakฤฑn bu yapฤฑyla 1950’den beri bu รงekiลŸme var. Tek parti dรถnemine gitmek istemiyorum.

Celal Bayar ve Menderes arasฤฑnda bile anlaลŸmazlฤฑk oldu. Daha sonra merhum Erbakan, TรผrkeลŸ, ร–zal, Demirel ‘baลŸkanlฤฑk sistemi’ diyor. Rahmetli Ecevit demiyor ama kendisi arayฤฑp bulup getirdiฤŸi Sezer ile kendisi anlaลŸmazlฤฑk yaลŸadฤฑ. KitapรงฤฑฤŸฤฑ kim fฤฑrlattฤฑ. Bu sistemde oldu. Bu sistem iki erke dayanฤฑyor. Yรผrรผtmede iki tane gรผรงlรผ irade var. ฤฐki gรผรงlรผ irade ile yรผrรผtme maalesef baลŸarฤฑ olamaz. ฤฐradenin tek olmasฤฑ lazฤฑm. Millet yetkiyi verdiฤŸinden hesabฤฑ soracak. Yetkiyi verdiฤŸi bir cumhurbaลŸkanฤฑ var, sorgulayamadฤฑฤŸฤฑ bir cumhurbaลŸkanฤฑ var. Cezai, hukuki sorumluluฤŸu geliyor. Mevcut yetkilerinden bir kฤฑsmฤฑndan da feragat ediyor. Kanun yapma yetkisi Meclis’e ait. CumhurbaลŸkanlฤฑฤŸฤฑ kararnameleri ikincil dรผzeyde.

CumhurbaลŸkanฤฑ kararname yetkisi ile bakanlฤฑk sayฤฑsฤฑnฤฑ artฤฑrฤฑp, azaltabilir ama il, ilรงe kuramaz. Bรผtรผn kanunlarฤฑ yine Meclis yapmaya devam edecek. CumhurbaลŸkanlฤฑฤŸฤฑ kararnamelerini Meclis, Anayasa Mahkemesi’ne gรถtรผrebilir. Gรผรง ve denge sistemi bir arada dรผลŸรผnรผlรผyor. Biz kendimizi dรผลŸรผnmรผyoruz. รœlkemizi dรผลŸรผnรผyoruz. ฤฐnsanlar gelip geรงici. Ama bizden sonraki kuลŸaklara sorunlarฤฑ azaltฤฑlmฤฑลŸ bir Tรผrkiye bฤฑrakmak istiyoruz. Sorunlarฤฑ havale etmek istemiyoruz.

Bahรงeli’nin idam รงaฤŸrฤฑsฤฑna nasฤฑl yanฤฑt vereceksiniz?

Bizde bir laf var, ‘ร–nce ลŸapladฤฑฤŸฤฑnฤฑ boya’ derler. ร–nce ortada bir iลŸ var. ลžu anda referandum sรผreci var. Referandum bir geรงsin de sonra tekrar bir araya gelir, deฤŸerlendiririz.

FETร–’nรผn siyasi ayaฤŸฤฑnฤฑn ortaya รงฤฑkarฤฑlmasฤฑ konusunda Bahรงeli sรผrekli รงaฤŸrฤฑ yapฤฑyor. Bu konuda ne diyeceksiniz?

MฤฐT’e sordum, ‘Siyasetรงi, milletvekili ne varsa getir’ dedim. ‘Yok bir ลŸey’ dedi. Benden bilgi mi saklฤฑyorlar. EฤŸer รถyleyse bedelini รถderler.

Bu iddayฤฑ ortaya atanlarฤฑn da belgesini ortaya koymasฤฑ lazฤฑm.

Hakkฤฑndaki mahkumiyet kararฤฑ kesinleลŸen HDP’lilerin durumu konusunda ne diyeceksiniz?

BaลŸbakanlฤฑฤŸฤฑn gรถrevi, kesinleลŸen mahkeme kararlarฤฑnฤฑ Meclis’e gรถndermek. Bundan sonra da bizim gรถrev sรผremizde, bรถyle bir kararฤฑn gereฤŸi neyse yapฤฑlmasฤฑ lazฤฑm.

ABD,  Tรผrkiye’nin tezlerine daha yakฤฑn yaklaลŸฤฑm sergiliyor mu?

ร–nceki yรถnetim ile yeni yรถnetim arasฤฑnda yaklaลŸฤฑm farkฤฑ var. Ama bunu yaklaลŸฤฑm farkฤฑnฤฑn ne kadar bizim beklentimizi karลŸฤฑlayacaฤŸฤฑnฤฑ yakฤฑnda gรถrรผrรผz. ลžu anda bizim beklentimizi รถlรงรผyorlar. Bizim tutumumuz รงok aรงฤฑk. Bir terรถr รถrgรผtรผ ile baลŸka bir terรถr รถrgรผtรผ yok edilemez. Bu yaklaลŸฤฑmฤฑn yeni yรถnetim tarafฤฑndan daha iyi anlaลŸฤฑldฤฑฤŸฤฑnฤฑ dรผลŸรผnรผyoruz.

ABD bรถlgede bir faaliyet olacaksa Tรผrkiye ile bunu yapmasฤฑ lazฤฑm. Bu bir lรผtuf deฤŸil. Bunu hatฤฑrlattฤฑk. Bu olmasฤฑ gereken. ‘Askeri gรผรง yeter mi, yetmez mi?’ diye soruluyor. Yeter.

YPG’nin Mรผnbiรง’ten รงฤฑkarฤฑlmasฤฑ sรถzรผ var. Bunun yapฤฑlmasฤฑnฤฑ bekliyoruz. Tรผrkiye’nin bรถlgede etkinliฤŸi Fฤฑrat Kalkanฤฑ ile arttฤฑ.

Suriye’nin iรงinde 2 kilometrelik alanda savaลŸ รถncesi ลŸartlar oluลŸtu. Tรผrkiye bu hareketi ile terรถr รถrgรผtรผ DEAลž ile gerรงek anlamda mรผcadele eden รผlke olduฤŸunu gรถsterdi. 3 bin civarฤฑnda DEAลž mensubu etkisiz hale getirildi.

Burada ateลŸkesin saฤŸlanmasฤฑ, Tรผrkiye’nin ciddi inisiyatifiyle oldu. Bu sรผrece herkes dahil olsun diye de รงaฤŸrฤฑ yapฤฑyoruz. Cenevre’nin tekrar canlanmasฤฑ iรงin รถn ayak oluyoruz. ABD’nin tekrar gรถrรผnรผr olmasฤฑ lazฤฑm.

ABD’nin PYD/YPG’ye desteฤŸinden vazgeรงmesi Tรผrkiye’nin terรถrle mรผcadelesine de destek verecek.

FETร– iadesi konusunda adฤฑm var mฤฑ?

Yรถnetimin bizim aรงฤฑmฤฑzdan bu meselenin anlamฤฑnฤฑ iyi anladฤฑฤŸฤฑnฤฑ dรผลŸรผnรผyorum. Farklฤฑ adฤฑm olacaฤŸฤฑnฤฑ รถngรถrรผyorum. ฤฐyi ลŸeyler olacaฤŸฤฑnฤฑ dรผลŸรผnรผyoruz.

DoฤŸru olan bize iade edilmesi. Ama olmaz ise sฤฑnฤฑrdฤฑลŸฤฑ edilmesini bekleriz.

ABD ile yakฤฑnlaลŸma Rusya ile iliลŸkileri bozuyor mu?

Bozmaz. ABD ile iliลŸkimiz farklฤฑ. Rusya ile iliลŸkimiz farklฤฑ. Birbirinin alternatifi deฤŸil. ฤฐkisiyle de iyi anlaลŸabiliriz.

ฤฐran ile karลŸฤฑlฤฑklฤฑ bir kriz รงฤฑktฤฑ. ฤฐran ile iliลŸkiler Cenevre’yi olumsuz etkiler mi?

ร–yle zannetmiyorum. Bizim oradaki duruลŸumuz net. Herkes kendi alanฤฑna baksฤฑn. 

Saadet Partisi’nin referandumla ilgili kararฤฑ hakkฤฑnda ne dรผลŸรผnรผyorsunuz?

Allah yardฤฑmcฤฑlarฤฑ olsun. Onlar sonunda evet verir. Onlar hayฤฑr dese de Saadet Partisi tabanฤฑ sonunda gerekeni yapar.

Akademisyenlerin รผniversiteden atฤฑlmasฤฑ konusunda รถlรงรผnรผn biraz kaรงฤฑrฤฑldฤฑฤŸฤฑ, ciddi maฤŸduriyetlere yol aรงฤฑldฤฑฤŸฤฑ, 28 ลžubat’ฤฑn anti demokratik uygulamalarฤฑna karลŸฤฑ tavฤฑr koymuลŸ akademisyenlerin de maฤŸdur edildiฤŸi belirtiliyor. Ayrฤฑca FETร– maฤŸduru gazeteci ve akademisyenlerin maฤŸdur edilmesinden bahsediliyor. Ne diyeceksiniz bu konuda?

Tehlike henรผz geรงmiลŸ deฤŸil. ร–rgรผt kapalฤฑ bir รถrgรผt. Yฤฑllarca yanฤฑ baลŸฤฑnฤฑzda olan biri, รถrgรผtรผn elemanฤฑ oluyor ve farkฤฑnda olmuyorsunuz. Hiรงbir devlet kendisine sadakatle baฤŸlฤฑ olmayan memurlarla รงalฤฑลŸmak zorunda deฤŸil. Biz de benzer bir durumdayฤฑz. Bu kadar bรผyรผk bir olayฤฑ yaลŸarken hatalar oluyor mudur? Mutlaka oluyordur. ฤฐntikam duygusuyla hareket etmeyeceฤŸiz dedim. Kurunun yanฤฑnda yaลŸ da yanฤฑyor olabilir.

Genelge yayฤฑnladฤฑk. Bazฤฑ yerlerde bunun dikkate alฤฑnmadฤฑฤŸฤฑnฤฑ, imzasฤฑz ihbar mektuplarฤฑ dikkate alฤฑnarak iลŸlem yapฤฑldฤฑฤŸฤฑnฤฑ duyuyoruz. 19 bin civarฤฑnda gรถreve dรถnรผลŸ oldu. 100 bine yakฤฑn da ‘Bize haksฤฑz iลŸlem yapฤฑldฤฑ’ diye mรผracaat var. Bunun bรถyle yรผrรผmeyeceฤŸini gรถrdรผk. Yeni bir karar aldฤฑk. OHAL Denetleme Kurulu kurduk. Bu artฤฑk yasal altyapฤฑsฤฑ olan bir kurum oldu. Kimse verdiฤŸi kararฤฑ hemen dรผzeltmez. Bu yapฤฑ 7 kiลŸiden oluลŸuyor. 3’รผnรผ BaลŸbakan, birini Adalet, birini ฤฐรงiลŸleri Bakanฤฑ, Yargฤฑtay ve DanฤฑลŸtay… Bunlar bรผtรผn kurumlara gelen ลŸikayetleri ele alarak, dosyalarฤฑ inceleyerek karar verecekler. Bu mekanizma ile mahkeme yolu aรงฤฑlฤฑyor. AฤฐHM’e kadar hakkฤฑnฤฑ arayabiliyor.

Hatalฤฑ iลŸlem olabilir. Maalesef bu sรผreci bazฤฑ yรถneticiler geรงmiลŸteki hesaplarฤฑnฤฑ gรถrmek iรงin de kullanฤฑyor diye dรผลŸรผnรผyorum.

Takdir edersiniz ki รถnรผmรผze gelen binlerce listeyi kontrol edip, doฤŸru yanlฤฑลŸ yapฤฑldฤฑฤŸฤฑnฤฑ bilemeyiz. Ancak bunlar olduktan sonra, haberlerde รงฤฑkฤฑyor, ondan sonra haberimiz oluyor.

Biz prensipleri ortaya koyuyoruz. ‘ลžu ลŸu kriterlere gรถre iลŸlem yapฤฑn’ diyoruz. Bรถlรผcรผ terรถr รถrgรผtรผ ve FETร– ile irtibat, iltisak… Disiplinsizlik, geรงimsizlik bizim konumuz deฤŸil. KiลŸisel husumetler bizim kriterlerimiz iรงinde yer alan ลŸeyler deฤŸil. Gรถnlรผmรผz arzu ediyor ki, hiรง hata yapmayalฤฑm. Ama hatalar oluyor mu? Oluyor.

Birรงok akademisyen buraya baลŸvurmayฤฑ reddediyor? Resen inceleme yetkisi olacak mฤฑ bu komisyonun?

Resen inceleme yetkisi yok. Neden baลŸvurmuyorlar ki? Gurur meselesi yapmanฤฑn gereฤŸi yok. BeฤŸenmesek de hukuk hepimiz iรงin lazฤฑm. Bu รงรถzรผm รผretmez.

YaptฤฑrdฤฑฤŸฤฑnฤฑz anketlerde ‘Ben maฤŸdurum’ diyenlerin, ‘MaฤŸdur olmasaydฤฑm referandumda evet diyecektim’ diye, maฤŸduriyet nedeniyle evet demeyeceklerin ciddi bir etkisi olacak deniliyor. Ne dรผลŸรผnรผyorsunuz?

ร–yle bir araลŸtฤฑrma yaptฤฑrmadฤฑk. Yapฤฑlmasฤฑnฤฑ da doฤŸru bulmam. Benim kรถyรผmden de var, akrabalarฤฑmdan da var. ลžu anket var, vatandaลŸlarฤฑn yรผzde 90’ฤฑ FETร– ile yapฤฑlan mรผcadele ลŸeklini beฤŸeniyor ve destekliyor.

Yunanistan DฤฑลŸiลŸleri Bakanฤฑnฤฑn bir aรงฤฑklamasฤฑ var. ‘Tรผrk Genelkurmay BaลŸkanฤฑ istese de Kardak’a รงฤฑkamaz’ diyor. ‘Biz eskisinden daha gรผรงlรผyรผz’ diyor. FETร–’cรผ askerlerin oraya kaรงmasฤฑ ile baลŸlayan kriz ile ilgili de ‘Kararฤฑ yargฤฑ verir’ diyor. Ne diyeceksiniz? 

Yunanistan da bizim komลŸumuz. ArkadaลŸฤฑnฤฑzฤฑ seรงersiniz de komลŸunuzu seรงme ลŸansฤฑnฤฑz yok. Birbirimizin hukukuna riayet etmemiz lazฤฑm. Maalesef Yunanistan iรง siyasetinde destekler azalฤฑnca, Tรผrkiye iyi bir malzeme, Tรผrkiye’yi gรผndeme alฤฑyorlar.

Rakka iรงin dรผลŸรผnรผlen operasyon hakkฤฑnda son durum nedir?

Rakka iลŸi bizden รงฤฑkan bir iลŸ deฤŸil. ABD, PYD/YPG ile ortak iลŸ yapmaya รงalฤฑลŸฤฑyor. Biz buna engel olmak istiyoruz. Henรผz sahaya inmedim. 

CHP’nin ฤฐzmir MarลŸฤฑ’nฤฑ kampanya ลŸarkฤฑsฤฑ yapmasฤฑ hakkฤฑnda ne dรผลŸรผnรผyorsunuz?

ฤฐzmir MarลŸฤฑ’nฤฑ hepimiz รงok seviyoruz. Bu tรผr anlamlฤฑ ลŸeyleri geรงici kampanyalarda kullanmak doฤŸru deฤŸil. CHP ne yapmak istiyor anlamadฤฑm. Hayฤฑr รงฤฑkarsa Atรผtรผrk mรผ kazanmฤฑลŸ olacak?

Kฤฑbrฤฑs’ta yรผrรผyen sรผreci nasฤฑl deฤŸerlendiriyorsunuz?

Kฤฑbrฤฑsta maalesef Rum tarafฤฑ ‘AnlaลŸฤฑyoruz, anlaลŸacaฤŸฤฑz’ diye algฤฑ operasyonu yaptฤฑ. Sonra ลŸuur altฤฑ ortaya รงฤฑktฤฑ. Enosis kararฤฑ anlaลŸma ile taban tabanฤฑ zฤฑt. Akฤฑncฤฑ gรถrรผลŸmeye gitmeyecek. Bu รงocuk oyuncaฤŸฤฑ deฤŸil.

CumhurbaลŸkanฤฑnฤฑn saha performansฤฑnฤฑn AK Parti teลŸkilatlarฤฑnda rehavet yarattฤฑฤŸฤฑ gรถrรผลŸรผ var, ne dรผลŸรผnรผyorsunuz?

CumhurbaลŸkanฤฑmฤฑz bu kampanyada etkin rol alacak. Bazฤฑ illerde birlikte olacaฤŸฤฑz. CumhurbaลŸkanฤฑmฤฑzฤฑn sahaya inmesi, dolaลŸmasฤฑ, teลŸkilata rehavet getirmez, aksine coลŸkuyu artฤฑrฤฑr. Bu deฤŸerlendirme bence รงok doฤŸru deฤŸil.

Referandum sonucunda evet รงฤฑksa da hayฤฑr รงฤฑksa da bir erken seรงim beklenir mi?

Gรผndemimizde erken seรงim yok. Gรผndemimiz memleketin iลŸlerinin kesintiye uฤŸratmadan devam etmesi. Diyelim ki referandum da evet รงฤฑktฤฑ, bir sรผrรผ uyum yasasฤฑ var. Onun hazฤฑrlฤฑklarฤฑ var. O yรผzden zamana ihtiyaรง var. Aksi oldu diyelim. O zaman da yolumuza devam edeceฤŸiz. ฤฐลŸimize gรผcรผmรผze bakacaฤŸฤฑz. Bu bir genel seรงim deฤŸil. Partiler seรงime girmiyor, ortada aday yok.

Bunun sonucu ne olursa olsun vatandaลŸฤฑn kararฤฑ baลŸฤฑmฤฑz gรถzรผmรผz รผstรผne. Bizi seรงime zorlayanlar kendi siyasi รถmรผrlerini kฤฑsaltmฤฑลŸ olurlar. Seรงim bizim ilk tercihimiz deฤŸil.

KฤฑlฤฑรงdaroฤŸlu sizi TV’de tartฤฑลŸmaya รงaฤŸฤฑrฤฑyor. Ne diyorsunuz?

Ben tartฤฑลŸmayฤฑ seven bir adam deฤŸilim. KonuลŸuruz. Buna gerek yok. O kendi kampanyasฤฑnฤฑ yรผrรผtsรผn, biz kendi kampanyamฤฑzฤฑ yรผrรผtรผrรผz.

Referandumda evet รงฤฑkmasฤฑ halinde, AK Parti hemen olaฤŸanรผstรผ kongre yapacak mฤฑ?

Bรถyle bir dรผลŸรผnce yok. 2018’de kongremizi yapacaฤŸฤฑz. Referandum sonucuna gรถre kongre tarihinde deฤŸiลŸiklik olmaz.

Referandum sonrasฤฑnda kabine revizyonu iddiasฤฑ dolaลŸฤฑyor?

Heyecan olsun diye dedikodular dolaลŸฤฑyor. ArkadaลŸlar yerli yerinde รงalฤฑลŸฤฑyorsa niye deฤŸiลŸtireceksiniz. Ama hiรง deฤŸiลŸiklik olmayacak demek deฤŸil. Gerekli ลŸartlar oluลŸursa bir yenilenme yapฤฑlฤฑr.

Cumartesi kampanya tanฤฑtฤฑm toplantฤฑsฤฑ yapacaฤŸฤฑz. ฤฐlk buluลŸmayฤฑ Kahraman Kazan’da yapacaฤŸฤฑm. ( Al Jazeera)

Canlฤฑ Dรถviz Kurlarฤฑ

AdAlฤฑลŸ โ‚บSatฤฑลŸ โ‚บDฤŸลŸ.%
DOLAR 46.796946.80960.15%
EURO 53.563153.58820.03%
JAPON YENฤฐ 3.443.4490.06%
ฤฐSVฤฐร‡RE FRANKI 58.230358.26080.2%
STERLฤฐN 62.544562.57720.15%
ร‡ฤฐN YUANI 6.89776.89960.26%
RUS RUBLESฤฐ 0.60530.60550.55%

Canlฤฑ Altฤฑn Fiyatlarฤฑ

AdSatฤฑลŸ โ‚บDฤŸลŸ.%
ALTIN/ONS ($)4171.451.18%
SPOT ALTIN GRAM (TL)6277.471.33%
GRAM ALTIN SERBEST P.6290.591.19%
SPOT GรœMรœลž GRAM (TL)93.852.43%
KรœLร‡E ALTIN (DOLAR)134000.000.9%
HAS ALTIN GRAM (TL)6246.081.33%
SPOT ALTIN KG (TL)133454.001.18%
CUMHURฤฐYET ALTINI (TL)42298.001.19%
GรœMรœลž/ONS ($)62.382.3%

Canlฤฑ Kripto Paralar

KriptoSonDฤŸลŸ. (%)
Bitcoin 62005.71 0.5469%
Ethereum 1731.83 1.8462%
Tether USDt 1.00 0.0098%
BNB 565.56 0.708%
Solana 81.33 1.0815%
USDC 1.00 -0.0379%
XRP 1.11 2.1138%
Dogecoin 0.08 2.6269%
Toncoin 1.66 0.8953%
Cardano 0.17 8.3998%
Shiba Inu 0.00 1.2321%
Avalanche 6.81 0.652%

KรถลŸe Yazarlarฤฑ

Son Eklenen Haberler

Reklam