15 Temmuz รถncesi kapsayan ‘FETร’ รงatฤฑ davasฤฑ Ankara 4. Aฤฤฑr Ceza Mahkemesiโnde gรถrรผlmeye devam edildi. Davanฤฑn 2. gรผnรผnde ฤฐlhan ฤฐลbilenโin sorgusuna devam edildi. Davada eski AKP milletvekili ฤฐลbilen AKP milletvekillerinin darbe giriลiminin planlayฤฑcฤฑsฤฑ olmakla suรงlanan Fethullah Gรผlen’in yanฤฑna gittiฤini belirterek “Ahmet Davutoฤlu ailesi ile birlikte 4 saat kaldฤฑ” dedi. “Gรผlen’i terรถr รถrgรผtรผ lideri olarak kabul etmiyorum” ifadesini kullanan ฤฐลbilen, Gรผlen’in gerรงekleลtirdiฤi Vatikan ziyareti hakkฤฑnda da “Dinler arasฤฑ diyalog, Vatikan ziyareti Cumhurbaลkanฤฑ, Baลbakan tarafฤฑndan resmiyete dรถkรผldรผ. Bunun devlet eliyle yapฤฑlmasฤฑ iรงin giriลim oldu. Sayฤฑn Erdoฤan sanฤฑrฤฑm 10 yฤฑldฤฑr bunu destekliyor. Eline aldฤฑ bu iลi” dedi.
Duruลmada sanฤฑklardan Kazฤฑm Avcฤฑโnฤฑn bir yanlฤฑลlฤฑk sonucu Sincan Cezaeviโnden getirilmediฤi anlaลฤฑldฤฑ ve Avcฤฑ ile gรถrรผntรผlรผ sistemle baฤlantฤฑlฤฑ kuruldu. Avcฤฑ duruลma salonuna gelmek istediฤini, yarฤฑn mahkemede ifade vermek istediฤini sรถyledi.
“Babacan’a sorulsun”
ฤฐlhan ฤฐลbilenโe ilk soruyu davanฤฑn sanฤฑklarฤฑndan Silivri Cezaeviโnde tutuklu olan Hidayet Karaca yรถneltti. Karaca sorusunu sormadan รถnce avukatฤฑnฤฑn salonda olup olmadฤฑฤฤฑnฤฑ sordu, mahkeme baลkanฤฑ avukatฤฑnฤฑn salonda olduฤunu belirtmesi รผzerine Karaca “Ben nasฤฑl hukuki yardฤฑm alacaฤฤฑm, ben Silivriโdeyim, avukat Ankaraโda” dedi. Mahkeme baลkanฤฑ da gerekirse sizin buraya nakliniz iรงin yazฤฑ yazabileceklerini sรถyledi.
Karaca ฤฐstanbulโda alฤฑndฤฑฤฤฑ belirtilen bir ifadede ฤฐlhan ฤฐลbilenโe Ali Babacanโa BDDKโya gรถtรผrรผlmek รผzere bir mektup verdiฤinin iddia edildiฤini belirtilerek “Ben bรถyle bir mektup verdim mi?” diye sordu. ฤฐลbilen ise “Ben รถyle bir mektup gรถtรผrmedim” dedi. Karaca bu durumun Ali Babacanโa da sorularak teyit ettirilmesi gerektiฤini talep etti.
“Davutoฤlu 4 saat Gรผlen’in evinde kaldฤฑ”
Duruลmada Mahkeme Baลkanฤฑ Selfet Giray, ฤฐลbilenโin ifadesindeki รงeliลkileri gidermek รผzere รงeลitli sorular yรถneltti. Giray, ฤฐลbilenโe รถzellikle Amerika ziyaretlerinin sebebini sordu. ฤฐลbilen ise โAKPโnin eski Teลkilattan Sorumlu Genel Baลkan Yardฤฑmcฤฑsฤฑ Ekrem Erdemโle birlikte, 4 yฤฑl sรผreyle o konferanslar yapฤฑlฤฑrken devlet olarak, milletvekilleri olarak gidilirdi. Davutoฤluโnun ailesi ile birlikte 4 – 4 buรงuk saat Gรผlenโin evinde kaldฤฑฤฤฑnฤฑ biliyorum. 4 yฤฑl iรงinde oradan herkes uฤradฤฑ geรงtiโ dedi.
Baลkan, ฤฐลbilenโe ABDโye hangi amaรงla gittiฤini sordu “Ziyaret amaรงlฤฑ” diye yanฤฑt vererek “AKPโnin kendisine รงok ciddi teveccรผhรผ vardฤฑ, ondan gidiliyordu” dedi.
“Obama’yฤฑ ‘baba’ olarak yazmฤฑลlar”
Eski AKP Milletvekili ฤฐlhan ฤฐลbilenโe dava dosyasฤฑnda yer alan eski Kรผltรผr Bakanฤฑ Ertuฤrul Gรผnayโla yaptฤฑฤฤฑ telefon konuลmalarฤฑ da soruldu. ฤฐลbilen bir baลka telefon gรถrรผลmesinde, Obamaโnฤฑn Antalya ziyaretinin gรผvenlik aรงฤฑsฤฑndan bir sฤฑkฤฑntฤฑlฤฑ olup olmayacaฤฤฑ, Obamaโnฤฑn zฤฑrhlฤฑ gemide kalacaฤฤฑnฤฑn konuลulduฤu ancak polislerin Obamaโyฤฑ tutanaฤa “Baba” olarak geรงirdiฤini belirterek “Babaโdan da hareket ederek gitmiลler” dedi.
“Erdoฤan eline aldฤฑ”
Mahkeme Baลkanฤฑโnฤฑn รผzerinde durduฤu konulardan biri ise dinler arasฤฑ diyalog ve Fethullah Gรผlenโle birlikte gerรงekleลtirilen Vatikan ziyareti oldu. Mahkeme Baลkanฤฑ Giray Vatikanโa neden gidildiฤini sormasฤฑ รผzerine ฤฐลbilen “Dinler arasฤฑ diyalog, sonradan Cumhurbaลkanฤฑ, Baลbakan tarafฤฑndan resmiyete dรถkรผldรผ. Bunun devlet eliyle yapฤฑlmasฤฑ iรงin giriลim oldu. Sayฤฑn Erdoฤan sanฤฑrฤฑm 10 yฤฑldฤฑr bunu destekliyor. Eline aldฤฑ bu iลiโ dedi.
“Gรผlen’i terรถr รถrgรผtรผ lideri olarak kabul etmiyorum”
Maฤdur mรผลtekilerden Ahmet Tatar, ฤฐลbilenโe TUSKON รผyesi olup olmadฤฑฤฤฑnฤฑ sordu. “Hayฤฑr ama ฤฐstanbul Deniz Ticaret รผyesiyim. ฤฐลadamฤฑyฤฑm tรผm etkinliklerine katฤฑlฤฑyordum herkes gibi. Kendileri kaydettiyse bilemem” dedi. Maฤdur mรผลtekilerden รnder Gรถkรงekaya, ฤฐลbilenโe “Gรผlen’i terรถr รถrgรผtรผ lideri olarak kabul ediyor musunuz?โ diye sordu ฤฐลbilen “Hayฤฑr etmiyorum” diye yanฤฑtladฤฑ.
“Adฤฑnฤฑ aฤzฤฑna alma”
ฤฐลbilen’in avukatฤฑ eski CHP Milletvekili Atilla Kart 15 Temmuz’un darbe ve iลgal giriลimi olduฤunu, cumhuriyetin milli kimliฤinin de hedef aldฤฑฤฤฑnฤฑ belirterek “Evet bu kalkฤฑลmayฤฑ yapan herkes yargฤฑlanmalฤฑ. ฤฐรง ve dฤฑล baฤlantฤฑlarฤฑ var ama birileri bu maddi gerรงeฤin ortaya รงฤฑkmasฤฑnฤฑ istemiyor” dedi.
12 Eylรผl ve Silivri yargฤฑlamalarฤฑnฤฑ anlatan Kart, Silivri’nin tam bir kumpas dรถnemi olduฤunu, Kuddisi Okkฤฑr’a ilk sahip รงฤฑkan kiลi olmanฤฑn รถzgรผveniyle konuลtuฤunu sรถyleyince Ahmet Tatar, “Adฤฑnฤฑ aฤzฤฑna alma” diye tepki gรถsterdi. Kart savunmasฤฑnฤฑn devamฤฑnda ‘FETร’ ve yapฤฑlanmasฤฑnฤฑn ivedilikle yargฤฑlanmasฤฑ, Genelkurmay, Akฤฑncฤฑlar, รzel Kuvvetler, Marmaris’te olan bu kiลilere ibreti alem iรงin en aฤฤฑr cezalarฤฑn verilmesi gerektiฤini vurgulayarak “Ama ne gรถrรผyoruz, diฤer davalardaki รถrgรผt soruลturmalarฤฑn da bu yargฤฑlamayla birlikte yapฤฑlmak istendiฤini” diye konuลtu. Bunun รผzerine Mahkeme Baลkanฤฑ Giray, “Bizim davamฤฑzda 15 Temmuz yok. O baลka bir mahkemenin konusu” karลฤฑlฤฑฤฤฑnฤฑ verdi.
Tahliyesini talep etti
Atilla Kart Tรผrkiye Cumhuriyeti hรผkรผmetlerinin cemaate yasallฤฑk, meลruiyet dahasฤฑ imtiyaz tanฤฑrken birilerinin bugรผnkรผ 1986 – 1989’daki vakฤฑf faaliyetleri yรผzรผnden suรงlandฤฑฤฤฑnฤฑ belirterek ฤฐlhan ฤฐลbilen’in suรง tarihinin 17 Aralฤฑk 2013 ve sonrasฤฑ gรถsterildiฤi, รถncesine ait hiรง suรง teลkil eden bir faaliyeti olmadฤฑฤฤฑ gibi sonrasฤฑnda da ortaya konan herhangi bir suรงlama bulunmadฤฑฤฤฑnฤฑ sรถyledi. Silivri’den sonra Sincan’lar yaratฤฑldฤฑฤฤฑnฤฑ ileri sรผren Kart, ฤฐlhan ฤฐลbilen hakkฤฑndaki delillerin toplandฤฑฤฤฑnฤฑ, kaรงma ลรผphesinin olmadฤฑฤฤฑnฤฑ, yargฤฑlamanฤฑn ister istemez zaman alacaฤฤฑnฤฑ dikkate alฤฑnarak tahliyesini talep etti.
“Bunlarla aynฤฑ ortamda bulunmaktan hicap duyuyorum”
ฤฐddanameye gรถre “FETร’nรผn gayri resmi iลlerini yapmakla” suรงlanan Dilaver Azim savunmasฤฑna รzbek asฤฑllฤฑ olduฤunu, Tรผrkรงe konusunda sฤฑkฤฑntฤฑ olabileceฤini, aฤzฤฑndan yanlฤฑล kelime รงฤฑkmasฤฑ konusunda peลinen รถzรผr dilediฤini belirterek baลladฤฑ. Ardฤฑndan 15 Temmuz’u kฤฑnayan, ลehitlere rahmet, yaralฤฑlara ลifa dileyen Azim ลunlarฤฑ sรถyledi:
“1989’da Orta Asya’dan geldim. 2,5-3 yฤฑl Sรผleyman Efendi yurtlarฤฑnda kaldฤฑm. Ticaret hayatฤฑna baลladฤฑm. FETร ile yakฤฑndan uzaktan ilgim yok. 2012’de bir tefeciyle ilgili ลikayetรงi oldum. Operasyon yaptฤฑlar. Bunlar 4-5 ay cezaevinde kaldฤฑ. รฤฑktฤฑktan, 17 Aralฤฑk’tan sonra gidip beni FETร’cรผ diye ลikayet etti. ฤฐki kere takipsizlik verildi. Sadece tefeci maฤduruyum. Bunlarla aynฤฑ ortamda bulunmaktan hicap duyuyorum. Ben Tรผrk milliyetรงisiyim. Ben FETร’cรผ olsam 2008’de 2-3 ay cezaevinde yatar mฤฑydฤฑm? Ne ฤฐsa’ya ne Musa’ya yarandฤฑm. Dilime hakim olamayฤฑp bazฤฑ gรผvenlik gรถrevlilerine kรผfretmiลim, รถzรผr diliyorum.”
“Bu adamlarla yargฤฑlanmaktansa idam etseniz daha iyi”
Dilaver Azim, Mahkeme Baลkanฤฑ Selfet Giray’ฤฑn hakkฤฑndaki iddialara iliลkin sorularฤฑnฤฑ cevaplandฤฑrฤฑrken “Tefeciler halen 14. Aฤฤฑr Ceza Mahkemesi’nde yargฤฑlanฤฑyor. Ne yapacaktฤฑm ลikayetรงi olmayฤฑp da mafyacฤฑlฤฑk mฤฑ yapacaktฤฑm? FETร’cรผ deฤilim. 20 yฤฑldฤฑr bunlara deccal diyen insanฤฑm. Benim suรงum ne? 11 aydฤฑr derdimi kimseye anlatamฤฑyorum. Bunlarla aynฤฑ ortamda kalmak istemiyorum” dedi.
Azim “Bunlara yaklaลmฤฑลsam bana bin yฤฑl verin. Herkes hizmet hareketi derken ben bunlar PKK’dan daha tehlikeli demiลim. 11 aydฤฑr kafayฤฑ yiyorum. Bu adamlarla yargฤฑlanmaktansa idam etseniz daha iyi. FETร’den maฤdur olmuลum, FETร’cรผlerle yargฤฑlanฤฑyorum” ifadelerini kullandฤฑ. Dilaver Azim’den sonra avukatฤฑ ลahin Helvacฤฑ savunma yaptฤฑ.







