Zaharova, haftalฤฑk basฤฑn toplantฤฑsฤฑna Rusya Dฤฑลiลleri Bakanฤฑ Sergey Lavrov’un Rus-Tรผrk Ortak Stratejik Planlama Grubu’nun toplantฤฑsฤฑna katฤฑlmak รผzere 1 Aralฤฑk’ta Alanya’yฤฑ ziyaret edeceฤini aรงฤฑklamakla baลladฤฑ.
“Lavrov’un da katฤฑlacaฤฤฑ toplantฤฑda ikili iliลkilerin yanฤฑ sฤฑra bรถlgesel sorunlar ele alฤฑnacak”
Toplantฤฑnฤฑn, Tรผrk F16’larฤฑnฤฑn Rus Su-24 uรงaฤฤฑnฤฑ tam bir yฤฑl รถnce dรผลรผrmesinden bu yana ilk kez gerรงekleลtirileceฤini anฤฑmsatan Zaharova, Alanya’da ikili iliลkilerin yanฤฑ sฤฑra gรผncel bรถlgesel ve uluslararasฤฑ sorunlar ele alฤฑnacaฤฤฑnฤฑ belirtti. Suriye’deki durumun da gรผndemde olacaฤฤฑ toplantฤฑda uluslararasฤฑ terรถrizmle mรผcadelenin etkisinin nasฤฑl yรผkseltilebileceฤi de konuลulacak. Lavrov’un Alanya’yฤฑ ziyaret edeceฤi Tรผrkiye Dฤฑลiลleri Bakanฤฑ Mevlรผt รavuลoฤlu tarafฤฑndan aรงฤฑklanmฤฑลtฤฑ.
Zaharova’nฤฑn aรงฤฑklamasฤฑyla, Rus Dฤฑลiลleri de Lavrov’un Alanya’ya gerรงekleลtireceฤi ziyareti resmen doฤrulamฤฑล oldu.
“Tรผrkiye ile iliลkilerin eski haline dรถnmesi zaman alacak”
Bu arada Zaharova, Tรผrk F16’larฤฑnฤฑn Rus Su-24 uรงaฤฤฑnฤฑ dรผลรผrmesinin รผzerinden tam bir yฤฑl geรงmiล olmasฤฑna iliลkin bir soru karลฤฑsฤฑnda ลu ifadeleri kullandฤฑ: “Bir yฤฑl รถnce gerรงekleลen trajediye gelince, bununla ilgili yorum yapmasฤฑ gereken biz deฤil, Tรผrk tarafฤฑdฤฑr. Tรผrk tarafฤฑnฤฑn gereken sonuรงlarฤฑ รงฤฑkarฤฑp gereken sรถzleri sรถylemesi ardฤฑndan iliลkilerin normalleลtirilmesi kararฤฑ alฤฑndฤฑ. Tรผrk tarafฤฑnฤฑn gereken dersleri aldฤฑฤฤฑnฤฑ dรผลรผnรผyorum.”
Zaharova, “Rus tarafฤฑnda, ikili iliลkilerin eski hรขline dรถndรผrรผlmesine yรถnelik istek olsa da bu zaman alacak. Zira ฤฐliลkileri bozmanฤฑn รงok kolay, onlarฤฑ yeniden kurmanฤฑn ise รงok zor olduฤunu pek รงok kez sรถyledik” diye ekledi.







