Hazine Mรผsteลarlฤฑฤฤฑ’nฤฑn 2017 yฤฑlฤฑ bรผtรงe tasarฤฑ kitapรงฤฑฤฤฑnda, Kamu Finansmanฤฑ Genel Mรผdรผrlรผฤรผ’nรผn 2017 yฤฑlฤฑ iรงin planlanan faaliyet ve projelerine yer verildi.
Buna gรถre, 2017’de geรงmiล yฤฑllarda olduฤu gibi yurt iรงindeki ve yurt dฤฑลฤฑndaki ekonomik koลullarla piyasa geliลmeleri deฤerlendirilerek, borรง yรถnetiminin orta ve uzun vadeli hedefleri doฤrultusunda, para ve maliye politikalarฤฑyla uyumlu, sรผrdรผrรผlebilir, saydam ve hesap verebilir bir borรงlanma politikasฤฑ izlenecek.
Bu baฤlamda, finansman ihtiyaรงlarฤฑnฤฑn iรง ve dฤฑล piyasa koลullarฤฑyla maliyet unsurlarฤฑ gรถz รถnรผne alฤฑnarak, makul bir risk dรผzeyi รงerรงevesinde orta ve uzun vadede mรผmkรผn olan en uygun maliyetle karลฤฑlanmasฤฑ ilkesi, borรง yรถnetimi uygulamalarฤฑnda da temel alฤฑnmaya devam edilecek.
Hazine’nin mali varlฤฑk ve yรผkรผmlรผlรผklerinin etkin bir biรงimde yรถnetilmesi ve sรถz konusu varlฤฑk ve yรผkรผmlรผlรผklerin yapฤฑsฤฑnฤฑn ลoklara karลฤฑ gรผรงlendirilmesi amacฤฑyla, 2003 yฤฑlฤฑndan bu yana uygulanmakta olan stratejik รถlรงรผtlere dayalฤฑ uygulamalar sรผrdรผrรผlecek.
Risklerin etkin biรงimde yรถnetilmesi hedefleniyor
Stratejik รถlรงรผtlere dayalฤฑ borรงlanma politikalarฤฑ รงerรงevesinde, 2017 yฤฑlฤฑnda borรงlanma, aฤฤฑrlฤฑklฤฑ olarak TL cinsinden yapฤฑlacak.
Kitapรงฤฑkta, iรง borรงlanmada sabit faizli enstrรผmanlara aฤฤฑrlฤฑk verilmesi, ortalama vadenin piyasa koลullarฤฑnฤฑn elverdiฤi รถlรงรผde uzatฤฑlmasฤฑ ve gรผรงlรผ nakit rezervi tutulmasฤฑyla Hazinenin maruz kalabileceฤi kur, faiz ve likidite risklerinin etkin biรงimde yรถnetilmesinin hedeflendiฤi belirtildi.
Devlet borรงlarฤฑna iliลkin faiz, anapara, genel gider ve benzeri yรผkรผmlรผlรผklerin tam ve dรผzenli olarak kayฤฑt altฤฑna alฤฑnmasฤฑ ve bu yรผkรผmlรผlรผklerin tam ve zamanฤฑnda ifasฤฑnฤฑn borรงlanmanฤฑn sรผrdรผrรผlebilirliฤi aรงฤฑsฤฑndan birinci derecede รถnem arzettiฤi vurgulanan kitapรงฤฑkta, kamu haznedarlฤฑฤฤฑ uygulamasฤฑ ve nakit yรถnetimi kapsamฤฑnda kamu kaynaklarฤฑnฤฑn etkin ve verimli kullanฤฑlmasฤฑnฤฑn iyileลtirilmesine yรถnelik รงalฤฑลmalara devam edileceฤi bildirildi.
รok sayฤฑda yurt iรงi seyahat gerรงekleลtirilecek
Hazine’nin bรผtรงe tasarฤฑ kitapรงฤฑฤฤฑnda, Hazine Kontrolรถrleri Kurulunun, Avrupa Konseyi’nin 2007-2013 dรถneminde AB’den saฤlanan fonlarฤฑn yรถnetim ve kontrol mekanizmalarฤฑnฤฑn iลlerliฤi ve etkinliฤini denetlemek รผzere gรถrevlendirildiฤi de belirtilerek, 2017 yฤฑlฤฑnda IPA I. Dรถneme iliลkin yapฤฑlacak denetimlerde รงok sayฤฑda yurt iรงi seyahat gerรงekleลtireceฤi kaydedildi.
Bu seyahatlerin รถzellikle 3. 4. ve 5. bileลen olan kฤฑrsal kalkฤฑnma (IPARD) alanฤฑnda yoฤun olmasฤฑnฤฑn beklendiฤi vurgulanan kitapรงฤฑkta, “Denetim otoritesi sฤฑfatฤฑyla, AB รผye รผlkelerinde toplantฤฑlar, seminerler ve ortak denetim programlarฤฑnฤฑn yรผrรผtรผlmesi รงalฤฑลmalarฤฑ gerรงekleลtirilecektir. รlkemizle yakฤฑn ekonomik ve diplomatik baฤlarฤฑ olan ve AB adaylฤฑk sรผrecinde benzer sรผreรงlerden geรงmekte olduฤumuz Balkan รผlkeleriyle, AB fonlarฤฑnฤฑn denetimi baลta olmak รผzere, uluslararasฤฑ kuruluลlardan saฤlanan dฤฑล yardฤฑm ve kredilerin baฤฤฑmsฤฑz denetim alanฤฑndaki tecrรผbelerin paylaลฤฑlacaฤฤฑ 2-3 gรผnlรผk, 2 adet konferans ve รงalฤฑลtay dรผzenlenmesi planlanmaktadฤฑr.” denildi.
2017-2018-2019 yฤฑllarฤฑnda 6’ลar stajyer hazine kontrolรถrรผ alฤฑmฤฑnฤฑn planlandฤฑฤฤฑ belirtildi.







